گزیده ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
|
چشم انداز ایران - يادنامه آيت... طاهري - بهار 1393
اگر آیتالله طاهری از قم به اصفهان نمیرفت از مراجع مسلم شیعه میشد
مصاحبه مکتوب حجتالاسلام شيخ محمدتقي فاضل میبدی
به منظور پاسداشت خدمات و آثار وجودی حضرت آیتالله طاهری اصفهانی سوالات ذیل تقدیم میگردد. امید است که پاسخهای عالمانه و حکیمانه حضرت عالی گامی در جهت تبیین حقایق انقلاب و اصالت انقلابیون اصیل و واقعی برای همگان بهویژه نسل مظلوم جوان باشد.
به نظر حضرتعالی ضرورت و لزوم شناخت چهرههای تأثیرگذار انقلاب چیست؟ و اساساً چرا باید آنها را بشناسیم و در معرفی آنها کوشا باشیم؟ هر انقلابی که به عنوان یک پدیده اجتماعی در جامعه رخ میدهد، شناخت آن برای نسل موجود و نسلهای بعد ضروری است. هویت یک انقلاب که مورد شناسایی قرار میگیرد برگشت به هویت پدیدآورندگان آن دارد بهویژه انقلابهایی که وجهه ایدئولوژیک دارند مانند انقلاب اسلامی ایران که عملاً بانیان و متولیان این انقلاب عالمان دین بودند و در تودههای مردم مسلمان نفوذ داشتند. براي نمونه حرکت اجتماعی و انقلابی که در شهر بزرگی مثل اصفهان در سال 56 و 57 رخ داد در اثر تأثیر نفوذ آیتالله طاهری به عنوان یک روحانی مجتهد و دینشناس بود. یعنی هویت و ایدئولوژی انقلاب در اصفهان به شخصیت آیتالله طاهری پیوند داشت، لذا بررسی زندگی و شخصیت آیتالله طاهری در این راه ضرورت دارد.
راهکارهای اصولی و مبنایی در رابطه با شناخت فوقالذکر چیست تا مصونیت لازم از مسائل حاشیهای و اعوجاجهای معطوف به قدرت و منافع حاصل آید؟ ما برای اینکه جلوی تحریف تاریخ را بگیریم ـ چون کسانی هستند که درصدند تا نقش بانیان اصلی انقلاب مانند آیتاللهالعظمي منتظری و آیتالله طاهری را کمرنگ یا بیرنگ جلوه دهند و تاریخ انقلاب را تحریف سازند ـ باید متد و روش تاریخ شفاهی انقلاب را به دور از جهتهای سیاسی و خطی جدی بگیریم و از کسانی که در آن روزگار در متن جریانهای سیاسی و انقلابی بودهاند و در حال حیات هستند، بپرسيم و به اسنادی که موجود است، دست پیدا کنیم تا در حد امکان حقیقت و هویت افراد را بشناسیم و بشناسانیم.
ارزیابی حضرتعالی از ابعاد وجودی شخصیت علمی، اخلاقی، سیاسی و اجتماعی و انقلابی آیتالله طاهری چیست؟ اینجانب رابطه علمی با آیتالله طاهری نداشتهام، ولی از معاصران ایشان چون آیتالله اردبیلی و عدهای دیگر شنیدهام که اگر آقای طاهری از قم به اصفهان نمیرفت از مراجع مسلم شیعه بود چون ایشان از خواص شاگردان آیتالله داماد بوده و مرحوم داماد نسبت به ایشان عنایت و توجه خاصی داشته است. برخی از مباحث و درسهای آیتالله طاهری که به همت حجتالاسلام و المسلمین محمود صلواتی به طبع رسیده، گویای تعمق و تدبر ایشان نسبت به فقه و اصول بوده است. امیدوارم آثار دیگر ایشان به زیور طبع آراسته گردد. از ویژگیهای بارز آیتالله طاهری که در روحانیت ما کم دیده میشود، احاطه ایشان بر ادبیات فارسی و نثر شیوا و زیبای ایشان است. فارسی را خیلی زیبا و ادیبانه مینگاشت و در سخن گفتن نیز ادیبانه مطالب خود را بیان میکرد. کمگویی و گزیدهگویی و درستگویی از صفات ایشان بود.
عوامل مؤثر و کلیدی در امر شکلگیری شخصیتهایی همچون آیتالله طاهری عموماً و در رابطه با ایشان خصوصاً کدامند؟ (با توجه به حاکمیت طاغوت، فضای حاکم بر حوزههای علمیه و...) به نظر شما اگر آیتالله طاهری به اصفهان مهاجرت نمیکرد و در حوزه به مباحث علمی و مبارزات انقلابی میپرداختند کارآمدتر برای اسلام و انقلاب نمیشدند؟ همانطور که آوردم بیشک اگر آیتالله طاهری در قم میماند از مدرسین و مراجع برجسته به شمار میآمد و چیزی کمتر از معاصرین خود نداشت. اما در مقام ارزشگذاری آیا هجرت ایشان به اصفهان برای اسلام تأثیرگذارتر بود یا اقامت ایشان در قم؟ به نظر میرسد اگر حضور و بقای ایشان در قم واجب کفایی بود اما بازگشت ایشان به استان پهناوری مانند اصفهان در آن روزگار واجب عینی به شمار میآمد، زیرا روحانیون دیگر منطقه روحیه شجاعانه و ایثارگرانه ایشان را نداشتند و نسل روشنفکر مسلمان در دهه 50، آیتالله طاهری را میشناخت و اتکای جوانان به ایشان بود. من چون در آن سالها زیاد به اصفهان میرفتم این مطلب را شاهد بودم که جریان انقلاب و حرکت اجتماعی به آیتالله طاهری گره خورده است. بنابراین بزرگترین فداکاری آیتالله طاهری گذشت از مناصب عالی حوزوی و برگشتن میان تودههای مردم و محور قرارگرفتن شخصیتی مانند ایشان بود.
از آیت الله طاهری و نقش مبارزاتی ایشان به ویژه اقامه نماز جمعه و مدیریت مردمی در اصفهان برایمان بفرمایید؟ نحوه برخورد آیتالله طاهری با جنگ و جبههها چگونه بود؟ شاید یکی از روحانیون برجستهای که بیشترین حضور را در جبههها داشت، آیتالله طاهری بود. من چون در یزد در سپاه مسئولیت داشتم و سپاه یزد در حوزه منطقه دو بود و زیر نظر اصفهان اداره میشد ناچار به اصفهان زیاد رفت و آمد داشتم؛ حضور و تشویق ایشان در جبهههای جنگ برای من که طلبه کوچکی بودم خیلی تأثیر داشت. علت اینکه استان اصفهان نیز از استانهای پرحضور در جبهه جنگ بود و غالب فرماندهان رده بالای جنگ از آنجا برخاستند حضور آیتالله طاهری بود. در سال 62 برای يک موضوعی خدمت ایشان رسیدم که در رابطه با اوضاع جاری کشور گلایهای داشت و خیلی رنج میبرد ولی به خاطر مصالح جبهه و جنگ گلایه خود را علنی نمیكرد و به نظر امام و آیتالله منتظری خیلی احترام میگذاشت.
|
||||
| فهرست يادنامه آيت... طاهري | صفحه اول | بايگاني سال 1393 | |