چشم انداز ایران ویژه نامه 18 تیر تابستان 1384
راويان اخبار
اشاره: اخبار فاجعه كوي و پيامدهاي خياباني آن، در روزهاي حادثه و پس از آن، از زواياي مختلف و توسط افراد، گروهها، نهادهاي حكومتي، رسانههاي گروهي، مجامع دانشجويي، محافل مردمي و... مورد واگويي و تفسيرهاي متعدد و مختلفي قرار گرفت. در اين ميان برخي گزارشها، متون سخنراني، بيانيهها، اطلاعيهها، نامهها و... در توضيح، تبيين و پيگيري موضوع ميان نهادهاي مسئول و مرتبطين با حوادث مذكور تهيه و تدوين شد. در اين بخش از ويژهنامه پارهاي از اين مكتوبات براي اطلاع خوانندگان منتشر ميشود. اين اسناد ازجمله شامل موارد زير خواهند بود: بيانيهها و گزارش كميته تحقيق شورايعالي امنيت ملي، اطلاعيههاي وزارت اطلاعات، بيانيههاي نيروي انتظامي، بيانيه نهاد نمايندگي رهبري در دانشگاهها، اطلاعيه آموزشعالي... و نيز متون سخنرانيهاي مقام رهبري، رئيسجمهوري، ديدگاه فرمانده سپاه پيرامون نامه 24 فرمانده به خاتمي، گزارش روابط عمومي دانشگاه تهران پيرامون مقاطعي از روند حوادث، پاسخ رئيسجمهوري به استعفاي معين، متون شكايت دانشگاه از نيروي انتظامي به مراجع ذيصلاح، گزارش رياست دانشگاه به خاتمي از واقعه كوي، بيانيههاي شوراي منتخب متحصنين، نامههاي اين شورا به مراكز و مسئولان مربوطه، خلاصه گزارش ديدار اعضاي شوراي منتخب با نهادها و مراجع مختلف، نامهنگاري ميان شورايشهر تهران و نيرويانتظامي و... مواضع مقام رهبري در قبال بحران كويتوضيح: در بخش بازخواني فاجعه كوي و حوادث بعدي به اين نكته اشاره شد كه آيتالله خامنهاي مقام رهبري در دو موضعگيري جداگانه به اعلام ديدگاه خود پيرامون فاجعه پرداختند. نخستين موضعگيري در جريان ديدار گروهي از دانشجويان با ايشان در روز دوشنبه 21 تير اعلام شد و دومين موضعگيري رهبري در جريان پيامي كه سهشنبه شب و در پي وقوع اغتشاشات و درگيريهاي خياباني صادر شد اعلام گرديد. در ادامه متن سخنان و نيز پيام ايشان بهمنظور كسب اطلاع دقيقتر خوانندگان درج ميگردد.٭سخنان مقام رهبري در ديدار با دانشجويان (دوشنبه 21 تير78)بسمالله الرحمن الرحيمبرادران و خواهران عزيز خيلي خوش آمديد. حرفهاي گفتني زياد است، اما مطلبي كه از نظر من مهمتر از همه است و ذهن من را مشغول كرده است، حمله به خوابگاه جوانان و دانشجويان است. اين حادثه تلخ، قلب مرا جريحهدار كرد. حادثه غيرقابل قبولي در جمهورياسلامي بود، حمله به منزل و مأوا و مسكن يك جمعي، بخصوص درشب يا در هنگام نمازجماعت، بههيچوجه در نظام اسلامي قابل قبول نيست. جوانان اين كشور ـ چه دانشجويان و چه غير دانشجويان ـ فرزندان من هستند و هرگونه چيزي كه براي اين مجموعهها مايه اضطراب و ناراحتي و اشتباه در فهم باشد، براي من بسيار سخت و سنگين است. هركسي بوده، فرق نميكند. چه در لباس نيرويانتظامي، چه در غير آن. كسانيكه در نظام جمهوري اسلامي تخلف ميكنند، بايد با آنان برخورد بشود، اما كسيكه تخلفي نكرده است، كسيكه در خانه خود در حال استراحت است، آن هم در محيط جوان دانشجويي، كار بسيار خطا و ناروايي نسبت به او انجام گرفته است.
اينكه صدنفر يا دويستنفر از كوي دانشگاه خارج شدند و حرفهايي زدند و شعارهايي دادند، بهانه و مجوزي نميشود براي اينكه كساني، در هر لباس و با هر نامي وارد آن محيط بشوند و كارهاي ناروايي انجام بدهند، بخصوص وقتيكه نام مقدس نيرويانتظامي در ميان ميآيد، عملي كه موجب بشود نيرويانتظامي بدنام بشود، قضيه سختتر ميشود. شما ميدانيد كه امروز نيرويانتظامي در اطراف كشور، در جادهها، در مرزها، در برخورد با اشرار، چه جانفشانيهايي ميكند و چه زحماتي ميكشد، چهقدر از اينها براي حفظ امنيت ما، جان خود را از دست ميدهند، با اينحال، بهوسيله چندنفر عملي انجام بشود كه چهره اين خدمتگزاران در نظر بعضي تيره بشود، آيا اين انصاف است؟ يا آنطوري كه نقل كردهاند، بعضي با آوردن نام مقدس "ياحسين" و "يازهرا" وارد اتاق دانشجوي بسيجي يا دانشجوي جانباز بشوند و او را از خواب بيرون بياورند، يا آنطور حوادثي را بهوجود بياورند. آيا اين درست است؟ اينها قلب را ميفشارد، اين همه جوان مومن، عاشقان امام حسين(ع)، عاشقان فاطمهزهرا(س)، در همهجاي كشور، در خدمت اسلام، در خدمت كشور، در طول دوران دفاع مقدس، در هر خطري كه اين كشور را تهديد كند، سينه سپر ميكنند و وارد ميشوند، اما بعد كساني با استفاده از اين نامها حوادثي را بهوجود بياورند. براي من، حادثه خيلي تلخي بود. البته من تأكيد كردم كه اطراف اين حادثه تحقيق بشود و بروند حادثه را درست بسنجند. قرار شد رئيسجمهور محترم و مسئولان هيئت تحقيقي را تعيين كنند، من هم ممكن است خودم كسي را در اين هيئت بگذارم.
من چند حرف دارم، يك حرف با دانشجويان، يك حرف با عموم ملت ايران، يك حرف، بخصوص با شما جوانان، يك حرف هم با دشمن. حرف من به دانشجويان اين است كه مراقب دشمن باشيد، دشمن را خوب بشناسيد، مبادا از شناسايي دشمن غفلت كنيد، غريبههايي كه خود را در لباس خودي در همهجا داخل ميكنند، اينها را بشناسيد، دستهاي پنهان را ببينيد. هيچكس بهخاطر غفلت ستايش نميشود. هيچكس بهخاطر چشمها را برهم گذاشتن، مدح نميشود. اگر بر آدم غافل ضربهاي وارد شد، اول كسيكه مسئول و مذموم است، خود اوست، مراقب باشيد. دانشجو، قشر فاخر و باارزشي است. دشمن، دانشجو را هدف گرفته است. چند سال است سعي ميكنند بلكه بتوانند دانشجويان را درمقابل نظام قرار بدهند، اما موفق نشدند، بعد از اين هم موفق نخواهند شد. اگر يكعده نفوذي خواستند از فرصتي استفاده كنند و از آب گلآلودي ماهي بگيرند، وارد اجتماع دانشجويان شدند و شعارهايي درست كردند و حرفهايي زدند، خيال نكنند كه ما اشتباه خواهيم كرد، نه، ما اشتباه نخواهيم كرد. ما مخاطب و طرف خودمان را ميشناسيم. دانشجو، فرزند ماست، متعلق به ماست، متعلق به اين كشور است. دشمن است كه ميخواهد با نفوذ در ميان دانشجويان فساد و تباهي كند، خود دانشجويان بايستي هوشيارانه متوجه باشند.
در يك چنين موقعيت و فصل حساسي مثل اين فصل سال، فصل امتحانات دانشجويي، فصل كنكور، كه همه خانوادههايي كه جواني دارند، اين فصل كه ميشود، همه همت خودشان را ميگذارند كه جوانشان حواسش جمع باشد و بتواند در امتحان يا در كنكور موفق بشود، آن كدام دستي است، آن كدام دشمن آينده اين مملكت و دانشگاه اين مملكت است كه اينطور جوانان را به يك سمت انحرافي ميكشاند و سرگرمي درست ميكند، تشويق ميكند به اينكه سراغ درس و سراغ امتحان نرويد، اجتماع كنيد؟ اول كسيكه اينجا بايد هوشيارانه چشم خود را باز كند و تصميم بگيرد، خود دانشجوست.
به ملت ايران هم عرض ميكنم: اين ملت بزرگ و شجاع كه بيستسال است دشمني را كه انقلاب را از اين كشور بيرون راند، با قدرت پشت در نگهداشتيد و نگذاشتيد كه اين دشمن از هيچ منفذي وارد بشود، بههوش باشيد. اين معناي حرفهاي مكرري است كه من در اين چندسال به ملت ايران و به مسئولان عرض كردهام كه دشمن درصدد نفوذ است. هر پنجرهاي پيدا كند، وارد خواهد شد، هوشياريتان را بيشتر كنيد. دشمن، امنيت ملي ما را هدف گرفته است. امنيت ملي براي يك ملت، از همهچيز واجبتر است. اگر امنيت ملي نباشد، هيچ دولتي نميتواند كار كند براي سازندگي، هيچ سنگي روي سنگ گذاشته نخواهد شد. وقتي كه هرجومرج و ناامني باشد، هيچ مشكلي از مشكلات مملكت حل نخواهد شد، نه اقتصاد مردم، نه فرهنگ مردم، نه مسائل اجتماعي مردم، نه مسائل سياسي مردم. وقتي امنيت نبود، همه اينها از بين خواهد رفت. دشمن اين را هدف گرفته است. اين را ملت ايران در همهجاي كشور بايد بفهمند، كه البته ميفهمند و ميدانند، بحمدالله ملت هوشيار است.
يك حرفي هم به شما جوانان عرض ميكنم: جوانان عزيز! شماها اميدهاي انقلاب و اسلاميد. رفتار شماها ميتواند اين مملكت را در جهت شكوفايي با سرعت به پيش ببرد. وقتي جوان مملكت هوشيارانه، با تدبير، با حلم، با توجه به موقعيتها، حرف بزند و تصميم بگيرد و عمل كند، كشور گلستان خواهد شد. وقتي هيجانات كور پا وسط بگذارند، دشمن فوراً استفاده خواهد كرد. بارها ما اين حرف را گفتيم، چرا گوش نكردند؟ چرا گوش نميكنند؟ حتي اگر يك چيزي كه خون شما را بهجوش ميآورد، مثلاً فرض كنيد اهانت به رهبري كردند، باز هم بايد صبر و سكوت كنيد. اگر عكس من را هم آتش زدند و يا پاره كردند، بايد سكوت كنيد. نيرويتان را براي آن روزي كه كشور به آن نيازمند است، براي آن روزي كه نيروي جوان و مومن و حزباللهي بايد در مقابله با دشمن بايستد، حفظ كنيد و الا حالا فرض كنيم يك جواني يا يك دانشجوي فريبخوردهاي هم حرفي زد و كاري كرد، چه اشكالي دارد؟ من از او صرفنظر ميكنم.
و اما يك مطلب به دشمن ميگويم: هر كه هست و هر جا هست. دشمنان اصلي ما در سازمانهاي جاسوسي، طراحان اين قضايا هستند. اين پولي كه مجلس امريكا تصويب كرد كه بايد براي مبارزه با نظام ايران صرف بشود، اين پول و چندين برابر اين پولها، كجا مصرف شد؟ معلوم است، براي همينطور طراحيها مصرف ميشود، شكي نيست. اين دشمنان بدانند كه خواب برگشتن امريكا به اين مملكت، يك خواب پريشان و غيرقابل تعبير است. اين عناصر داخلي حقير، اين عناصر سياسي مطرود و منفور، كه ملت اينها را مثل دندان فاسدي بيرون آورد و به يك طرف پرتاب كرد، هجده، نوزدهسال است كه كمين گرفتهاند تا از ملت و از امام و از نام امام و از راه امام انتقام بكشند، اينها هم بدانند كه اشتباه كردند، در همين قضيه هم اشتباه كردند، خودشان را لو دادند و چهره خودشان را مشخص كردند.
درست است كه به دستگاه اطلاعاتي ما ضربهاي ناجوانمردانه وارد كردند. به دستگاه انتظامي ما هم در اينجا اين ضربه را وارد كردند، اما عناصر خدمتگزار و سربازان مخلص و بدون نام و نشان جمهوري اسلامي، اطلاعات را كسب ميكنند و ميفهمند كه چه كسي در كجاست و چهكار ميكند. نميتوانند اين ملت را با اين روشها از صحنه مبارزه در راه استقلالشان، در راه اسلام عزيزشان و در راه مبارزه با دشمنانشان عقب برانند.
يك نكته هم به اين خط و خطوط سياسي عرض كنيم: آقاياني كه سردمداران خطوط سياسي و گرايشهاي سياسي هستند. حالا برسيد به اين حرفي كه ما ميگوييم. شما خوديها وقتي سر قضاياي بيهوده اينطور با هم درگير ميشويد، دشمن سوءاستفاده ميكند، بفرماييد، اين يك نمونه، ديديد دشمن چهطور استفاده كرد؟ ديديد دشمن چگونه نيش خود را زد؟ اختلافات سليقهاي و سياسي را كنار بگذاريد. البته ما اصرار نداريم كه همه يكطور فكر كنند. اما براي كار سياسي و درگيري سياسي، حدي قائل بشويد و يك خط قرمزي بگذاريد، بيحساب و كتاب با هم مبارزه نكنيد. آنقدر مشغول شويد كه به دشمن اجازه بدهيد اينطور بيايد و داخل اين ميدانها بشود. سر اين قضيه قانون مطبوعات، سر قضاياي گوناگون ديگر، چه جنجال و چه دعوايي به راه افتاد همهاش، مسائل خط و خطوط. براي چه؟ براي اينكه يك قانوني دارد در مجلس تصويب ميشود.
من به يك جريان سياسي خاص اشاره نميكنم. خطاب من به همه است. براي من، آن خط و هر خط سياسي و سليقهاي سياسي ديگر، تفاوت نميكند. براي من، مناط و ملاك راه خدا و راه امام و راه اسلام و حفظ كشور و رعايت مصالح مردم و حفظ آينده كشور مطرح است. براي من فرقي نميكند كه فلانكس متعلق به خط "الف" است، فلانكس متعلق به خط "ب" است. من به همه عرض ميكنم، شما هم هوشيار باشيد. آخرين جمله را هم به امام و مقتداي خودمان وليعصر(ارواحنا فداه) عرض كنيم! اي سيد و مولاي ما پيش خداي متعال گواهي بده كه ما در راه خدا تا آخرين نفس ايستادهايم. بزرگترين آرزو و افتخار بنده اين است كه در اين راه پرافتخار و پرفيض و پربهجت، جان خودم را تقديم كنم. انشاءالله خداوند متعال شماها را موفق و مويد بدارد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته ٭٭٭
٭ پيام مقام رهبري خطاب به مردم بسماللهالرحمنالرحيم ملت رشيد و غيور ايران! مردم عزيز تهران! دو روز است كه جمعي از اشرار با كمك و همراهي برخي از گروهكهاي سياسي ورشكسته و با تشويق و پشتيباني دشمنان خارجي در سطح تهران، به فساد و تخريب اموال و ارعاب و عربدهجويي پرداخته و موجب سلب امنيت و آسايش مردم شدهاند. دشمنان زبون و حقير اسلام و انقلاب گمان كردهاند، انقلاب و مردم مؤمن و انقلابي به آنان اجازه خواهند داد كه با فتنهانگيزي خود، راه سلطه آمريكاي جنايتكار را بر ميهن عزيز ما هموار كنند. گروهكهاي وابسته و معاند، طبق تحليل اربابان و معلمان خود، گمان كردهاند مردم ايران از اسلام و انقلاب، دست برداشته اند و به خيال باطل خود ميخواهند از انقلاب اسلامي انتقام بگيرند، ولي غافل از اينكه ملت مؤمن و شجاع و هوشيار به آنان و اربابان و پشتيبانان آنان اجازه ادامه شرارت را نخواهند داد و نظام مقتدر اسلامي، آنان را به شدت منكوب خواهد كرد. به مسئولان در دولت و به خصوص مسئولان امنيت عمومي تأكيد شده است كه با درايت و قدرت، عناصر مفسد و محارب را در جاي خود بنشانند و بيشك كساني كه چشم به فتنهانگيزيهاي اين روسياهان دوختهاند، مأيوس خواهند شد. ملت بزرگ ايران! مخصوصاً جوانان عزيز بايد در كمال هوشياري مراقب حركات دشمن باشند و به طور كامل با مأموران همكاري كنند و عرصه را بر عناصر مزدور و خودفروخته دشمن تنگ نمايند و به خصوص فرزندان بسيجيام بايد آمادگيهاي لازم را در خود حفظ كنند و با حضور خود در هر صحنهاي كه حضور آنان در آن لازم است، دشمنان زبون را مرعوب و منكوب سازند. تأييد اسلام و مسلمين را از خداوند متعال مسألت ميكنم. سيدعلي خامنهاي
روز سهشنبه پنجم مردادماه سال 1378، مردم همدان شاهد حضور سيدمحمد خاتمي رئيسجمهوري در شهر خود بودند. خاتمي طي سخناني كه در اجتماع همدانيها ايراد كرد براي نخستينبار و با صراحت كامل، وقوع فاجعه كوي دانشگاه را تاوان و پيامد اقدامات و روشنگريهايي دانست كه دولت اصلاحات و رئيسجمهوري در راستاي افشاي قتلهاي زنجيرهاي و پاكسازي بخشهايي از وزارت اطلاعات از عناصر خودسر انجام داده بودند. به لحاظ اهميت خبري موضعگيري رئيسجمهوري، بخشهايي از متن سخنراني وي كه در ارتباط با فاجعه كوي بود، به صورت گزينشي در پي ميآيد: خاتمي در همدان: ميدانستم كه كشف جريان قتلهاي زنجيرهاي تاواني سنگين دارد ...خاتمي خطاب به مردم ايران گفت: دوم خرداد يك حادثه بزرگ در تاريخ ملت ايران بود و حادثهاي كه رهبر معظم انقلاب اسلامي آن را حماسه ناميدند. اگرچه من درباره دوم خرداد سخن نگفتهام و يا كم گفتهام، ولي امروز ميخواهم درباره دوم خرداد با شما مردم سخن بگويم، دوم خرداد دستاوردهايي عظيم بههمراه داشت... .
وي با تأكيد بر اين كه دشمنان انقلاب اسلامي عليه نظام و ملت ايران وارد توطئههاي جديدي شدهاند، اظهار داشت: آنچه در اين روزهاي اخير در تهران رخ داد ادامه همان حلقه زنجيره اين توطئههاست. توطئه دشمنان اين بار با شكل نو و شدت تازهاي همراه است. توطئههاي دشمنان از فاز نظامي به فاز سياسي منتقل شده و در ظرف اين دو سال گذشته دشمنان بار ديگر جريان خط ترور را دنبال كردند و با خرابكاري و ترورها خواستند كه عليه نظام اقدام كنند كه آخرين آنها شهادت سردار سپهبد شهيد صياد شيرازي بود. در عرصه جهاني نيز دشمنان تلاش كردند تا مجدداً وجهه جمهوري اسلامي ايران را خراب كنند و بيثباتي و ناامني را در ايران القا كنند. دشمنان براي برهم زدن جمهوري اسلامي ايران و اعمال خط خشونت و تشديد آن در درون نظام، همواره در جهت خشن جلوه دادن چهره انقلاب تلاش كردهاند. خشونت در هر شكلي و به هر صورتي محكوم است؛ حتي اگر خشونت تحت عناوين مقدس و مورد اعتقاد مردم و تحت پوشش چهرههاي برجسته انقلاب انجام شود، محكوم است، ولي پيش از اين كه خشونتگران كه در ميان آنها انسانهايي هستند كه دلسوز و قصد خدمت دارند مورد ملامت باشند، كساني مورد ملامت هستند كه كوشيدهاند خشونت را تئوريزه كنند.
خاتمي از ايجاد ترور و رواج موج خشونت در درون نظام به عنوان يكي ديگر از مشكلات بعد از دوم خرداد نام برد. وي گفت: دشمنان تلاش كردند تا بگويند دانشگاه در مقابل نظام، حوزه و اسلام قرار دارد. تلاش كردند تا دين را مقابل آزادي قرار دهند، تلاش كردند تا اين مسئله را القا كنند كه امنيت با آزادي سازگار نيست، در حالي كه براي اين كه امنيت داشته باشيم بايد آزادي را قبول كنيم. در داخل و خارج براي ايجاد اين توهم تلاش ميشود كه ميان سران نظام و رأس نظام اختلاف وجود دارد. هيچ وقت اختلاف وجود نداشته و من ميگويم كه دولت و رييسجمهوري هماهنگي كامل با رهبر معظم دارند و اجراكننده نظرات ايشان هستند. بهعنوان نمونه عرض كنم كه آن جريان خطرناك و منحرف كه در درون وزارت اطلاعات كشف شد و رييسجمهوري تصميم گرفت تا قاطعانه با آن برخورد كند، بيشترين تأكيد از سوي مقام معظم رهبري بود كه فرمودند قضيه تا آخر پيگيري شود كه اگر اين حمايتها نبود، امروز با مصيبتهايي مواجه ميشديم. امروز هم برخورد با آن قضيه از مهمترين اولويتهاي دولت است و به اميد خداوند و با تأييدات رهبر معظم انقلاب و حمايت شما مردم تا پيدا كردن آخرين ريشههاي فساد و قطع كردن آن پيش خواهيم رفت. خوشبختانه اين فساد توسط وزارت غيور اطلاعات كشف شد و با همكاري قوه قضاييه تا حصول نتيجه پيگيري خواهد شد. از پيش ميدانستم كه كشف اين جريان تاوان سنگيني دارد و بنده متنظر بحرانآفرينيها بوده و هستم، اما با خداي خود و شما ملت پيمان ميبندم تا كشف و دفع آن عامل فساد پيش خواهيم رفت. آن كشف آنقدر بزرگ بود كه به دادن اين تاوانها ميارزيد... حمله به كوي دانشگاه از جناياتي بود كه قلب همه را از مقام معظم رهبري تا علما و ملت ايران به درد آورد.
رئيسجمهوري در ادامه اين پرسشها را مطرح كرد كه "چرا به دانشگاه حمله ميكنند و دانشجو را ميكوبند؟ چرا كينه خود را نسبت به دانشگاه اين چنين پياده ميكنند؟" وي در پاسخ به پرسشهاي خود گفت: چون دانشجويان و دانشگاهيان عضو زنده و فعال جامعه هستند و از بزرگترين حاميان برنامههاي پيشرفت و توسعه اين كشورند. كميتهاي با همكاري بخشهاي مختلف دولت از جمله وزارت كشور، وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران و قوه قضاييه تشكيل شده است و به شدت پيگير اين مسئله هستند و اميدوارم علل و عوامل آن را پيدا كنيم و به زودي به اطلاع ملت ايران برسانيم.
رييسجمهوري با تأكيد بر اينكه با عوامل حوادث اخير در تهران در هر رده و لباسي كه باشند برخورد خواهد شد، تأكيد كرد: اما اين حادثه نبايد سبب شود كه نيروهاي انتظامي كه خدمات شاياني در مرزها، شهرها، روستاها و جادهها دارند و حافظ امنيت و كانون نظم و انضباط در كشور هستند، مورد اهانت و تضعيف قرار گيرند.
وي در ادامه به شورشها و بلواهاي پيشآمده پس از حادثه كوي دانشگاه در تهران اشاره كرد و آن را حادثهاي «زشت و نفرتآور كه چهره ملت عزيز، مقاوم، صبور و منطقي ايران را مكدر كرد» دانست و گفت: آنچه پيش آمد، لطمه به امنيت ملي بود، تلاش براي برهم زدن آرامش مردم و تخريب اموال عمومي و خصوصي و بالاتر از همه، اهانت به نظام، پايهها و ارزشهاي آن از جمله مقام معظم رهبري بود. حادثه ساده نبود، تلاشي بود براي مرزشكني، اين حادثه يك حركت كور بود. بلوا، شورش و آشوب با شعارهاي منحرفكننده و ضدامنيت ملي بود. به نظر من، اين حادثه يك سناريو و نمايشنامهاي براي برهم زدن شعارهاي اساسي كه در دوره جديد رياست جمهوري مطرح شد و تحريك احساسات مردم متدين، دلسوز، وطنخواه و معتقد به رهبري مقام معظم انقلاب بود. در واقع، اين شورش نهتنها يك عمل ضدامنيتي و ضدآرامش بود، بلكه يك اعلام جنگ با رييسجمهوري و شعارهايش بود.
وي با تأكيد بر اين كه "اين آشوب و بلواها به ياري خداوند نابود شد"، ذكر چند نكته را براي ملت ايران ضروري دانست. وي در بيان اين نكات گفت: اگرچه قبل از آن براي ما معلوم بود، در اين حوادث نيز معلوم شد كه امنيت براي ما يك امر جدي است و با امنيت ملي نميشود با تسامح وشوخي برخورد كرد. امنيت، اساس استقلال، آزادي، سازندگي و پيشرفت و توسعه است. بايد آن را جدي بگيريم و با هر تزي كه بخواهد امنيت را بر هم بزند، به شدت برخورد و آن را مأيوس كنيم. ما طرفدار خشونت نيستيم و معتقديم كه آشوبآفرينان ضد اين ملتند و همانطوري كه پيشتر گفتم خشونت را با خشونت پاسخ نميگوييم و به لطف خداوند، اين يكي ازافتخارات دولت و ملت ايران است كه از اين جريانات حاصل شد. دولتها معمولاً براي سركوب شورشها از تانك، زرهپوش و سلاحهاي سنگين استفاده ميكنند؛ اما كدام افتخار براي ملت، دولت و شوراي عالي امنيت ملي، نيروهاي نظامي و انتظامي ايران بالاتر از اين كه در يك شهر بيش از ده ميليون نفري مثل تهران، آشوب و بلواي فراگيري بدون آن كه حتي يك گلوله از سوي نيروهاي انتظامي و پاسداران برقراري نظم شليك شود، فرونشانده ميشود. اين اقتدار ملت ايران است و جا دارد كه براي اين اقتدار شعار بدهيم. تنها يك شليك مشكوك در جلوي كوي دانشگاه تهران داريم كه بر اثر آن يك افسر وظيفه شهيد ميشود و همان عامل به سوي نيروهاي انتظامي برميگردد و چند نفري از آنان را زخمي ميكند. نيروهاي مسئول، در حال بررسي آن عامل مشكوك جريان توطئهآميزي كه براي تشديد خشونت در جامعه به كار رفت، ميباشند.
خاتمي اضافه كرد: از تلاش ارزشمند وزارت اطلاعات كه در اين عرصه در كنار نيروهاي نظامي و انتظامي براي برقراري نظم تلاش كردند، تشكر ميكنم. تمام دستگيرشدگان كمتر از 1200 نفر بودند كه فرزندان شما در وزارت اطلاعات تلاش كردند و در ظرف 48 ساعت موفق شدند حدود هزار نفر آنها را آزاد كنند كه در اين بين فقط 10 درصد دانشجو بودند كه بخش عظيمي از آنها نيز آزاد شدند. احساس من اين بوده است كه در بازجوييها، نهايت دقت را به كار بريم كه از قانون عدول نكنيم و نسبت به كسي اجحاف و ظلم نشود. وزير متقي و دانشمند اطلاعات بر اين مسائل اشراف دارد تا روشهاي ناباب به كار گرفته نشود. مقام معظم رهبري نيز به من تأكيد كردند كه ما حاضر نيستيم ذرهاي به هيچ كس ظلم شود و از طرف ديگر راضي نيستيم به نظام اسلامي نيز ظلمي بشود. خوشبختانه قوه قضاييه هم اعلام كرد كه طبق موازين آيين دادرسي و با رعايت حقوق و موازين اسلامي و انساني، حقوق متهمان رعايت خواهد شد.
وي ضمن تقدير از تلاشهاي قوه قضاييه خاطرنشان كرد: بايد در مقابل متخلفان قاطعيت نشان داد، اما نبايد رأفت اسلامي را كه از سرمايههاي بزرگ اسلام است، از ياد ببريم. من مطمئن هستم عفو مقام معظم رهبري نيز در جايگاه خود كارساز خواهد بود...
وي راهپيمايي 23 تيرماه را كه در حمايت از رهبر معظم انقلاب و در محكوميت شرارتهاي اخير و ايجاد وحدت ملي برگزار شد، باشكوه توصيف كرد و گفت: وقتي كه مردم ديدند به امنيت نظام، ارزشهايشان و رهبريشان اهانت شده است، با همه وجود به صحنه آمدند كه بايد به اينچنين مردمي و حضور ارزشمند آنان در تمام صحنهها درود گفت. اين راهپيمايي يك پيام ديگر هم داشت و آن، اين كه طرفدار وحدت ملي هستيم و با آشوب و خشونت مخالفيم... .
مخالفت خاتمي با استعفاي معين سيدمحمد خاتمي طي پاسخي به وزير فرهنگ و آموزشعالي [وزارت علوم، تحقيقات و فناوري] ضمن رد استعفاي وي، از تلاشهاي مصطفي معين و ساير مسئولان در آرام كردن فضاي متشنج كوي دانشگاه تهران تقدير كرد و با تأكيد بر پرهيز از هرگونه خشونت وتشنج، آرامش را اساسيترين نياز كشور و لازمه مهم توسعه سياسي دانست. متن پاسخ رييسجمهوري به استعفانامه وزير فرهنگ و آموزش عالي به شرح زير است:
ضمن ابراز تأسف فراوان و همدلي با جنابعالي و همه آنان كه خود را در برابر امنيت، آزادي و استقلال كشور و شادابي و پيشرفت و سرزندگي دانشگاهها و مراكز علمي ميهن مسئول ميدانند، در پاسخ به استعفاي شما، من نيز حادثه زشت و تلخ كوي دانشگاه تهران را محكوم ميكنم و ضمن عذرخواهي از اين اهانت به ساحت علم و دانشگاه، اعلام ميدارم به ياري حق تا كشف همه ابعاد قضيه و برخورد مناسب با آن، پيگيري امور را ادامه خواهم داد و همانطور كه ميدانيد تصميمهاي مناسبي در اين باب اتخاذ شده كه به اطلاع مردم و دانشگاهيان رسيده است و خواهد رسيد.
با قدرداني از دلسوزي و تدبير شما و ساير همكاران عزيز، خصوصاً تلاش بيوقفه در آرام كردن فضاي سنگين متشنج جمعه شب گذشته، از جنابعالي كه همكار خوب دولت و خدمتگزار امين و دردآشناي انقلاب و كشور و يار و همراه صميمي دانشگاهيان عزيز هستيد، ميخواهم كه همچنان محكم و استوار مسئوليت خطيرتان را ادامه دهيد و در همه حال و همه جا به لطف خداوند و پشتيباني ملت شريف و دانشگاهيان و دانشجويان عزيز مستظهر باشيد. همه بايد بدانيم كه در شرايط حساس كشور آرامش و پرهيز از هرگونه خشونت و تشنج اساسي ترين نياز كشور و لازمه مهم توسعه سياسي است و موفقيت دولت مرهون اين آرامش است و مطمئن هستم دانشگاهيان عزيز و همه مردم شريف كشور با سلاح منطق و خويشتنداري، دولت و مسئولان را جهت پيگيري همه جانبه قضيه و مأيوس كردن كساني كه ميكوشند تا از اوضاع به سود مقاصد سوء خود بهرهبرداري كنند، ياري خواهند كرد. سيدمحمد خاتمي ـ رئيسجمهوري اسلامي ايران
٭خاتمي در گفتوگوي تلويزيوني با مردم: خشونت را با خشونت پاسخ نميدهيم رئيسجمهوري در پايان جلسه كميته ويژه شورايعالي امنيت ملي كشور براي پيگيري حوادث كوي دانشگاه تهران جريان آشوب را برخلاف مصالح نظام و ملت و سياستهاي دولت دانست و بر مقابله جدي دولت با اين جريان تأكيد كرد. وي سهشنبه شب (22 تير) در يك گفتوگوي تلويزيوني اظهار داشت: حادثه كوي دانشگاه فوقالعاده تلخ بود. البته من نظر خود را پيش از اين اعلام داشتهام. اين حركت و اهانت به دانشگاه و محيط علم و برخورد خشونتآميز با دانشجويان براي همه ما غيرقابل تحمل بود و بدينجهت، بلافاصله كميته ويژهاي از طرف دبيرخانه شورايعالي امنيتملي تشكيل شد و به تأييد رهبر معظم انقلاب رسيد و كار خود را با جديت ادامه داده و ميدهد.
وي تأكيد كرد كه در برخورد با عوامل اين حادثه جديت دارد و اميدوارم در آينده بتوانم با تفصيل و تحليل بيشتر در اينباره صحبت كنم.
آقاي خاتمي اظهار داشت: حادثهاي كه پنجشنبه شب رخ داد، بعد از يكي دو روز، جريان انحرافي در آن پيدا شد و به نظر من اين جريان خير كشور را نميخواهد و هدفش لطمهزدن به اصل نظام و ايجاد آشوب و تشنج در جامعه است. خوشبختانه جامعه دانشجويي برائت خود را از اين جريان اعلام كرد، زيرا رفتارهاي انجامشده با هيچيك از موازين سازگار نيست. علاوه بر آن مشخص شد كه عدهاي از دستگيرشدگان دانشجو نيستند و قطعاً سوءاستفادهاي از اين جريان ميشود. اصولاً جريان آشوب برخلاف مصالح نظام و ملت و شعارها و سياستهاي دولت است. دولتي كه شعارش مقابله با هرگونه خشونت و آشوبطلبي است. اين جريانات در مقابل دولت و بخصوص شعار توسعه سياسي دولت قرار دارد. كارهايي كه آشوبطلبان انجام ميدهند، خيري در آن نيست. بايد در برابر كسانيكه به اموال عمومي آسيب ميرسانند و براي شهروندان مزاحمت ايجاد ميكنند، ايستاد.
به خاطر سياستهاي دولت و مصالح نظام ميكوشيم كه با اين خشونتها با خشونت برخورد نشود و تلاش ميشود كه اين اقدام با روشهاي قانوني صورت گيرد. ايجاد آشوب و اغتشاش كار دشواري نيست. ميخواهيم ياد دهيم كه با خشونت نيز ميتوان بدون خشونت برخورد كرد. مطالبي كه مطرح ميشود و شعارهاي تحريككننده عليه ارزشهاي نظام كه همراه با شعارهاي فريبدهنده در حمايت از دولت سر داده ميشود، براي ايجاد تفرقه و زمينه آشوب در جامعه است. ملت شريف ايران گول نميخورد.
من از مردم كه اين روزها تا حدودي آرامششان در بعضي از نقاط تهران به هم خورد، معذرت ميخواهم و اطمينان ميدهم كه اين حركتها ادامه پيدا نكند و از ملت شريف ايران ميخواهم كه هرچه بيشتر از اين جريانات دور باشند تا دولت راحتتر در اين زمينه عمل كند و مطمئن باشند كه اين مسئله به لطف خدا خاتمه پيدا خواهد كرد.
آقاي خاتمي همچنين از مطبوعات و رسانههاي عمومي كه در مسير محكومكردن اين خشونتها تلاش كردند، تشكر كرد و از آنان خواست تا اين روال و روش را با جديت دنبال كنند.
وي گفت: همه بايد با آشوبطلبي و تخريب اموال و شعارهاي تحريككننده مبارزه كنيم و بكوشيم كه با اين جريان زشتي كه وجود دارد هر چند كه عمق و گستردگي ندارد، برخورد كنيم.
رئيسجمهوري در پايان اطمينان داد كه با استفاده از آگاهي مردم و اشراف نيروهاي اطلاعاتي و امنيتي مشكل ايجاد شده بهزودي حل شود.
٭اطلاعيه آيتالله العظمي منتظري درباره حوادث كوي بسم الله الرحمن الرحيم انا لله و انا اليه راجعونمردم شريف و متعهد ايران در روزهاي اخير دست رسواي خشونت، يكبار ديگر جنايت آفريد و اين بار فرزندان راستين امت، چشم و چراغ ملت، دانشجويان عزيزمان شبانه مورد هجوم و حمله ناجوانمردانه عدهاي تهي مغز و فريب خورده قرار گرفتند كه اين جنايت هولناك يقيناً در تاريخ كشور ما چون نقطه سياهي خواهد ماند، چرا كه در هيچ رژيمي شكستن حرمت دانشگاه و دانشجو تا اين حد نبوده است.
جمع زيادي از نيروهاي انتظامي و گروههاي متشكل شبهنظامي بهنام انصار حزبالله نيمههاي شب و در نوبتهاي پياپي و ازجمله درحالي كه اكثر دانشجويان دانشگاه تهران در خواب بودند، با چوب، باتوم، چاقو و اسلحه گرم به خوابگاه آنان حمله كردند و با ضرب و جرح بسياري از آنان و شكستن دربها و كمدها و ابزار و وسايل زندگيشان و آتشزدن اتاقها و كتابها و دفاتر و حتي قرآن كريم، آنان را به خاك و خون كشيدند و برحسب آنچه نقل شد حتي در حال نماز مورد ضرب و جرح قرار دادند و جمعي را از طبقه بالا به پايين پرت كردند و... و جمع زيادي را بازداشت نمودند و بدينوسيله حريم مقدس دانش و دانشگاه را شكستند و حتي به دانشجويان مسلمان كشورهاي ديگر كه مهمان جمهوري اسلامي ميباشند يورش بردند؛ همانگونه كه در گذشته بارها در مناطق مختلف كشور به حوزههاي علميه و نمازجمعهها و كتابخانهها و دفاتر روزنامهها و مجامع علمي و فرهنگي و سخنرانيها آزادانه و بيپروا حمله نمودند و كسي جوابگوي آن نگرديد.
متأسفانه در جمهوري اسلامي ايران اينگونه كارهاي ننگين از ناحيه كساني كه مدعي اسلام و انقلاب و حكومت اسلامي هستند به بهانه حمايت از اسلام و انقلاب و ارزشهاي اسلامي و انديشههاي مرحوم امام(ره) اتفاق ميافتد و درنتيجه چهره نوراني اسلام را كريه و خشن نشان ميدهند و با آبروي اسلام و روحانيت و كشور بازي ميكنند و با اينگونه كارهاي تند و جاهلانه حريم حوزهها و دانشگاهها و مجامع علمي و فرهنگي را ميشكنند، ولي كيست كه نداند محرك و پشتيبان و تأمينكننده امكانات براي اينها چه كساني ميباشند و درواقع اينان نيروهايي رسمي هستند كه جهت سركوب مردم تربيت شدهاند و در موقع حمله لباس شخصي ميپوشند و بهنام نيروهاي مردمي حمله ميكنند و متأسفانه از بودجه مردم شريف ارتزاق مينمايند.
هر مقام و هر شخص و هر ارگاني كه محرك و پشتيبان اين گروههاي چماق به دست ميباشد دانسته يا ندانسته به اسلام و انقلاب و كشور و جامعه و روحانيت و ارزشهاي اسلامي ضربههاي جبرانناپذير ميزند و براي رسيدن به اهداف دنيوي به اسلام و كشور خيانت ميكند.
بسياري از برادران و خواهران به ياد دارند كه در رژيم گذشته در مقاطع گوناگون براي حمله به مردم امثال شعبان بيمخها و چماقداران حرفهاي را به صحنه ميفرستادند، اينك نيز همان شيوه غلط بهنام انصار حزبالله انجام ميشود، ولي سازماندهندگان و محركين اين گروههاي فشار و چماقدار بايد توجه كنند اگر رژيم گذشته از اين شيوههاي زور و چماق نتيجه گرفت، آقايان نيز نتيجه خواهند گرفت. در دنياي متمدن امروز اينگونه شرارتها ديگر جايي ندارد و در پيشگاه تاريخ و وجدان بشريت محكوم است. اينجانب صريحاً اعلام ميكنم كه آمرين و عاملين اين جنايات در هر پست و مقامي كه هستند خائن به دين و ملتاند و بايد مجازات شوند چرا كه "لكم فيالقصاص حيات يا اوليالالباب" و سكوت بزرگوارانه ملت پاياني دارد.
حوزههاي علميه كانون تربيت فلاسفه الهي و مراجع عظام و فقهاي والامقام و دانشگاهها مركز تربيت دانشمندان و اساتيد رشتههاي مختلف علوم انساني و طبيعي و... است و عظمت و شوكت جامعه و كشور به حرمت و اقتدار اين دو قشر موثر و ارزشمند است. اين همه به دانشگاهيان سفارش ميشد كه در مسائل سياسي بيتفاوت نباشند، آيا منظور حمله و سركوب آنان بود؟!
اينگونه حركات جاهلانه، مديريت مسئولين عاقل و دلسوز و خدمتگزار را فلج ميكند و سد راه تكامل و پيشرفت كشور ميشود و در نيروهاي فعال كشور روح يأس و سرخوردگي ايجاد مينمايد، پس بر دولت و مسئولين كشور است كه ريشه اينگونه جمعيتها و فتنهها را قلع و قمع نموده و از افكار مردمان عاقل و متعهد و دلسوز براي ترقي و تعالي جامعه و كشور در همه زمينهها استفاده نمايند و به دانشمندان مجال اظهارنظر در مسائل اساسي كشور را بدهند زيرا در اثر تضارب افكار و برخورد انديشههاي مختلف است كه بشر تكامل مييابد.
انتظار ميرود دولت و مسئولين قاطعانه عمل نمايند و مسببين اين حوادث ناگوار را تعقيب و مجازات كنند و مانند قتلهاي فجيع زنجيرهاي دفعالوقت ننمايند. در ماجراي قتلها نيز مسئولين آن را محكوم نمودند ولي طولانيشدن رسيدگي به پرونده و ندادن پاسخ قانعكننده به مردم سوال برانگيز شده است كه اين قاتلين به كجا وابستهاند كه با آنان برخورد قاطع نميشود؟ مردم منتظر عمل ميباشند و بيش از اين سهلانگاري در برابر تحميلهاي ناروا را نميپذيرند و از رئيسجمهور منتخب خود انتظار تصميمات قاطعانه و عمل به وعدهها را دارند.
اينجانب در حالي كه خود بهطور غيرقانوني در خانه محصور هستم، اين مصيبت بزرگ را به حضرت وليعصر (عج) و علما و دانشمندان و اساتيد و دانشجويان و همه ملت ايران و خانوادهها و بازماندگان دانشجويان شهيد تسليت ميگويم و براي همه شهداي عزيز رحمت واسعه حق تعالي و علو درجات را مسئلت مينمايم. وسيعلم الذين ظلموا اي منقلب ينقلبون. والسلام علي اخواننا المسلمين و رحمه الله و بركاته 27 ربيعالاول 1420 ـ 20/4/1378،قم ـ حسينعلي منتظري
٭متن كامل گزارش شوراي عالي امنيت ملي درباره وقايع كوي دانشگاهشوراي عالي امنيت ملي گزارشي درباره حادثه كوي دانشگاه تهران منتشر كرد. گزارشي كه در سه بخش شامل زمينههاي وقوع حادثه، مراحل مختلف عملياتي و عملي شكلگيري وقوع حادثه و بررسي علل و نحوه حضور نيروهاي شخصي در حادثه كوي دانشگاه تنظيم شده كه از نظرتان ميگذرد: بسمالله الرحمنالرحيم حادثه تلخ كوي دانشگاه تهران كه رهبر معظم انقلاب اسلامي، رياست محترم جمهوري و ملت شريف ايران را متاثر كرد و اتفاقات بعدي آن كه زمينه حضور برخي افراد مزدور، بيهويت و فرصتطلب را فراهم نمود، از جمله حوادثي بود كه ملت ما را يك بار ديگر از وجود دشمنان به كمين نشسته داخلي و خارجي عليه انقلاب اسلامي و نظام اسلامي ـ مردمي آگاه نمود. اين بار نيز همچون گذشته، رشد سياسي و هوشياري بينظير مردم هميشه در صحنه ما،حماسه عظيم 23 تير ماه را آفريد و اميد واهي ناآگاهان، مزدوران و دشمنان اسلام را به يأس تبديل نمود.
همانگونه كه ملت شريف ايران استحضار دارد، پس از حادثه تاسفبار و تلخ حادثه كوي دانشگاه و حوادث بعدي آن و پايان فضاي مشوش موجود و استقرار آرامش كامل در تهران، شوراي عالي امنيت ملي با توجه به اهميت مسئله و خواست عمومي ملت شريف بخصوص دانشجويان عزيز و تأكيدات رهبر معظم انقلاب اسلامي و رياست محترم جمهوري مبني بر پيگيري جدي و دقيق حوادث كوي دانشگاه، تصويب نمود كميته ويژهاي جهت تحقيق در اين زمينه تشكيل و حادثه مذكور را از ابعاد مختلف مورد مطالعه و بررسي قرار داده و نتايج آن را اعلام نمايد. بر اين اساس و به منظور روشن شدن «ابعاد مسئله»، «عوامل موثر در تكوين حادثه»، «عملكرد و رفتار دانشجويان»، دستگاههاي سياسي و اداري، افراد نيروي انتظامي، گروههاي غيررسمي و همچنين عوامل مؤثر ديگر، شوراي عالي امنيت ملي تشكيل كميته تحقيق را با تركيب ذيل مورد تصويب قرار داد: اعضاي كميته: 1ـ آقايان ابراهيم رئيسي، رئيس سازمان بازرسي كل كشور 2ـ مرتضي رضايي، رئيس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامي 3ـ عباسعلي فراتي، دادستان دادسراي نظامي استان تهران 4ـ احمد وحيدي، رئيس اداره اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامي 5ـ غلامرضا ظريفيان، نماينده وزير فرهنگ و آموزش عالي 6ـ مصطفي تاجزاده و غلامحسين بلنديان (به تناسب موضوع) از وزارت كشور 7ـ جمال شفيعي، نماينده وزارت اطلاعات. اين كميته با مسئوليت علي ربيعي عضو دبير خانه شوراي عالي امنيت ملي در محل دبيرخانه مستقر گرديد. اين كميته كه به تأييد مقام معظم رهبري و رياست محترم جمهوري رسيد، روز يكشنبه مورخ 27/4/78 كار خود را آغاز نموده و مجموعه حوادث و عوامل موثر در واقعه كوي دانشگاه را در مقطع زماني از ساعت 30/21 مورخ 17/4/78 الي 10 صبح روز جمعه 18/4/78 مورد بررسي و تحقيق همهجانبه قرار داده است. بررسي حوادث روز جمعه به بعد، به عهده وزارت اطلاعات ميباشد.
٭ كميته در اولين جلسه خود، محورهاي ذيل را به عنوان محورهاي تحقيق و بررسي تصويب نمود: الف) نحوه شكلگيري تجمع و راهپيمايي اوليه دانشجويان. ب) نقش گروههاي سياسي اعم از گروههاي شناخته شده دانشجويي يا گروهكهاي ضدانقلاب. ج) نحوه حضور، رفتار و عملكرد افراد نيروي انتظامي در مراحل مختلف حادثه. د) سلسله مراتب تصميمگيري و همچنين نحوه تصميمگيري ناجا در خصوص حادثه. هـ) نقش گروههاي غيررسمي و ميزان تأثيرگذاري آنها در روند حادثه. و) ساير عوامل مؤثر و ميزان تأثيرگذاري آنها بر حادثه.
٭كميته به منظور سرعت بخشيدن به كار و حصول نتيجه در كوتاهترين زمان نمايندگاني را از ارگانهاي مختلف شامل سازمان قضايي نيروهاي مسلح 1 نفر، بازرسي كل كشور 2 نفر، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي 1 نفر، اداره كل امنيتي وزارت كشور 2 نفر، دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي 3 نفر (كه در جلسات دعوت نموده است) و گروههاي تحقيقاتي (فرعي) را به طور تركيبي از اين نمايندگان تشكيل داد.
چهار روش براي پيگيري ماجرا٭ هر يك از اين گروههاي كاري موضوعات مختلفي در محورهاي فوقالذكر را مورد تحقيق قرار داده و نتيجه را به دبيرخانه منعكس مينمودند. كميته به منظور تبيين كارشناسانه موضوع، با استفاده از چهار روش: 1ـ تحقيقات ميداني 2ـ مطالعه اسناد و مدارك 3ـ مصاحبه حضوري با افراد 4ـ بازداشت و دستگيري برخي از مظنونين و بازجويي از آنها،تحقيقات خود را آغاز و به پايان رسانيده است.
٭ اعضاي كميته و گروههاي كاري آن به طور متناوب و بدون اطلاع قبلي در كوي حاضر و با دانشجويان ساكن كوي دانشگاه مصاحبه و اظهارات آنها را ثبت نمودهاند. همچنين نمايندگان كميته، نيروهاي عملكننده ناجا را در سازمان مربوط مورد مصاحبه قرار دادند. در اين راستا دبيرخانه از دستگاههاي ذيربط درخواست نمود كه مجموعه گزارشات و اسناد (مكتوب تصويري) خود را به كميته ارسال نمايند. وزارتخانههاي اطلاعات، كشور، فرهنگ و آموزش عالي، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، سازمان صدا و سيما، استانداري تهران، حراست وزارت فرهنگ و آموزش عالي، خبرگزاري جمهوري اسلامي و دانشجويان (به طور مستقل) و ناجا از جمله نهادهايي بودند كه اقدام به ارسال گزارش نمودند.
مصاحبه با افراد مظنون٭ گزارش تهيه شده حاصل دهها ساعت جلسه كميته اصلي تحقيق، 25 جلسه گروههاي كاري شامل مصاحبه با دانشجويان، شاهدان، مظنونين، مسئولين مربوطه و 60 نفر، احضار و مصاحبه با افراد مظنون و حاضر در صحنه، دستگيري و بازداشت گروهها و افراد مرتبط با واقعه توسط وزارت اطلاعات و مطالعه بيش از 1000 صفحه طي 22 روز كار مداوم و شبانهروزي اسناد رسمي و نوارهاي پياده شده از مذاكرات، مصاحبه، جلسات و... ميباشد.
٭ نتايج به دست آمده اين كميته، نهايتاً طي 5 جلسه با حضور نمايندگان كميته مورد بحث و بررسي دقيق قرار گرفته و بر اين اساس، يافتههاي حاصله مورد توافق اعضاي جلسه ميباشد.
٭ از آنجا كه مدت زمان كار كميته تناسبي با پيگيري برخي از ريشههاي موجود واقعه نداشته (عليرغم اينكه كميته در همه موارد به يافته قابل توجه و مستندي دست يافته است) و از سويي به منظور روشن شدن همه ابعاد و زواياي ناشناخته حادثه مذكور، كميته تصميم گرفت موضوعاتي از قبيل «نحوه شكلگيري هسته اوليه راهپيمايي»، «نحوه حضور عناصر مهاجم غيررسمي در دانشگاه»، و... را جهت حصول نتيجه نهايي به وزارت اطلاعات محول نمايد. وزارت اطلاعات، بر اساس تحقيقات به دست آمده و درخواستهاي كميته، تحقيقات خود را كماكان ادامه ميدهد و نتايج نهايي را به اطلاع عموم خواهد رساند.
اينك كه كار كميته تحقيق با تلاش شبانهروزي همه دستگاهها و افراد ذيربط خاتمه يافته است، نتايج آن جهت استحضار ملت شريف ايران تقديم ميگردد.
اميد است رضايت خداوند متعال و ملت شريف ايران حاصل شده باشد. در اين رابطه لازم است به چند نكته اشاره شود:
1ـ حادثه كوي دانشگاه تهران از حوادث روزهاي بعد، كاملاً متمايز است. اين موضوع از ابتدا مورد تأكيد مقام معظم رهبري و رياست محترم جمهوري بوده است و مقامات نظام معتقد بودند عليرغم وقوع حوادث بعدي، اصل ماجرا نبايد در كوران حوادث بعدي فراموش گردد و با توجه به اهميت حياتي مسائل فرهنگي كشور به ويژه مسائل نسل جوان و پرنشاط دانشجو و نيز با عنايت خاص مقامات عاليرتبه نظام، حساسيتهاي خاص دولت و شخص رييسجمهوري، اين كميته با حمايت و پشتوانه همهجانبه مسئولان، كار خود را آغاز و به اتمام رسانيده است. قابل ذكر است مقام معظم رهبري در نامهاي جداگانه به كميته، تأكيد فرمودند كه اصل ماجراي كوي دانشگاه به هيچ وجه نبايد فراموش شود و اين كميته را به پشتيبانيها و راهنماييهاي خود مستحضر ساختند.
2ـ از آنجا كه برخي از افراد دستگير شده در حال حاضر بازداشت ميباشند و هنوز محكوميت آنها قطعي نشده است و همچنين به منظور حفظ و رعايت حقوق و حريم خصوصي و احترام به حقوق اجتماعي افراد و مظنونين مرتبط حادثه، در اين گزارش از ذكر اسامي افراد خودداري شده است و فقط در برخي موارد به عناوين و سمتهاي افراد اشاره گرديده است. بديهي است مشخصات دقيق مشاراليهم جهت رسيدگي به قوه قضاييه اعلام شده است و اين قوه پس از مراحل قانوني نتيجه را به اطلاع مردم خواهد رساند. علاوه بر تلاشهاي انجام شده مذكور، به منظور كسب اطمينان و دقت بيشتر، در اين راستا طي سه نوبت و بدون اطلاع قبلي، اعضاي كميته تحقيق در كوي دانشگاه حاضر شده و با دانشجويان مصاحبه و از نزديك مسائل آنها را مطالعه و بررسي نمودهاند.
همچنين با همه افراد مرتبط از نيروي انتظامي در اين حادثه مصاحبه گرديد. كميته همه تلاش خود را به كار گرفت تا در نهايت بيطرفي، حقايق و واقعيات موجود كشف و بر مبناي عدل و انصاف گزارش گردد. بدين جهت عليرغم آنكه انتظار ميرفت اين گزارش بسيار زودتر به نتيجه رسيده و به آگاهي عموم برسد، با عنايت به موارد فوق و نيز گزارشهاي جديدي كه به كميته واصل گرديد، ارايه اين گزارش به طول انجاميد. اينك شرح و توصيف ماجرا كه به طور خلاصه در چند بخش تقديم ميگردد.
بخش اول: زمينههاي وقوع حادثه الف: پيشينهبررسي گزارشهاي رسيده به دبيرخانه در خصوص پيشينه موضوع در كوي دانشگاه به شرح ذيل ميباشد: بنابر گزارش سپاهپاسداران انقلاباسلامي 104 مورد تجمع، راهپيمايي و درگيري از تاريخ 4/3/76 الي 22/10/77 رخ داده است كه دو مورد آن به خارج از كوي كشيده شده است و همچنين گزارشهاي موجود در نيروي انتظامي، وزارت كشور، وزارت اطلاعات وحراست دانشگاه حاكي از وقوع تجمع و راهپيمايي در كوي دانشگاه (قبل از حادثه اخير)، به طور كلي ميباشد.
يافتههاي دبيرخانه حاكي است كه 14 راهپيمايي در كوي دانشگاه تهران با توجه به اسناد موجود در طول سال 76 منتهي به سال 77 انجام شده كه دو مورد آن به خارج از كوي كشيده شده است.
اين موارد غالباً با يك هسته 10 الي 15 نفره، از مقابل ساختمان شماره 22 بين ساعات 22 و 23 آغاز و پس از خروج از درب نگهباني و ورود به خيابان كارگر شمالي،به سمت اتوبان جلالآلاحمد طي مسير ميشده است.
جمعيت در اين راهپيماييها به طور متوسط 150-100 نفر ثبت شده است. در مقابل اين اقدامات غالباً كلانتري يوسفآباد راهپيماييها را متوقف و با شيوههاي مناسب راهپيمايان را به سمت كوي هدايت ميكرده است. شعارهاي اين راهپيماييها نيز غالباً در ارتباط با موضوع بوده است.
ب: نحوه شكلگيري تجمع و راهپيمايي حادثه اخيرنحوه شكلگيري تجمع و راهپيمايي مورخ 17/4/78 پس از مطالعه مجموعه گزارشهاي رسيده واصله (از نحوه شكلگيري) و استماع گزارشات شفاهي از مصاحبهشوندگان، اجماع نظرات و مشتركات و دريافتهاي كميته به قرار ذيل است: در پي تصويب لايحه اصلاح قانون مطبوعات در مجلس، همزمان با آن، توقيف روزنامه سلام با حكم دادسراي ويژه روحانيت، در حوالي ساعت 30/21 پنجشنبه مورخ 17/4/78 اطلاعيهاي مبني بر حضور دانشجويان در تابلوي اعلانات نصب ميگردد.
(فردي كه اقدام به نوشتن اطلاعيه دستنويس و نصب آن نموده بود از دانشجويان براي تجمع دعوت مينمايد) نويسنده اطلاعيه به اتاقهاي دانشجويان مراجعه و درخواست حضور در تجمع و راهپيمايي را مينمايد، از ساعت 22 هسته اول شامل حدوداً 15 نفر از دانشجويان همراه با نامبرده ساير دانشجويان را ترغيب و تشويق به راهپيمايي نمودهاند، اين حركت با توجه به ويژگي ساختمان شماره 22 كوي دانشگاه (استقرار بيش از 600 نفر دانشجو و دارا بودن بيشترين تمركز دانشجويي) از اين ساختمان آغاز و با شعارهايي از ساكنين ساختمان مذكور ميخواهند به جمع آنها ملحق شوند. در واكنش به اين درخواست بعضي از ساكنين امتناع نموده و تعدادي به اين افراد ميپيوندند و به همين ترتيب دانشجويان مذكور از مقابل ساختمانهاي (18-19-21) حركت كرده و ساكنين آنها را جهت پيوستن به خود ترغيب مينمايند، به اين شكل در ساعت 30/22 با نزديك شدن به درب اصلي كوي، با شعار «نگهبان در را باز كن» جمعيتي حدوداً 150 نفر از درب كوي خارج شده و مرحله اول ماجراي كوي دانشگاه را شكل دادند.
نكات مهم جمعبندي: 1ـ طبق گزارش نيروي انتظامي، تعدادي نزديك به 70 نفر مهمان در شب حادثه (17/4/78) در كوي ساكن بودهاند، لكن تحقيقات كميته حاكي از اين است كه به طور معمول و مداوم هر شب نزديك به 10 درصد ساكنين مهمان ميباشند. يكي از دفترچههاي نگهباني كوي، 17 مهمان را در شب حادثه ثبت نموده است و با احتساب همين مقدار در دفتر ديگري كه مفقود شده است، ميتوان تعداد تقريبي مهمانان را پيشبيني نمود. در ضمن گزارشي مبني بر اينكه حضور مهمانان مذكور با هماهنگي و سازماندهي قبلي در كوي بوده است، به اين كميته واصل نشده است.
2ـ با عنايت به گزارش وزارت اطلاعات كه در دو مرحله به كميته ارائه گرديده است، دفتر تحكيم وحدت در جلسه روز پنجشنبه خود هيچگونه تصميمي مبني بر ايجاد تجمع و راهپيمايي نگرفته است و نسبت به اينكه آيا در ميان دانشجويان در شب حادثه برنامهريزي و سازماندهي خاصي وجود داشته است، كميته به نتيجهاي نرسيد. ليكن ادامه تحقيقات و پيگيريهاي بعدي با توجه به متهمين و منابعي كه در اختيار دستگاههاي ذيربط ميباشد، به وزارت اطلاعات محول گرديد.
3ـ نمايندگان وزارت علوم و افراد احضار شده از تشكلهاي دانشجويي هرگونه تصميمگيري سازماني را در اين زمينه به شدت تكذيب كردهاند. تحقيقات صورت گرفته حضور رسمي تشكلهاي دانشجويي شناخته شده مذكور با تصميم قبلي را براي كميته اثبات ننموده است. با توجه به پارهاي گزارشهاي رسيده در خصوص وجود عناصر مشكوك و ماجراجو در هر دو طرف درگيري در شب حادثه و با عنايت به اينكه اظهارنظر روشن، شفاف و اطمينانبخش نسبت به اين عناصر مستلزم زمان و تحقيقات بيشتر بود، كميته تصميم گرفت تحقيقات بيشتر در مورد حضور عناصر ماجراجو در شب حادثه در كوي دانشگاه را به وزارت اطلاعات واگذار نمايد، تا پس از اقدامات لازم و كامل در قضيه و احراز نتايج روشن، موضوع به اطلاع عموم برسد. كميته همچنين به اطلاع ميرساند فردي كه اقدام به تدوين و الصاق اطلاعيه تجمع نموده بود، توسط وزارت اطلاعات دستگير شده است و تحقيقات بيشتر براي روشن شدن موارد مبهم در نحوه شكلگيري تجمع و زمينههاي آن ادامه دارد. كميته در زمينه حضور افراد مشكوك و وابسته به جريانات ضدانقلاب به وزارت اطلاعات مأموريت داد به بازجوييهاي خود از افراد بازداشتي و ساير افراد ادامه داده و چنانچه نتايج جديدي حاصل گرديد، اعلام نمايد.
4ـ عليرغم اينكه اين قبيل راهپيماييها مسبوق به سابقه بوده است، لكن از اساس، اين قبيل راهپيماييها غيرقانوني ميباشند. جلوگيري نكردن از اينگونه حركات در دوران گذشته توسط مسئولان، اقدامات مذكور را (راهپيماييها) به امري عادي تبديل نموده است. به نظر ميرسد براي جلوگيري از تبعات منفي اينگونه حوادث بايد از كليه راهپيماييهاي غيرقانوني در سراسر كشور توسط هر جرياني جلوگيري شود. 5ـ كميته معتقد است با تشكلهاي غيرقانوني كه به نام تشكيلات دانشجويي در خارج از دانشگاه و بعضاً داخل دانشگاه فعاليت مينمايند بايد برخوردهاي قاطع و اصولي صورت گيرد و جلو اينگونه تحركات به شدت گرفته شود. تحركات اين تشكلها در ايجاد فضاي ناآرام در محيطهاي دانشجويي بيتأثير نبوده است.
6ـ به اعتقاد كميته، مقررات فعاليتهاي سياسي در دانشگاه نياز به بررسي و تدوين مقررات مناسب و جامع براي فعاليتهاي اجتماعي و سياسي قانونمند دانشجويان با توجه به شرايط سياسي، فرهنگي و اجتماعي و نيازمنديهاي اين شرايط را دارد.
7ـ كميته معتقد است فشار رواني ناشي از تنشهاي سياسي ميان جناحها و مسائل مطروحه در مطبوعات و همچنين تعطيلي روزنامه سلام و قانون اصلاح مطبوعات و تقابلهاي موجود بين جناحها به عنوان بستري مناسب براي بروز اين حادثه عمل نموده است.
8ـ كميته معتقد است دستگاههاي ذيربط امنيتي ـ سياسي ـ فرهنگي در پيشبيني وقوع حادثه فوق دچار ضعف و كاستي بودهاند.
بخش دوم: مراحل مختلف عملياتي و عملي شكلگيري وقوع حادثهاينك با توجه به مراتب فوق، مراحل عملياتي و عملي شكلگيري وقوع حادثه مذكور تشريح ميگردد:
مرحله اول: از ساعت 45/22 دقيقه پنجشنبه مورخ 17/4/78 لغايت 45 دقيقه بامداد مورخ 18/4/78 فرايند شكلگيري و خاتمه مرحله اول، با بررسي مجموعه گزارشهاي رسيده و مباحث مطرح شده در كميته به شرح ذيل ميباشد: ساعت 45/22 حدود 150 نفر از دانشجويان كوي دانشگاه اقدام به راهپيمايي غيرقانوني مينمايند، راهپيمايي دانشجويان از كوي دانشگاه تا جلال آلاحمد همانند روال گذشته انجام ميگيرد. در اين راهپيمايي نيز تعدادي از دانشجويان با لباسهاي راحتي (دمپايي ـ گرمكن) شركت داشتهاند. راهپيمايي دانشجويان تا مقابل درب دانشكده فني ادامه مييابد و پس از آن دانشجويان به سمت درب اصلي خوابگاه برميگردند. حدود ساعت 45/22 دقيقه 2 دستگاه اتومبيل نيروي انتظامي حوزه يوسفآباد (يك پاترول و يك بنز 230) در محل حاضر ميشوند. مأموران حوزه مذكور با استفاده از تجربيات گذشته از اين نوع حوادث ضمن رفتار مسالمتآميز با دانشجويان از آنها تقاضاي بازگشت به خوابگاه مينمايند كه با عكسالعمل مثبت از سوي دانشجويان مواجه و با شعار «نيروي انتظامي تشكر تشكر» اوضاع خاتمه مييابد. تعدادي از دانشجويان پس از اتمام مسير راهپيمايي و بازگشت به درب اصلي كوي در جلوي آن تجمع و با يكديگر به بحث پرداخته و از رفتن به داخل كوي دانشگاه امتناع مينمايند. در اينجا مرحله اول ماجراي كوي دانشگاه به پايان ميرسد و گشت حوزه انتظامي يوسفآباد نيز به مقر خود مراجعت مينمايد.
نكات مهم و جمعبندي مرحله اول: 1ـ اين راهپيمايي ظاهراً در مراحل اوليه آن تفاوت چنداني با راهپيماييهاي گذشته نداشته است. تعداد و نحوه حضور دانشجويان از نظر پوشيدن لباس و... فاقد تفاوت بوده است. 2ـ كميته در خصوص انجام راهپيمايي همراه با سازماندهي و برنامهريزي خاص و قبلي، به نتيجهاي نرسيد. ليكن ادامه تحقيقات به وزارت اطلاعات واگذار شده است.
3ـ كميته مقرر نمود وزارت اطلاعات تحقيقات تكميلي را در خصوص هويت افراد يادشده (هسته اوليه) و انگيزه تداوم آنها در مقابل درب اصلي پس از پايان راهپيمايي، انجام و به كميته ارائه نمايد.
4ـ كميته معتقد است نحوه عملكرد مسئولان وقت حوزه انتظامي يوسفآباد در اين مرحله با تدبير لازم همراه بوده به نحوي كه دانشجويان ضمن پذيرفتن عدم ادامه راهپيمايي شعار «تشكر تشكر نيروي انتظامي» را سر دادند. بر اين اساس، كميته درخواست تشويق مأموران مربوطه را دارد.
مرحله دوم: از ساعت 45 دقيقه بامداد تا 45/2 بامداد 18/4/78 حدود ساعت 30 دقيقه بامداد روز جمعه راهپيمايي دانشجويان به اتمام رسيد و به استثناي حدوداً 15 نفر از دانشجويان كه در مقابل درب اصلي كوي در حال بحث و مذاكره بوده و تمايلي براي رفتن به داخل كوي نداشتند، سايرين به داخل كوي مراجعت ميكنند. در همين زمان جانشين منطقه مركزي ناحيه تهران بزرگ كه از طريق يگان مربوط در جريان موضوع قرار داده شده بود، حدود ساعت 45 دقيقه بامداد با لباس شخصي به محل ميرسد. وي قبل از رسيدن به محل و بررسي منطقه درخواست نيروي كمكي از كلانتريهاي مختلف مينمايد. به محض ورود ايشان با لباس شخصي، يگانهايي از نيروي انتظامي نيز به محل ميرسند. وي بعد از ورود با دانشجويان محاوره نموده و اين گفتگو نتيجهاي در بر ندارد. در همين حين مدير كل خوابگاه كوي دانشگاه كه توسط حراست مطلع شده بود، در كوي حاضر مي گردد و در محل با فرمانده مذكور به مذاكره ميپردازد، وي درخواست 5 دقيقه مهلت به منظور آرام نمودن دانشجويان را از فرمانده ياد شده مينمايد و از نيروهاي جديد انتظامي كه وارد منطقه شدهاند، تقاضاي ترك منطقه را مينمايد، نهايتاً اين مذاكره بيحاصل مانده و به مشاجره لفظي فرمانده مذكور با مديركل خوابگاه منجرميشود. طبق بررسيهاي حاصله بين دانشجويان و نيروي انتظامي درگيري ايجاد ميشود كه دانشجويان نيز با پرتاب اشيا دم دست با آنها به مقابله ميپردازند. يكي از سربازان در اين نزاع پايش با جدول خيابان برخورد كرده به زمين برخورد ميكند و توسط دانشجويان دستگير و مورد هجوم برخي از دانشجويان قرار ميگيرد. پس از انتقال نامبرده به كيوسك درب اصلي دانشگاه دقايقي بعد آزاد ميگردد.
از اين مرحله درگيريها وضعيت جديدي پيدا ميكند و مواضع و شعارهاي دانشجويان به تندي ميگرايد. درگيريها كماكان ادامه مييابد و بار ديگر نيروي انتظامي به دانشجويان حمله برده و آنان را به عقب ميراند. در اين شرايط اجتماع دانشجويان به 500 الي 600 نفر افزايش مييابد و نيروي انتظامي نيز به توان و استعداد خود ميافزايد.
فضاي داخل كوي در اين مرحله كاملاً احساسي ميگردد. سنگپراني از سوي دانشجويان و در طرف مقابل از سوي لباس شخصيهاي همراه نيروي انتظامي آغاز ميگردد.
بر اثر سنگپراني دانشجويان ساعت جلو درب دانشگاه و شيشههاي مهدكودك روبروي خوابگاه شكسته ميشود. دو تن از دانشجويان در اين مرحله توسط نيروي انتظامي دستگير ميشوند.
متعاقب آن يكي از اعضاي انجمنهاي اسلامي دانشگاه تهران اقدام به تهيه قطعنامه و خواندن براي دانشجويان و ماندن در داخل كوي مينمايد كه اين امر نتيجهاي را در بر نداشته است.
معاونت دانشجويي دانشگاه تهران نيز با كسب اطلاع از حادثه از طريق مديركل خوابگاه پس از حضور در كوي براي دانشجويان سخنراني مينمايد كه عليرغم جلوگيري برخي از دانشجويان وي به سخنراني ادامه ميدهد، هرچند نتيجه محسوسي در بر نداشته است.
مديركل سياسي استانداري به محل ميآيد مديركل سياسي استانداري تهران توسط معاون سياسي استانداري از حادثه مطلع ميشود و ساعت 15/2 دقيقه به محل ميرسد. وي اظهار ميدارد: «خيابان خيلي شلوغ بود و مملو از سنگ و اشيا غيرعادي و بسيار متشنج و سنگپراني خيلي شديد بود، خصوصاً از ناحيه دانشجويان، ضمن اجازه، خودم را نماينده تاجزاده و وزارت كشور معرفي نمودم». نامبرده تلاش نموده است با همكاري مديركل خوابگاه دانشجويان را به داخل مسجد و كوي هدايت نمايد. بنا بر تحقيقات انجام شده عليرغم اينكه تعدادي دانشجويان با سخنراني وي مخالفت ميكردند، لكن صحبتهاي وي مؤثر بوده است، اواخر سخنراني نامبرده صداي شليك گلوله از جنوب خيابان كارگر شمالي فضا را مجدداً ملتهب و متشنج و موجب بياثر ماندن اقدامات انجام شده ميگردد. در اين زمان جنگ و گريز بين دانشجويان و نيروي ناجا موجب تشديد تنش شده و اقدام به روشن كردن آتش در وسط خيابان توسط دانشجويان ميگردد. دانشجويان عمدتاً از كيسههاي زباله و اشيا حاشيه خيابان براي افروختن آتش استفاده ميكردهاند.
نكات مهم و جمعبندي مرحله دوم: 1ـ بعد از حضور جانشين منطقه مركزي ناحيه تهران بزرگ و رفتارهاي غيرمدبرانه ايشان، درگيريها، به طور پلكاني رو به اوج نهاده است. در اين ميان به نظر ميرسد تعدادي از افراد كه مايل به خاتمه اين وضعيت نبودهاند از اين فضا استفاده نموده و بر شدت آن افزودهاند. 2ـ برخوردهاي نامناسب نيروهاي انتظامي از يكسو، عصبانيت دانشجويان و اقدام به فحاشي نسبت به پرسنل ناجا و پاسخ متقابل از سوي نيروهاي شخصي و بازداشت موقت يكي از سربازان توسط دانشجويان از سوي ديگر، بر التهاب و عصبانيت طرفين بخصوص ناجا افزوده و زمينه را براي تصميمات غيرمدبرانه فراهم ميسازد. 3ـ به اعتقاد اعضاي جلسه نحوه اظهارات افراد مسئول، به خصوص مسئولان ذيربط، در اين گونه ناآراميها، به ويژه در آن شرايط خاص، ميبايست حساب شده و دقيق بوده و به نوعي ابراز نگردد كه باعث تحريك احساسات شود. 4ـ نتايج تحقيقات نشان ميدهد كه جانشين منطقه مركزي ناحيه تهران بزرگ با توجه به وجود آثار عصبانيت در رفتار ايشان، فاقد تدابير لازم در حل ماجرا بوده و بيتدبيريهاي نامبرده موجب انعقاد نطفه ناآرامي گرديده است. همچنين به نظر ميرسد عدم رعايت دستورالعملهاي موجود در اينگونه موارد و رفتار متناسب با سلايق ازجمله علل به وجودآورنده حادثه كوي بوده است. 5ـ حضور برخي از افراد شخصي به عنوان گروه فشار از قبيل (...) در اين مقطع محرز بوده و حضور اين افراد در تشديد درگيريها مؤثر بوده است. (در خصوص اين نيروها و چگونگي نحوه حضور آنان در بخش مربوط توضيحات لازم داده خواهد شد).
مرحله سوم: از ساعت 45/2 دقيقه 18/4/78 بامداد تا 9 صبح در اين مرحله درگيري دانشجويان با نيروهاي انتظامي با يك فاصله كوتاه بين دو طرف به شكل زير ادامه مييابد: پرتاب سنگ از سوي دانشجويان و پاسخ متقابل نيروهاي شخصي، در كنار نيروي انتظامي ادامه مييابد. در همين زمان سرپرست ناحيه انتظامي تهران در محل حضور مييابد.
بررسيها نشان ميدهد دو دسته نيروهاي شخصي متشكل از عناصر كادر و وظيفه نيروي انتظامي و دسته ديگر از نيروهاي موسوم به گروههاي شناخته شده و برخي افراد ديگر بودهاند.
در اين مرحله معاون سياسي استانداري تهران در محل حاضر ميگردد و با سرپرست ناحيه انتظامي تهران بزرگ مذاكره مينمايد كه مشروح مذاكرات و نتايج آن در گزارش ضميمه آمده است. مذاكرات ميان مسئولان سياسي با نيروهاي انتظامي نتيجهاي نداشته و منجر به تفاهم نميگردد.
از ساعت 25/3 دقيقه به تدريج جمعيت دانشجويان به طور چشمگيري افزايش مييابد و پرتاب سنگ از سوي دانشجويان ادامه دارد. در همين اثنا يك شيء مشتعل (كوكتلمولوتف نبوده است) به سقف ايستگاه اتوبوس داخل خيابان كارگر پرتاب ميشود. عوامل نيروهاي انتظامي به نزديك درب خوابگاه حمله برده و مجدداً عقبنشيني ميكنند. الفاظ ركيك عمدتاً از سوي دانشجويان گزارش ميگردد و متعاقباً نيروهاي شخصي و برخي از سربازان پاسخ ميدادهاند.
از نظر روحي وضع دو طرف بسيار ملتهب گزارش شده است. در همين زمان به تدريج نيروهاي شخصي افزايش مييابند. برخي از فرماندهان ناجا اظهار ميدارند نيروهاي شخصي ناجا را تشويق به حمله نموده و با الفاظي زشت مانند... آنها را به خاطر عدم حمله و كوتاهي در برخورد با دانشجويان مورد سرزنش قرار ميدادند. فرمانده يادشده معتقد است بدين ترتيب فشار رواني از دو سو (دانشجويان و نيروهاي شخصي) به ناجا وارد ميشده است.
تعيين ضربالاجل يكي از مسئولين ناحيه انتظامي تهران بزرگ با يك دستگاه خودرو به سوي مجتمعين در مقابل درب كوي رفته و با بلندگو اعلام مينمايد: «دانشجويان عزيز! ما قصد نداريم با شما برخورد كنيم وليكن از شما ميخواهيم هرچه سريعتر منطقه را ترك كرده و به كوي برگرديد و ما موظف هستيم اگر شما به حضورتان در منطقه ادامه دهيد برخورد كنيم و به شما مهلت ميدهيم». پس از اتمام ضربالاجل، سرپرست ناحيه انتظامي تهران بزرگ دستور پيشروي را صادر ميكند. در اين مرحله حجم استفاده از گاز اشكآور و روشن بودن آتش و سر دادن شعارهايي عليه نيروهاي انتظامي كاملاً مشهود بود. در اين شرايط و با مقاومت دانشجويان جنگ و گريز بين نيروهاي انتظامي و دانشجويان براي لحظاتي در مقابل درب انجام مييابد. بر اساس گزارشهاي رسيده، نيروهاي انتظامي كه اسامي فرماندهان آنها مشخص شده است، به دنبال پاكسازي خيابان وارد كوي ميشوند. در اين مرحله سنگپراني از داخل خوابگاه به سوي نيروي انتظامي و از سوي نيروهاي شخصي به سمت كوي دانشگاه شدت ميگيرد. مجموعه گزارشهاي رسيده و اظهارات بيان شده در كميته تحقيق نشانگر آن است بين 25 الي 30 نفر نيروي شخصي غيروابسته به نيروي انتظامي از فرصت استفاده كرده و وارد كوي شدهاند. سرپرست ناحيه انتظامي تهران بزرگ اظهار ميدارد اين افراد از درب دانشكده فني وارد گرديدهاند. در اين مرحله سه سرباز وظيفه جمعي يگان ويژه ناتب گروهان شهيد دستغيب اظهار داشتهاند، هنگامي كه از طبقه سوم به پايين ميآمديم، مشاهده كرديم نيروها محل را ترك كردهاند و تعداد زيادي دانشجو در راهپلهها حضور دارند. آنها مجدداً به سمت پشتبام برميگردند و از آنجا حضور خود را به نيروهاي انتظامي از بالاي پشتبام اعلام مينمايند. تعدادي دانشجو، با مشاهده اين سربازان، آنها را به گروگان ميگيرند. نامبردگان اظهار ميدارند تعدادي دانشجوي عصبي به سمت آنان حملهور شده قصد ضرب و شتم آنها را داشتهاند و آنها را با خشونت به سمت طبقات پايين منتقل مينمايند. در اين هنگام تعداد 10 الي 15 دانشجو به محافظت از سربازان ميپردازند. اين افراد به زيرزمين ساختمان 14 كه متعلق به انبار خوابگاه كوي بوده انتقال داده ميشوند.
ورود يكي از افراد وابسته به گروههاي شناخته شده در اين زمان، آقاي موسوي لاري از طريق معاون سياسي استانداري نسبت به ورود نيرو به داخل كوي اطلاع يافته است. در اين فاصله مذاكرات ميان مسئولان سياسي و انتظامي صورت ميگيرد. از جمله وزير محترم كشور تدابيري را به جانشين ناجا اعلام ميكند و نامبرده نيز اين تدابير را به فرمانده حاضر در صحنه ابلاغ مينمايد. ورود نيروهاي شخصي غيررسمي و ضرب و شتم دانشجويان توسط اين افراد بر هيجانات و عصبانيت دانشجويان فوقالعاده افزوده است. حضور آقاي (...) از افراد شاخص وابسته به گروههاي شناخته شده غيررسمي، در محوطه كوي با توجه به شناخته شدن وي نزد دانشجويان محركزا بوده است.
نكات مهم و جمعبندي مراحل سوم: 1ـ يافتههاي كميته نشان ميدهد عليرغم برخي شبهات در مورد اين كه نيروي انتظامي با سبق تصميم به ايجاد درگيري و ورود به كوي و تنش در جامعه وارد دانشگاه شده است، صحت ندارد و هيچ تصميمگيري قبلي در ردههاي فرماندهي ناجا براي ايجاد درگيري از قبل وجود نداشته است. روند حضور در محل و تصميمگيري براي اقدامات، وجود تصميم و برنامهريزي قبلي را تأييد نمينمايد. 2ـ آنچه كه مشخص است معاون سياسي استاندار، پس از حضور در صحنه اعلام مينمايد كه نيروهاي انتظامي از محل دور شده و در مكان غيرقابل رؤيت مستقر گردند. اين دستور از نظر وزارت كشور و استانداري لازمالاجرا اعلام شده است، لكن نيروي انتظامي آن را كافي ندانسته است. چون بررسي اين موارد قابل تفسير و مجادلهبرانگيز بود كميته از ورود به اين بحث اجتناب نموده و بر شفاف نمودن وظايف در اين گونه موارد تأكيد مينمايد. همچنين نگاهي به روند اطلاعرساني در اين ماجرا حاكي از ضعف در سيستم اطلاعرساني نيروي انتظامي ميباشد. 3ـ يافتههاي كميته از ميزان تخريبهاي به عمل آمده حاكي است: آمارهاي ارائه شده در خصوص تخريب با واقعيات موجود تطابق ندارد و ميزان واقعي تخريب كمتر از موارد اعلام شده ميباشد. در اين حادثه به ده ساختمان خوابگاه، 13 اتاق نگهباني كوي و يك سلف سرويس به شرح ذيل خسارت وارد شده است: 1ـ ورود خسارت كلي و جزيي به 290 درب اتاق و 92 درب كمد. 2ـ شكسته شدن 690 جام شيشه در متراژهاي مختلف. 3ـ شكسته شدن 5 دستگاه يخچال. 4ـ شكسته شدن 6 دستگاه لوازم صوتي از قبيل كامپيوتر، تلويزيون و... 5ـ و برخي خسارات جزيي به ساير امكانات كوي.
تخريب انجام شده توسط گروههاي زير صورت گرفته است: ٭نيروهاي در اختيار ناحيه انتظامي تهران بزرگ ٭نيروهاي پليس شخصي ٭نيروهاي شخصي غيررسمي حاضر در صحنه ٭گروههايي از ميان دانشجويان به منظور (روشن كردن آتش جهت خنثي نمودن حجم آلودگي گاز اشكآور، ايجاد مانع و مقابله با نيروها). 4ـ كميته معتقد است مجموعه دستگاههاي سياسي، فرهنگي، امنيتي و انتظامي كارآمدي لازم براي پيشبيني اين حادثه را نداشتهاند و لذا تذكر به دستگاههاي ذي ربط ضروري است. 5ـ يافتههاي كميته حاكي است نيروهاي شخصي غيررسمي از ساعت 2 بامداد به بعد به مرور از طريق يك نظام ارتباطي هماهنگ، درمحل حاضر شدهاند. در ميان اين نيروها افراد شناخته شدهاي ازقبيل آقايان (...) مشاهده شدهاند. به نظر ميرسد نيروي انتظامي ميبايست برخورد قاطعتري براي جلوگيري از دخالت اين افراد در مجموعه ماجرا و به خصوص ورود به كوي به خرج ميداده است. 6ـ كميته اعتقاد دارد ضرب و شتم و تخريب، صرفاً توسط ناجا صورت نپذيرفته است و نيروهاي شخصي غيررسمي نيز در ضرب و شتم دانشجويان دخالت داشته اند. 7ـ در خصوص سلسله مراتب تصميمگيري و دستوردهنده نهايي براي ورود به كوي، كميته تحقيقات مفصلي را انجام داده است. اين تحقيقات نشان ميدهد از سوي فرماندهي ناجا تيمسار هدايتالله لطفيان، دستوري براي ورود به كوي صادر نشده است. ضمناً جانشين فرماندهي ناجا بعد از ورود اول، خودداري از ورود خود به خوابگاه را از جانب جانشين فرماندهي كل قوا (وزير كشور) ابلاغ نموده است.
نتيجه عملكرد نيروي انتظامي ـ محكوميت فرماندهان 8ـ در مورد عملكرد نيروي انتظامي پس از بحث و بررسي زياد جمعبندي كميته به شرح ذيل است: الف: عملكرد نيروي انتظامي : عملكرد اين نيرو از ساعت 22 مورخ 17/4/78 تا قبل از ورود جانشين منطقه مركزي ناحيه انتظامي تهران بزرگ عملكردي همراه با تدبير بوده است. از ساعت 45 دقيقه بامداد تا 15/4 دقيقه بامداد نيروي انتظامي، عملياتي خلاف قانون نداشته، لكن بيتدبيري درعملكرد فرمانده مذكور محرز گرديده است. پاكسازي خيابان و جلوگيري از گسترش حادثه از وظايف ذاتي نيروي انتظامي در اين مرحله بوده است. به طور مشخص از ساعت 15/4 دقيقه بامداد، نيروي انتظامي وارد خوابگاه شده است و در ساعات بعدي نيز بدون رعايت دستورات جانشين فرماندهي كل قوا مبني بر عدم ورود و... در صحنه عمل كرده است. ب: مجموعه خصوصيات سرپرست ناحيه انتظامي تهران بزرگ نشان ميدهد وي توانايي و مهارتهاي لازم براي فرماندهي شهري همانند تهران را نداشته است. ج: عليرغم اينكه كميته معتقد است فضاي قبل از ورود نيروي انتظامي به كوي، فضايي ملتهب همراه با خستگي و عصبانيت نيروها، به دليل رد و بدل شدن الفاظ ركيك، درگيريهاي فرسايشي و غيره و اهانت از سوي عدهاي از داخل كوي همراه با فشارها از سوي نيروهاي شخصي غيررسمي، فشار روحي و شرايطي نامناسب براي تدبير و تصميمگيري را براي نيرو فراهم آورده بود، لكن ورود نيروها به خوابگاهها و تخريب و ضرب و شتم دانشجويان خلاف بوده و عوامل تصميمگيرنده و اجرا كننده آن، مقصر ميباشند. بر اين اساس كميته پس از بررسيهاي لازم مقصران را به طور مشترك و با هماهنگي بازرسي ناجا شناسايي نموده و افراد ذيل را به مراجع قضايي ذيصلاح معرفي مينمايد. 1ـ سرپرست ناحيه انتظامي تهران بزرگ 2ـ فرمانده يگان ويژه ناحيه انتظامي تهران بزرگ 3ـ فرمانده نوپو و نيروي پليس شخصي يگان ويژه 4ـ جانشين فرمانده نوپو 5ـ دو تن از فرماندهان گروهان از يگان ويژه ضداغتشاش 6ـ جانشين ناحيه انتظامي منطقه مركزي (صرفاً به علت بيتدبيري و تصميم، لكن در ضرب و شتم مشاركت نداشته است) 7ـ نيروهاي كادر نوپو و ساير افراد كه توسط بازرسي ناجا مشخص گرديدهاند.
بخش سوم: بررسي علل و نحوه حضور نيروهاي شخصي در حادثه كوي دانشگاهيكي از اهداف مصوب كميته، بررسي علل و نحوه حضور و ميزان دخالت و هويت افرادي كه با لباس شخصي (غيروابسته به نيروي انتظامي) در درگيريها مشاركت داشتند، ميباشد. بر اين اساس كميته، يك گروه كاري ويژه با محوريت وزارت اطلاعات و اطلاعات ناجا تشكيل داد. برخي از عناصر شناخته شده نيروهاي شخصي توسط كميته مورد احضار و بازجويي قرار گرفتند و برخي ديگر از آنها نيز به خاطر امكان عدم حصول نتيجه، به دليل اظهارات متناقض و مبهم آنان به وزارت اطلاعات معرفي و به طور موقت بازداشت شدهاند. نظر كميته بر آن بود كه اين افراد پس از تحقيقات لازم در اسرع وقت آزاد شوند.
نكات مهم و جمعبندي1ـ بررسي مجموعه گزارشات رسيده و تحقيقات انجام شده براي اعضاي كميته، وجود افرادي با لباس شخصي و غيروابسته به نيروهاي انتظامي در ماجراي كوي دانشگاه و درگيريهاي آن مسلم شده است.
2ـ وجود اين افراد از ساعت 2 بامداد جمعه مورخ 18/4/78 آغاز شد و به تدريج به تعداد آنان افزوده شده است. آمارهاي متناقض در خصوص تعداد اين افراد به كميته ارائه گرديد. لكن بررسيهاي دقيق مشاركت آنها در سنگپراني متقابل به كوي، درگيري با دانشجويان و ورود به كوي را نشان ميدهد.
3ـ بررسيهاي حاصله حاكي است، تعدادي از اين افراد با يك مكانيزم ارتباطي مطلع شده و در محل حضور يافتهاند و تعداد كمي از اين افراد به روشهاي ديگر در محل حضور يافتهاند. كميته در دو مورد نحوه حضور اين افراد را تحقيق نمود و در مراحل اوليه به نتايج خاصي نرسيد. به عنوان مثال وقتي از يكي از اين افراد در كميته سئوال شد كه چگونه مطلع شدهايد، نامبرده اظهار مينمايد شخصي ناشناس روي تلفن همراه به بنده اطلاع داد و من هم بر اساس همان تلفن ناشناخته حضور يافتم، همچنين يكي ديگر از اين افراد نيز در بازجوييهاي مقدماتي به همين مضمون نحوه حضور خود را اعلام داشته است. همچنين فرد ديگري كه مشروح گزارش وي ذيلاً خواهد آمد، نحوه حضور خود را «اطلاعگيري» در هنگام گشت در خيابان اعلام نموده است. لذا پيگيري بيشتر در اين زمينه توسط وزارت اطلاعات و اطلاعات ناجا مورد تأكيد قرار گرفت. معاونت اطلاعات ناجا نيز به نحوي بر حضور با برنامه اين افراد تأكيد ميكند.
4ـ عليرغم حضور تعدادي از افراد شناخته شده از تشكلهاي معروف غيررسمي كميته به اين نتيجه نرسيد كه افرادي تحت عنوان اينگونه تشكلها با برنامهريزي و تصميم قبلي، در ضرب و شتم ورود به كوي شركت داشتهاند.
5ـ ناجا فهرستي هفت نفره از اين افراد را كه در درگيريها مشاركت داشتهاند به كميته ارائه نمود. كميته اسامي افراد ياد شده را با هماهنگي قضايي مورد نياز به معاونت ويژه وزارت اطلاعات ارجاع نمود. تعدادي از اين افراد تاكنون بازداشت شده و حضور خود را در كوي و خوابگاه پذيرفتهاند، لكن هرگونه مشاركت در ضرب و شتم و تخريب را انكار نمودهاند. تحقيقات بيشتر در اين زمينه تا حصول نتيجه نهايي به وزارت اطلاعات محول گرديد.
6ـ بررسيها نشان ميدهد وجود برخي از افراد مشكوك و ماجراجو در دو طرف اين حادثه محرز ميباشد. به عنوان مثال آنچه براي كميته محقق گرديد وجود عناصري ماجراجو و بعضاً ناصالح كه تحت پوشش اسامي مقدس فعاليت نمودهاند، در ماجراي كوي وجود داشتهاند.
7ـ با توجه به اينكه موضوع تيراندازي از جمله موارد ابهامزا و پراهميت براي روشن شدن ابعاد قضيه بود، كميته بخشي از فعاليتهاي خود را معطوف به شناسايي عوامل و عناصر مرتبط نمود. بررسيها نشان ميدهد در ماجراي كوي، سه بار تيراندازي مشكوك رخ داده است. اما به هر حال در شب حادثه هيچ فردي از دانشجويان كشته نشده است. در يك مورد در حدود ساعت 4 صبح در ماجراي ورود به كوي، 3 تير شليك شده است. و در مورد دوم آقاي (...) از نيروهاي شخصي حاضر در صحنه مورد اصابت گلوله قرار گرفته و در مورد سوم در روز جمعه يك افسر پليس مضروب و ليسانس وظيفه سپاه پاسداران انقلاب اسلامي مصدوم و پس از انتقال به بيمارستان فوت مينمايد. در مورد اول در بررسي فيلمهاي واصله به كميته چهره شخصي كه يك كلت در دست دارد و سه تير شليك مينمايد، مشخص گرديد. معاونت اطلاعات ناجا در كميته حاضر شده و فيلمهاي يادشده همراه با درخواست پيگيري به ايشان اعلام ميگردد. بنا به گزارش رسيده از ناجا تصوير فرد يادشده از فيلم استخراج و نهايتاً فرد مذكور در ماجراي يك سرقت مسلحانه بازداشت ميگردد. نامبرده فردي است به نام آقاي (...) كه به همراه سه نفر بازداشت ميشوند. تحقيقات نشان ميدهد جملگي اين افراد در ماجراي ورود به كوي شركت داشتهاند. گفتني است اين شليك منجر به مبهم شدن فضا و تحريك بيشتر دانشجويان شده است. نامبرده اكنون براي تحقيقات بيشتر در بازداشت نيروي انتظامي به سر ميبرد. در مورد دوم با توجه به اينكه آقاي (...) از نيروهاي شخصي حاضر در صحنه كه مضروب شده است، فردي را به عنوان ضارب معرفي نموده است و فرد ضارب نيز پس از مدتي متواري شدن، دستگير ميگردد. در ابتدا ضارب اين عمل را انكار مينمايد، لذا مقرر گرديد هر دو فرد مضروب و ضارب توسط معاونت ويژه وزارت اطلاعات بازداشت و تحقيقات لازم در اين زمينه صورت پذيرد. گفتني است با توجه به سوابق آقاي (...) كه در ماجراي درگيري با دو تن از وزراي دولت داراي سابقه بوده و سپس به عنوان عنصر جداشده از يك گروه شناختهشده معروف شده است، در صورت كشته شدن وي قطعاً موضوع بسيار پيچيده ميگرديد. در مورد سوم، حادثهاي كه روز جمعه رخ داده بود، با مساعدتهاي نيروي انتظامي و با تحقيق از شهود و چهرهنگاري، به شناسايي فرد ضارب نزديك شدهاند. نامبرده يك بار در خيابان مشاهده شده كه موفق به فرار ميگردد. اطلاعيههاي دبيرخانه شوراي امنيت ملياطلاعيه شماره (1) در پي تشكيل جلسه شوراي عالي امنيت ملي دبيرخانه اين شورا شنبه شب با صدور اطلاعيهاي حادثه كوي دانشگاه تهران و برخورد با دانشجويان را محكوم كرد. در اين اطلاعيه آمده است: به دستور رييس محترم جمهوري اسلامي، دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي با تشكيل جلسه فوقالعاده پيرامون حوادث اخير كوي دانشگاه تمامي جوانب حادثه تأسفبار برخورد با دانشجويان و ورود به حريم كوي دانشگاه را بررسي و تصميمات مهمي اتخاذ نمود. در اين رابطه وزيران فرهنگ و آموزش عالي، بهداشت و درمان، وزير كشور و مقامهاي امنيتي گزارشهاي مشروح درگيريها، خسارات و برخورد با دانشجويان را طرح كردند و مقرر شد:
1ـ اين حادثه تأسفبار به هيچوجه قابل قبول و گذشت نيست و دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي اين حركت را محكوم كرده و با دانشجويان، مجروحان و حادثهديدگان اظهار همدردي ميكند. 2ـ دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي گروه ويژهاي را براي بررسي همه جانبه و رسيدگي دقيق به ابعاد، علل و عوامل پيدا و پنهان واقعه و شناسايي دقيق و برخورد قاطع با گروههاي فشار كه با حركتهاي غيرقانوني خود منشاء مشكلات فراواني هستند، تعيين و مقرر داشت مقام دستوردهنده ورود نيروي انتظامي به كوي دانشگاه عزل و برابر مقررات جاري با او رفتار شود. 3ـ كليه خسارتهاي مادي و معنوي وارده به دانشجويان جبران و خرابيهاي حاصله ترميم گردد. 4ـ كليه بازداشتشدگان آزاد شدهاند و دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي گروهي را براي پيگيري رسيدگي به مجروحان حادثه تعيين و ترتيبات مداواي فوري آنان را معمول داشته است. 5ـ دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي از عزيزان دانشجو ميخواهد كه با حفظ آرامش و با تكيه بر روشهاي قانونمند، اين شورا را در پيگيري اين حادثه تأسفبار ياري نمايند. 6ـ جمعبندي دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي به استحضار مقام معظم رهبري و فرماندهي كل قوا رسيد و ايشان مصوبات دبيرخانه را مورد تأييد قرار داده و بر ضرورت پيگيري امر تأكيد فرمودند.
اطلاعيه شماره (2) دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي با انتشار بيانيه شماره دو خود اعلام كرد:
1ـ در راستاي تحقق بند 2 اطلاعيه قبلي، مبني بر رسيدگي دقيق به ابعاد، علل و عوامل پيدا و پنهان واقعه و برخورد قاطع با گروههاي فشار و حركتهاي غيرقانوني مصوب نمود وزارت اطلاعات اقدام به شناسايي و برخورد قانوني با اين دسته از افراد نمايد. در نخستين اقدامات انجام شده تاكنون تعداد هفت نفر از اين جريان شناسايي و بازداشت شدهاند. 2ـ بر اساس تحقيقات انجام شده و بررسي صورت مذاكرات شوراي تأمين استان تهران و اظهارات مسئولان امر مشخص گرديد، سرتيپ دوم احمدي و معاون وي در اين حادثه مقصر ميباشند. لذا ضمن عزل، نامبردگان در اختيار مقامات ذيصلاح قضايي قرار خواهندگرفت. همچنين عدم تدبير فرمانده ناحيه انتظامي تهران مشخص گرديد و ضمن توبيخ، براي اقدامات بعدي مراتب به وزير كشور اعلام گرديد. 3ـ تمامي بازداشتشدگان كه تعداد آنها 200 نفر بودند، آزاد شدند و در حال حاضر هيچ فردي در بازداشت نيست. 4ـ بودجه لازم در اختيار وزارت فرهنگ و آموزش عالي و وزارت بهداشت و درمان قرار گرفت تا نسبت به رفع ضرر و زيان و خسارتهاي وارده اقدام شود. 5ـ طبق تحقيقات كامل به عمل آمده تنها فردي كه در اين حادثه فوت كرده است افسر وظيفه مرحوم عزت ابراهيمنژاد اهل پلدختر ميباشد. نامبرده روزهاي تعطيل را در خوابگاه دانشجويي و در كنار دوستان خود ميگذرانده است و بررسيهاي كامل نشان ميدهد شايعات و گزارشهاي غيررسمي ديگر به هيچ عنوان صحت ندارد. 6ـ اميد است دانشجويان عزيز و همه دلسوزان نظام، اين دبيرخانه را در جهت انجام وظايف محوله پشتيباني نمايند.
دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي بر اساس اطلاعات واصله اعلام ميدارد متأسفانه عدهاي با شعارهاي غيرمعقول و افراطي نمودن حركت سالم دانشجويي و از طرف ديگر به صحنه كشاندن مخالفين اين حركت قصد ايجاد زمينه درگيري و ايجاد جو شايعه و بدبيني در جامعه را دارند. يافتههاي دبيرخانه در پيگيري تيراندازي نيمهشب جمعه مورخ 18/4/78 بيانگر اين حركت كاملاً مشكوك ميباشد. در اين تيراندازي كه با شليك سه تير از يك كلت كمري صورت گرفته يك افسر نيروي انتظامي، يك دانشجو و يك شهروند مجروح شدهاند كه تحقيقات در اين زمينه به وزارت اطلاعات سپرده شده است. دبيرخانه شوراي عالي، ضمن اداي احترام به تمامي دانشجويان و ساير آحاد مردم، انتظار دارد در چارچوبهاي قانوني و با مجوزهاي وزارت كشور تجمعات خود را صورت دهند، بديهي است وزارت كشور در اين زمينه همكاريهاي لازم را به عمل خواهد آورد.
اطلاعيه شماره (3) دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي يكشنبه شب در اطلاعيه شماره 3 خود بر ضرورت حفظ آرامش و امنيت تأكيد كرد و از دانشجوياني كه به صورت قانوني و با حفظ آرامش از سوءاستفاده عوامل فرصتطلب جلوگيري كردهاند، تشكر كرد. متن اطلاعيه به اين شرح است: 1ـ دبيرخانه شوراي عالي امنيت امشب در جلسهاي با بررسي كليه گزارشهاي واصله از سوي دستگاههاي مسئول بر ضرورت حفظ آرامش و امنيت تأكيد نمود و به گروههاي كار متشكله ابلاغ كرد كه مصوبات اين دبيرخانه را همچنان تا تحقق كامل در چارچوب تدابير رهبري و ابلاغيههاي رييسجمهوري دنبال نمايند. 2ـ دبيرخانه شورا از دانشجوياني كه به صورت قانوني و با حفظ آرامش از سوءاستفاده عوامل فرصتطلب پيشگيري كردهاند، تشكر مينمايد. 3ـ دبيرخانه تأكيد مينمايد هرگونه اجتماع و راهپيمايي صرفاً با كسب مجوز برابر قوانين امكانپذير بوده و نيروهاي انتظامي از آنان حفاظت لازم را به عمل خواهند آورد و هرگونه تجمع فاقد مجوز، غيرقانوني بوده و با متخلفين برابر مقررات رفتار خواهد شد. 4ـ دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي همچنان مسايل مربوط به حوادث تأسفبار اخير را پيگيري كرده و در اطلاعيههاي بعدي نتايج حاصله را به اطلاع مردم شريف خواهد رساند.
اطلاعيه شماره (4) دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي با انتشار چهارمين اطلاعيه خود، به عناصر فرصتطلب، اخلالگر و ضدانقلاب كه با سوءاستفاده از شرايط، به دنبال اغتشاش و آزار مردم هستند، هشدار داد. متن كامل اين اطلاعيه به شرح زير است: دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي طي دو جلسه گزارشهاي بخشهاي گوناگون دانشجويي، دستگاههاي اجرايي، نيروي انتظامي و امنيتي را بررسي و بر جمعبنديهاي زير تأكيد كرد:
1ـ از قاطبه ملت، دانشجويان، استادان، روحانيون و بسيجيان به جهت تلاش ملي در حفظ آرامش و امنيت اجتماعي تقدير نموده، حفظ قانون و وحدت شعار و كلمه در راهپيمايي سراسري روز چهارشنبه را توصيه مينمايد. 2ـ دبيرخانه و گروههاي كاري متشكله همچنان به ريشهيابي و بررسي دلايل شكلگيري حادثه كوي دانشگاه ميپردازند و از تمامي دستگاههاي مسئول انتظار دارند در راستاي وظايف محوله كوشا باشند تا اين دبيرخانه قادر گردد توطئههاي پشت پرده شكلگيري اين حادثه و حركتهاي مشكوك خياباني پس از آن را بررسي و برخورد نمايد. 3ـ دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي به عناصر فرصتطلب، اخلالگر و ضدانقلاب كه با سوءاستفاده از شرايط به دنبال اغتشاش و آزار مردم هستند، هشدار ميدهد كه حركات ضدانقلابي، مزاحمت و تخريب اموال مردم را تحمل نكرده و نيروهاي انتظامي و امنيتي موظف شدهاند با قاطعيت انقلابي كامل عناصر ماجراجو، شرور و اغتشاشگر را شناسايي و دستگير نموده و در اختيار محاكم قضايي قرار دهند. دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي گزارش وضعيت امنيتي تهران و نيز نتايج پيگيريهاي معموله را به تناسب به اطلاع افكار عمومي خواهد رساند.
اطلاعيههاي وزارت اطلاعات پيرامون وقايع كوي دانشگاه تهراناطلاعيه شماره (1)بسماللهالرحمنالرحيم ملت شريف ايران از آنجا كه طي روزهاي اخير عدهاي فرصتطلب و اخلالگر با سوءاستفاده از بستر به وجود آمده از حركت دانشجويان، دست به اقداماتي برخلاف امنيت و مصالح كشور و مردم زدهاند و به دنبال پيگيريهاي به عمل آمده توسط نيروهاي امنيتي و انتظامي و خنثيسازي تلاشهاي اوليه آشوبگران، به اطلاع ميرساند:
1ـ تعرض به حريم علم و دانش، همه دوستداران اسلام، نظام و كشور را عميقاً متأثر نمود و وزارت اطلاعات به مقام معظم رهبري، رياست محترم جمهوري و ساير مسئولان و مردم عزيز اطمينان ميدهد كماكان با همكاري ساير نيروهاي امنيتي و ملت وفادار ايران تا ريشهيابي كامل فتنه، مسئله را پيگيري و نتيجه را به استحضار مردم شريف خواهد رساند. 2ـ اين وزارت از تلاش و همكاري مردم هميشه درصحنه كه همچون گذشته با حضور فعال و جدي در تمامي صحنهها در مقابل دشمنان اسلام و انقلاب ايستادگي نموده و با حضور ميليوني خود در راهپيمايي روز چهارشنبه يك بار ديگر وفاداري خود را نسبت به آرمانهاي رهبر كبير انقلاب اسلامي و مقام معظم رهبري اعلام نمودند، تشكر و قدرداني مينمايد. 3ـ صبر و بردباري شما ملت عزيز و فداكار، شرايطي ايجاد كرد تا دشمنان ورشكسته و فرصت طلبان شرور بار ديگر نيات شوم و پليد خود را نمايان ساخته و زمينه را جهت برخورد قانوني نظام با اقدامات اخلالگرانه فراهم نمايد. لذا در احكام صادره از سوي مقامات قضايي تعدادي از اين افراد دستگير و تحقيقات تكميلي ادامه دارد. 4ـ با توجه به اينكه مردم شريف ايران با همدلي و وفاق عمومي در شرايط كنوني خواستار حفظ و استقرار امنيت و آرامش در جامعه ميباشند، لذا از مطبوعات محترم انتظار ميرود در اين زمينه مساعي خود را با مردم همسو نمايند.
5ـ در پايان از مردم غيور و وفادار ايران درخواست دارد با حفظ هوشياري
كامل، اخبار و اطلاعات خود را پيرامون عناصر مخرب، آشوبگر و هرگونه تحرك
مشكوك را در تهران از طريق شماره تلفنهاي روابط عمومي وزارت اطلاعات
اطلاعيه شماره (2) بسماللهالرحمنالرحيم
پيرو اطلاعيه شماره يك، وزارت اطلاعات جمهوري اسلامي ايران در نظر دارد به منظور روشن شدن برخي زواياي پنهان وقايع اخير، پارهاي از اطلاعات قابل انتشار خود را دراختيار رسانههاي عمومي قرار دهد، لذا بدينوسيله اعلام ميگردد: 1ـ اطلاعات به دست آمده حكايت از تلاش برنامهريزي شده برخي گروهكهاي ضدانقلاب براي سوءاستفاده از جريانات اخير دارد. 2ـ تاكنون ارتباط بعضي از دستگيرشدگان كه نقش عمدهاي در ايجاد و گسترش آشوب و ناامني، تخريب اموال و اماكن عمومي و طراحي شعارهاي موهن داشتهاند، با عوامل ضدانقلاب در خارج از كشور مشخص شده است. از جمله برخي از اين افراد در سفرهاي خود به كشورهاي تركيه وآمريكا و برخي كشورهاي اروپايي در محافل و مجالس ضدانقلاب حضور داشتهاند. 3ـ بر اساس اطلاعات به دست آمده و همچنين اعترافات دستگيرشدگان برخي از افراد و گروهكهايي كه در آشوبهاي اخير نقش فعالي داشتهاند، از خارج از كشور پشتيباني و هدايت ميشدهاند و به طور مستمر به شماره حسابهاي مشخصي براي آنان پول واريز ميشده است. 4ـ همچنين تعدادي از گروهكهاي ضدانقلاب كه فاقد جايگاه و پايگاه اجتماعي در نزد ملت شريف ايران مي باشند، تلاش كردهاند براي تجديد حيات خود اراذل و اوباش را اجير نموده و براي تشديد ناآرامي، تخريب و آتشسوزي از آنها بهرهبرداري نمايند. در خاتمه اعلام ميگردد درتحقيقات به عمل آمده از متهمين و بررسي اسناد و مدارك، محورهاي بيشتري روشن گرديده كه به صورت مستمر نتايج آن به اطلاع مردم شريف خواهد رسيد. روابط عمومي وزارت اطلاعات
اطلاعيه شماره (3) بسماللهالرحمنالرحيم «مكروا و مكرالله و الله خيرالماكرين». همانگونه كه در اطلاعيه قبلي وزارت اطلاعات جمهوري اسلامي ايران ارتباط برخي عناصر دستگير شده باعوامل ضدانقلاب در خارج از كشور مورد تأكيد قرار گرفته بود، ضمن تشكر از دانشجويان خردمند، دشمنشناس و آگاه كشور كه با تيزبيني و هوشياري خط انحراف و آشوب را شناسايي كرده و همگام با مردم و مسئولان انزجار و تنفر خود را از اين حركت منحرفانهاي كه از سوي بيگانگان طراحي و توسط گروهكهاي مزدور به اجرا درآمد اعلام كردهاند، به اطلاع مي رساند با تلاش و پيگيري سربازان گمنام امام زمان (عج) بخشي از اطلاعات قابل انتشار جهت استحضار مردم شهيدپرور و شريف ايران آماده گرديده كه به اين شرح ميباشد: درباره آقاي منوچهر محمدي يكي از دستگيرشدگان كه نقش مؤثري در ايجاد و گسترش آشوبهاي اخير داشته است، اعلام ميگردد:
1ـ نامبرده طي سالهاي گذشته تحت تأثير، هدايت و حمايت عناصر ضدانقلاب به منظور زمينهسازي براي فعاليتهاي سوء و غيرقانوني اقدام به راهاندازي تشكلهاي غيرقانوني سازمان دانشجويان روشنفكر ايران، كميته دفاع دانشجويان از زندانيان سياسي و اتحاديه ملي دانشجويان و فارغالتحصيلان نموده است. 2ـ در پاييز و زمستان سال 1377 نامبرده به همراه فرد ديگري به نام غلامرضا مهاجرينژاد در ادامه ارتباطات قبلي با هدايت و كمك برخي عناصر و گروهكهاي ضدانقلاب و سازمانهاي به اصطلاح حقوق بشري غربي به تركيه، آمريكا و كشورهاي ديگر سفر كردهاند. 3ـ نامبردگان طي اقامتي چهارماهه در كشورهاي مذكور نشستهاي متعدد خصوصي و محفلي با ضدانقلاب و افراد وابسته به سازمانهاي به اصطلاح حقوق بشري غربي داشتهاند. در اين مدت سياستها و خطمشيهاي جديدي را براي استمرار فعاليتهايشان دريافت كردهاند. 4ـ برخي از آخرين اهداف و برنامههاي ديكتهشده به وي از سوي ضدانقلاب عبارت است از: الف ـ راهاندازي اتحاديه ملي دانشجويان و فارغالتحصيلان به منظور تأثيرگذاري بر جريانات دانشجويي و برپايي تحصن و اجتماعات به بهانههاي مختلف و زمينهسازي براي موج سواري و سوءاستفاده از حركتهاي دانشجويي. ب ـ فعال كردن نسل جوان در راستاي تفكرات سلطنتطلب. ج ـ ترويج خط خشونت و درگيري با هدف ايجاد بحران و تشنج در كشور كه در ايجاد و دامن زدن به وقايع خشونتآميز از جمله درگيري در احمدآباد و پارك لاله و وقايع اخير نقش آنها محرز گرديده است. در خاتمه مجدداً تأكيد ميگردد وزارت اطلاعات طي روزهاي آتي روند اطلاعرساني درباره وقايع اخير و ريشههاي آن را ادامه خواهد داد.
اطلاعيه شماره (4) بسماللهالرحمنالرحيم
همانگونه كه در اطلاعيههاي قبلي به اطلاع ملت شريف و بزرگوارمان رسيد، وزارت اطلاعات مصمم است كه به طور مستمر، اطلاعات قابل انتشار در خصوص توطئه اخير دشمن را در اولين فرصت به آگاهي مردم عزيز برساند و در اين راستا توجه عموم را به نكات ذيل جلب مينمايد:
1ـ از اولين ساعات دستگيري عناصر آشوبطلب و اراذل و اوباش، بررسي در خصوص وضعيت دستگيرشدگان آغاز و پس از پايان يافتن تحقيقات اوليه، كليه افرادي كه به طور سازمان يافته و بدون وابستگي تشكيلاتي، تحت تأثير القائات و فريبكاريهاي عناصر وابسته در وقايع اخير شركت داشتند و اكثريت متهمين را تشكيل ميدادند، پس از اخذ تعهد و ضمانتهاي لازم به طور موقت آزاد شدهاند. 2ـ در پي صدور اولين اطلاعيه وزارت اطلاعات و درخواست از مردم مبني بر هوشياري و گزارش هرگونه خبر از عناصر آشوبطلب و تحركات مشكوك، اطلاعات مفيد ديگري به دست آمده است كه پيگيري در مورد آنها ادامه دارد. در اينجا ضمن تشكر از اين عزيزان بر ادامه هوشياري و ارائه اطلاعات تكميلي تأكيد مينمايد. 3ـ بر اساس تحقيقات انجام شده بخش ديگري از اطلاعات به دست آمده در خصوص «منوچهر محمدي» يكي از افراد مؤثر در آشوبهاي اخير را به شرح ذيل به اطلاع ميرساند: نامبرده با هماهنگي و مساعدت يكي از عناصر ضدانقلاب متواري از طريق تركيه به آمريكا عزيمت كرده و در مدت دو ماه اقامت در اين كشور با عناصر جاسوس و صهيونيست متواري در شهرهاي مختلف ملاقات و مذاكره كرده و خطوط لازم را به منظور راهاندازي تشكلهاي سياسي ـ دانشجويي، جذب افراد و در نهايت ايجاد و گسترش خشونت و آشوب دريافت كرده است. بر اساس اعترافات نامبرده، ملاقاتشوندگان نسبت به اعمال حمايتهاي مالي و سياسي از وي متعهد شده و متعاقب آن به صورت ارزي و ريالي به حسابهاي داخلي و خارجي نامبرده و مرتبطين وي واريز گشته است. 4ـ فرد ديگري از اين تشكيلات كه در بازداشت به سر ميبرد، خانم «ملوس رادنيا» فرزند محمدولي معروف به «مريم شانسي» است. نامبرده پس از آشنايي با منوچهر محمدي جذب اتحاديه ملي دانشجويان و فارغالتحصيلان شده و خانهاش را در اختيار گروه قرار داده است. از بازرسي منزل وي يك دستگاه فاكس (دورنويس) كه اهدايي گروهكهاي ضدانقلاب خارج از كشور است، كشف شده كه به وسيله آن اخبار تشكيلاتي و نيز دستورات گروهكهاي ضدانقلاب خارج از كشور مبادله ميشده است. نامبرده در جريان آشوبها حضور فعال داشته و اخبار كذب از آن وقايع را به طور مرتب در اختيار رسانههاي بيگانه قرار ميداده است. راديو آمريكا كه در اقدامي هماهنگ با ساير رسانههاي بيگانه و صهيونيستي تلاش دارد عناصر آشوبگر را به عنوان دانشجو معرفي نمايد، در مصاحبهاي با نامبرده وي را از رهبران جنبش دانشجويي قلمداد نموده است و اين در حالي است كه نامبرده فاقد تحصيلات دانشگاهي و سابقه دانشجويي ميباشد. 5ـ تعدادي از عناصر وابسته به اتحاديه اسلامي دانشجويان و فارغالتحصيلان معروف به گروه طبرزدي در اين جريانات نقش داشتهاند كه در اطلاعيههاي بعدي نتايج تحقيقات به اطلاع خواهد رسيد. در خاتمه از محافل سياسي، مطبوعاتي و خبري انتظار ميرود به منظور حفظ وحدت ملي از ارائه تحليلهاي غيرمستند و پيشداوريها خودداري نموده، به سلامت فضا براي اطلاعرساني صحيح كمك نمايند. بديهي است در اطلاعيههاي بعدي بخشهاي ديگري از اطلاعات به دست آمده را به اطلاع مردم عزيز خواهيم رساند.
اطلاعيه شماره (5) بسماللهالرحمنالرحيم پيرو اطلاعيههاي قبلي به اطلاع ملت مسلمان و شريف ايران ميرساند، با توجه به تحقيقات به عمل آمده وقايع اخير در سه مرحله ذيل اتفاق افتاده است:
مرحله اول ـ واقعه تأسفبار حمله به كوي دانشگاه كه از ساعت 22 پنجشنبه هفدهم تيرماه آغاز و تا ظهر جمعه هجدهم تيرماه به طول انجاميد. درباره علل و ريشههاي بروز اين واقعه شوراي عالي امنيت ملي كميتهاي را معين و مأمور رسيدگي به اين واقعه كرده است. وزارت اطلاعات نيز بنا بر وظيفهاي كه بر عهده دارد، به گروه ويژهاي مأموريت داده است تا نسبت به تبيين ماهيت عوامل و ريشههاي اين فاجعه تحقيق نمايد و علاوه بر همكاري كامل با كميته مزبور در راستاي دستيابي سريعتر به نتيجه، خود نيز به ريشهيابي موضوع ادامه دهد. مرحله دوم ـ وقايع پيش آمده از ظهر هجدهم تيرماه تا پايان روز يكشنبه بيستم: اين وقايع كه ماهيت سياسي ـ امنيتي داشته است، عليرغم حضور برخي از تشكلهاي دانشجويي و جريانهاي سياسي، متأسفانه التهابات پيشآمده در دانشجويان شدت يافت كه با حضور مسئولين محترم ارگانهاي ذيربط با انجام توجيهات لازم تلاش شد كه احساسات كنترل گردد وليكن گروههاي غيرقانوني تلاش كردند تجمعات را به خارج از كوي دانشگاه بكشانند. مرحله سوم ـ وقايع مربوط به روزهاي دوشنبه و سهشنبه (پايان غائله): در اين روز با تلاش گروهكهاي غيرقانوني و ضدانقلاب و با حضور اراذل و اوباش و عناصر ماجراجو و اغفال شده حركت 22 و 23 تيرماه به آشوب و اغتشاش مبدل شد كه با لطف خداوند تبارك و تعالي و حضور به موقع مردم و نيروهاي مقابلهكننده، بدون توسل به سلاح گرم و با حداكثر سعه صدر و تحمل مسئولين نظام، موضوع با دستگيري برخي از عوامل اصلي خاتمه يافت و تحقيق در خصوص ديگر افراد، در هر يك از اين مراحل برخي از متهمين كه نقش اصلي در سوءاستفاده در جريان پيشآمده داشتهاند، دستگير كه پيرو اطلاعات اعلام شده قبلي برخي ديگر از اطلاعات قابل انتشار به حضور مردم شريف اعلام ميشود.
1ـ نقش گروه موسوم به اتحاديه دانشجويان و دانشآموختگان: مسئول اين گروه غيرقانوني، به نام آقاي حشمتالله طبرزدي از چند ماه قبل از بروز حوادث اخير به واسطه ارتكاب جرايم و تخلفاتي چند با حكم قضايي، در بازداشت به سر برده و در غياب وي ساير دستاندركاران اتحاديه جريان امور را در دست گرفته وضمن صدور اعلاميههاي متعدد در جهت تشويش اذهان عمومي به ويژه تخريب فضاي عمومي دانشگاه و مطبوعات كشور و صدور نامههاي مجهول خطاب به مسئولين كشور اقداماتي به عمل آورده و در حوادث اخير نيز نقش فعال به شرح ذيل داشتهاند:
الف ـ دفتر اتحاديه در طي روزهاي گذشته به محل امني براي حضور افراد معارض مبدل گرديده و اطلاعرساني وسيع و كذب و «لحظه به لحظه» پيرامون حادثه كوي دانشگاه و اقدامات اعتراضي دانشجويان در طي روزهاي شنبه و يكشنبه و نيز آشوبها و ناآراميهاي روزهاي دوشنبه و سهشنبه با عناصر و گروههاي معاند مستقر در خارج از كشور در آن دفتر صورت ميپذيرفته است. در عين حال اين دفتر محل دريافت توصيه و نظرات بيگانگان و معاندين و بهرهبرداري از آنها در جهت صدور اطلاعيههاي بعدي خود بوده است. «حسن زارعزاده» مسئول روابط عمومي گروه در اين ميان نقش اساسي داشته است. اين گروه در حوادث اخير با گروههاي مختلف ضدانقلاب خارج كشور، در تماس مستمر بوده و اخبار مورد نظر خود را در مورد اين حادثه جهت بهرهبرداري عليه جمهوري اسلامي به خارج از كشور مخابره ميكرده است. به عنوان نمونه گزارشات ارسالي اين گروه موجب آن شد تا حزب ملت شاخه بلژيك، كميته همبستگي نروژ و راديو تلويزيونهاي بيگانه از جمله راديو آزادي و راديو آمريكا سرمايهگذاري خاصي در اين زمينه داشته باشند و در يك مورد با گزارشات دريافتي، وزير خارجه سوئد را به موضعگيري عليه ايران سوق دهند. همچنين گزارشات كذب آنان، مبناي پيگيري ضدانقلاب خارج كشور براي ارائه تصويري كاملاً منفي از ايران و در نزد كشورهاي اروپايي و مجامع بينالمللي قرار گرفته است. اطلاعات تكميلي در اين خصوص متعاقباً به استحضار خواهد رسيد. ب ـ افراد اين گروه ضمن جذب كمكهاي مالي و ساير امكانات براي تجمعكنندگان در صدد جذب كمكهاي نقدي از بيگانگان بوده و در همين رابطه از يكي از مسئولين راديو آزاد و آمريكا تقاضاي كمك مالي نموده و شماره حسابي نيز به اين امر اختصاص دادهاند. ج ـ افراد اين گروه ضمن ابراز ناخشنودي از برپايي آرام اعتراض دانشجويان سعي نمودند به شيوههاي مختلف در اجراي مراسم دانشگاه اخلال ايجاد كنند. قطع سيمهاي بلندگو به هنگام سخنراني وزير محترم آموزش عالي نيز در همين رابطه و توسط ايشان صورت گرفته است. د ـ از جمله عناصر فعال اين گروه حسن زارع است. وي پس از ورود به اتحاديه به عنوان مسئول سمعي و بصري به كار گرفته شده و پس از چند ماه مسئول روابط عمومي اتحاديه شده و مسئوليت كميته دانشجويي دفاع از زندانيان سياسي را عهدهدار ميگردد كه در بازداشت به سر ميبرد.
2ـ «روزبه فراهانيپور» يكي ديگر از عناصر آشوبطلب است كه در وقايع اخير دستگيرشده و در بازداشت به سر ميبرد. وي از طريق برخي از افراد مخالف داخلي به عناصر وابسته به تشكلهاي ضدانقلاب خارج از كشور مرتبط شده و در جهت تأمين اهداف آنها، با همدستي چند تن ديگر به راهاندازي تشكلي بهنام "مرز پرگهر" منشعب از حزب پان ايرانيست مبادرت ورزيد. نامبرده باچاپ و توزيع نشريه يكي از گروهكهاي ضدانقلاب مرتد و تماس با راديوهاي خارجي سعي داشت تا فضاي سياسي جامعه را مغشوش جلوه دهد. وي در جريان آشوبهاي اخير ضمن تماس هر روزه با يكي از عناصر ضدانقلاب متواري ساكن آمريكا اخبار و گزارشات مربوط به اوضاع را به اطلاع آنها ميرسانده است. روزبه فراهانيپور در جريان كشاندن آشوبگران به سوي خبرگزاري جمهوري اسلامي نقش مؤثر داشته است. وي در اعترافات خود اعلام داشته كه عوامل ضدانقلاب خارج از كشور از وي خواسته بودند تا جريان تجمع آشوبطلبان را به سوي پزشك قانوني هدايت نموده و با طرح درخواست تحويل گرفتن جنازه كشتهشدگان به دروغ وانمود نمايند كه تعداد زيادي از افراد توسط نيروي انتظامي كشته شده و به اين ترتيب فضاي جامعه را براي گسترش آشوبها متشنج سازند. در اين خصوص لازم به ذكر است كه حضور هوشيارانه نيروهاي امنيتي، انتظامي و مردمي امكان تحقق اين توطئه را به فتنهطلبان وابسته به بيگانه نداد. 3ـ يكي ديگر از گروهكهاي فعال ضدانقلاب كه نقش زيادي در هدايت تشنجات به خارج از محيط دانشگاهي و تسري آن به داخل شهر داشته است، حزب غيرقانوني موسوم به «ملت» ميباشد. برخي از اعضاي اين گروهك به نامهاي خسرو سيف، بهرام نمازي، فرزين مخبر و مهران عبدالباقي در وقايع اخير دستگير شدهاند كه سه نفر اول از عناصر مركزي اين حزب بودهاند. از جمله اقدامات اين گروهك در تشنجات اخير تحريك و تهييج آشوبطلبان به انجام كارهاي خشونتآميز، پخش اعلاميههاي مربوط به حزب مذكور درباره اين وقايع، طرح شعارهاي موهن عليه مقدسات، تماس مستمر با خارج از كشور جهت انتقال اخبار به خارج و تحريف واقعيتها و انجام مصاحبه با رسانههاي بيگانه. تحقيقات درباره فعاليت اين گروهك و نقش دقيق آن در جريان اخير تداوم دارد كه در اطلاعيههاي آتي اعلام خواهد شد. 4ـ برخي از عناصر وابسته به گروههاي ضدانقلاب نيز در اين ماجرا نقشآفريني كردند كه به برخي از آنها اشاره ميشود. ـ محمداقبال كازروني: وي در سال 61 به دليل وابستگي به يكي از گروههاي كمونيست به هفت سال زندان محكوم گرديده بود. نامبرده ضمن شركت در تشنجات روز شنبه و دوشنبه، در روز سهشنبه در پارك دانشجو با نيروهاي بسيج درگير شد كه نهايتاً دستگير گرديد. ـ سعيد رسوليان: نامبرده از عناصر وابسته به گروهكهاي ملحد بوده است كه ضمن شركت فعال در تشنجات و آشوبهاي اخير، روز يكشنبه براي آشوبطلبان سخنراني نموده و براي گسترش اعتراضات نقش فعالي ايفا نموده است. ـ هژير پلاسچي: ايشان نيز از عناصر وابسته به گروهكهاي ملحد بوده است كه در سال 1377 دستگير و به پنج سال حبس تعليقي محكوم گرديده بود. مشاراليه به شركت فعال در تحريك و هدايت آشوبها به قسمتهاي مختلف شهر داشته است. 5ـ تعداد زيادي از اراذل و اوباش نيز كه در آشوبهاي روز دوشنبه و سهشنبه نقش فعالي داشتهاند، دستگير شدهاند كه پس از انجام تحقيقات به مراكز قانوني تحويل گرديدند. اين افراد عمدتاً از سارقين سابقهدار و محكومين به قاچاق مواد مخدر بوده كه تلاش كردهاند نهايت تخريب و سوءاستفاده از اموال عمومي را داشته باشند. همچنين تعداد ديگري از اين اوباش بر اساس تصاوير برداشته شده از وقايع، شناسايي و در حال دستگيري ميباشند. 6ـ تاكنون تعدادي از متهمين بنا به دلايل اطلاعاتي از زندان آزاد شدهاند كه بديهي است پس از تكميل اطلاعات جانبي مجدداً بازداشت خواهند شد. اطلاعيه شماره (6) پيرو اطلاعيههاي قبلي و به دنبال پيگيري موارد ارجاعي بيانيه كميته تحقيق شوراي عالي امنيت ملي و در ادامه بررسيهاي اطلاعاتي اين وزارت پيرامون حادثه كوي دانشگاه تهران، نظر به اينكه تحقيقات وزارت اطلاعات به سرانجام رسيده است موارد زير را به اطلاع مردم بزرگوار و شريف ايران ميرساند. لازم به ذكر است در بيانيه كميته تحقيق پيگيري بخشهايي از مسايل مربوط به حادثه شامل: 1ـ نحوه شكلگيري هسته اوليه راهپيمايي و وجود يا عدم وجود برنامهريزي و سازماندهي خاص در شب حادثه. 2ـ نحوه حضور عناصر مهم غيررسمي در دانشگاه. 3ـ نحوه حضور افراد مشكوك و وابسته به جريانات ضدانقلاب به وزارت اطلاعات واگذار گرديده بود. در مورد محور اول به آگاهي عمومي ميرساند: اگرچه در ميان گروهها و جريانات سياسي و تشكلهاي دانشجويي در خصوص نوع واكنش و عكسالعملشان پيرامون تصويب طرح اصلاح قانون مطبوعات و نيز تعطيلي روزنامه سلام گفتگوها و رايزنيهايي به صورت فعال در جريان بوده است لكن حادثه كوي دانشگاه پيش از به نتيجه رسيدن گفتگوهاي مذكور و واكنش اين گروهها رخ داده و يافتههاي اطلاعاتي حاكي از آن است كه گروهها و جريانات سياسي اعم از خودي و غيرخودي در طراحي و شكلدهي آن نقشي نداشتهاند و راهپيمايي شب حادثه توسط فردي از دانشجويان دانشگاه تهران و ساكن در كوي به نام فرخ شفيعي كه وابستگي به تشكل و جريان سياسي خاصي ندارد و به شكل انفرادي آغاز و منجر به تجمع و سپس راهپيمايي غيرقانوني دانشجويان گرديده است. نامبرده در گذشته نيز در چند نوبت در واكنش نسبت به برخي تحولات سياسي داخلي، در برپايي تجمعات و اعتراضات دانشجويي نقش فعالي داشته است. بررسيهاي ديگر اين وزارتخانه مشتمل بر مطالعه اسناد و مدارك و يافتههاي قبل حادثه، اطلاعات حاصل از متهمين و مصاحبه با مطلعين و شاهدان عيني تاكنون چيزي خلاف اين امر را به اثبات نرسانده است. در مورد محور دوم يافتههاي اطلاعاتي حاكي است: از ساعت حدود 2 بامداد جمعه مورخ 18/4/78 حدود 20 نفر از عناصر ماجراجو پس از اطلاع از حادثه در مقابل كوي دانشگاه حاضر گرديده و به صورت دستههاي چند نفره در كنار نيروهاي لباس شخصي و انيفورمپوش نيروي انتظامي در صحنه درگيريها حضور پيدا نموده، تعدادي از آنها وارد كوي شده و ضمن درگيري و ايراد ضرب و شتم دانشجويان در تخريب اموال و وسايل و امكانات آنان شركت داشتهاند. اين عده كه ارتباط رسمي با ارگان و تشكيلات خاصي نداشتهاند، توسط وزارت اطلاعات دستگير شدهاند. برخي از آنها از سوابقي همچون شركت در درگيري و اقدامات غيرقانوني ديگر برخوردارند كه در گذشته توسط وزارت اطلاعات و بسيج با آنان برخورد شده است. در مورد محور سوم يافتههاي اطلاعاتي حكايت از آن دارد كه عناصر مرتبط با گروههاي غيرقانوني نظير حزب ملت، حزب فرزندان مرز پرگهر و جبهه متحد دانشجويي شامل تشكلهاي غيرقانوني و مجعول اتحاديه ملي دانشجويان و فارغالتحصيلان، سازمان ملي دانشجويان و دانشآموختگان ايران، سازمان دانشجويان و روشنفكران ايراني و برخي ديگر از اين عناوين از صبح روز جمعه مورخ 18/4/78 ضمن اطلاع از حادثه وارد صحنه شده و به اقداماتي همچون: ـ تحريك دانشجويان جهت درگيري با نيروي انتظامي ـ كشاندن تجمع از داخل كوي به خيابانهاي اطراف ـ شركت در درگيري با نيروي انتظامي ـ كسب خبر و ارسال آن براي افراد، رسانهها و گروههاي مزدور و معاند مستقر در خارج از كشور ـ شايعهپراكني و القاء شعارهاي تند پرداختهاند. در مورد اين افراد در اطلاعيههاي قبلي اطلاعرساني شده است. در پايان مزيد اطلاع ملت شريف و بزرگوار ايران اعلام ميدارد اين وزارتخانه در خصوص نقش غيرمسئولانه پارهاي از مطبوعات داخلي در دامن زدن به التهابات و ايجاد فضاي متشنج به واسطه درج مقالات، تصاوير و ارائه تحليلهاي نادرست و تحريككننده و نيز در مورد نقش مثبت و منفي تشكلهاي سياسي دانشجويي و غيردانشجويي در تداوم حوادث روزهاي بعد گزارشات جداگانهاي تنظيم نموده كه به دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي ارائه خواهد شد.
حجتالاسلاموالمسلمين علي يونسي ـ وزير اطلاعات تمامي دانشجويان بازداشت شده آزاد ميشوندچند نفر از اعضاي منتخب شوراي متحصنين، جمعه شب با وزير اطلاعات و جمعي از مسئولان اين وزارتخانه ديدار و گفتگو كردند. به گفته يكي از اعضاي منتخب شوراي متحصنين در اين ديدار خواستههاي دانشجويان با وزير اطلاعات در ميان گذاشته شد و نمايندگان دانشجويان خواستار رسيدگي به آنها شدهاند. بر اساس اين گزارش حجتالاسلام يونسي، وزير اطلاعات در پاسخ به اعضاي شوراي متحصنين گفته است: بخشي از خواسته شما مربوط به قوه قضاييه است و آنها بايد پاسخگو باشند و من نميتوانم در اين خصوص چيزي بگويم و بخشي ديگر از خواستههاي شما نياز به مرور زمان دارد و در حال حاضر با توجه به مسايل امنيتي قابل رسيدگي نيست و ما فقط اين قول را به شما ميدهيم كه دانشجوياني كه طي هفته گذشته بازداشت شدهاند، آزاد شوند.
نگاه مديريت جديد وزارت اطلاعات متفاوت از گذشته است وزير اطلاعات با تشريح نقش مؤثر مردم ايران در ايجاد تمدن اسلامي و تأكيد بر هويت افتخارآميز ايراني گفت: توجه همزمان به ديانت، مليت و حاكميت عامل پيروزي كشور در همه زمينههاست. لذا هر زمان كه يكي از اركان امنيت و كشور يعني ديانت، مليت و يا حاكميت به ضعف گراييده، كشور دستخوش مشكلاتي شده است، تصريح كرد: دشمنان كشور آگاهانه بين ديانت و مليت تضاد ايجاد ميكنند. وي غربزدگي و بدفهمي از مسايل ديني را عامل جدا شدن از هويت خويش ذكر كرد و گفت: غربزده ها تلاش ميكنند ما را از گذشته منقطع و بيهويت نشان دهند و جاهلان، مليت را مخالف دين ميدانند. يكي از مسايلي كه نسل سوم كه تجربه انقلاب و جنگ تحميلي را هم ندارند، تهديد نوعي بحران هويت است... ما به صورت مطلوب نتوانستهايم هويت اصيل خود را به نسل جديد انتقال دهيم و اين ضعف بايستي توسط دلسوزان و انديشمندان جبران شود. جمهوري اسلامي ايران ظرفيت و قابليت بالايي براي پيشگيري و پيشبيني بحرانها و حتي تبديل آن به فرصت را دارد. مانند بحران جنگ، بحران تروريسم كور، تحريمهاي اقتصادي و از جمله بحران گسست نسل سوم كه ايجاد رقابت جدي و مشاركت دادن جوانان در انتخابات رياست جمهوري و خلق حماسه دوم خرداد از مصاديق بارز آن است... آقاي خاتمي اين پيوند را برقرار كرد و ما نيز بايد آن را تقويت كنيم. سياست جوانگرايي ايجاد پيوند ميكند و اين پيوند به يك وفاق ملي كه بزرگترين عامل امنيت ملي در كشور است، تبديل ميشود. وي ايجاد شكاف در بين خوديها، حضور فعال جريانهاي غيرخودي، استحاله فرهنگي، بحران هويت و ترويج انحرافاتي همچون جدايي دين از سياست را آفات دهة سوم انقلاب برشمرد. سياست سياسي كردن دانشگاهها از تدابير مقام معظم رهبري است كه از چند سال پيش در دانشگاه ها به اجرا درآمد و مسئولان نظام تصميم گرفتهاند كه محيط دانشگاهها را پرتحرك و بانشاط نگهدارند و طبيعي است كه كساني تلاش كنند از اين محيط سوءاستفاده كنند كه البته ما بايد هوشيار باشيم و راه را با معقول كردن تحركات سياسي خودمان بر آنان ببنديم... . وزارت اطلاعات تصميم گرفته كه در خصوص حوادث اخير از جمله كوي دانشگاه تهران ملاحظه كسي را نكند و عاملان جريانهاي اخير را شناسايي و افشا كند، البته ما بنا هم نداريم كه بزرگنمايي كنيم. گزارش رياست دانشگاه به رئيسجمهوري (18/4/1378) معروض ميدارد حدود ساعت 30/11 شب جمعه تاريخ 17/4/1378 دانشجويان خوابگاههاي كوي دانشگاه تهران اعتراض آرامي به تصويب اصلاحيه قانون مطبوعات و تعطيلي روزنامه سلام داشتند كه در خيابان كارگرشمالي تجمع كرده و حركت ميكنند. اين حركت مسالمتآميز در شرف خاتمه بود كه متأسفانه با فرماندهي غيرمسئولانه برخي از افراد، نيروي انتظامي با همكاري افرادي كه لباس شخصي داشتهاند به ضربوشتم دانشجويان به طرز فجيعي و دستگير آنان پرداختهاند و درگيريهاي پراكنده بين دانشحويان و نيروي انتظامي عملكننده متأسفانه نهايتاً با فرمان فرمانده ديگر وارد عمليات، به داخل خوابگاهها هجوم گرفته و به داخل ساختمانهاي و اتاقها ـ حتي ساختمان دانشجويان خارجي ـ شده و به ضربوشتم خونين پرداختند و به شكستن شيشهها و ويرانكردن و خردكردن تجهيزات و اضرار به اموال عمومي مبادرت كردند و كوي را به قرق درآورده و با ايجاد رعب و وحشت و بهكاربردن الفاظ ركيك و مستهجن به زدن آنها پرداختند و دستور تخليه خوابگاهها و تعطيلي و پلمپ كردن خوابگاهها را صادر كردند. با توجه به شرايط بسيار حاد كشور و براي جلوگيري از ادامه برخوردهاي زشت و فجيع پيش آمده و با توجه به ابعاد گسترده واقعه در سطح ملي پيشنهاد ميشود تا شوراي امنيت تشكيل گرديده و نكات زير را مورد توجه قرار دهد:
1ـ نيروي انتظامي در اسرع وقت از محيط خوابگاهها خارج گردد. 2ـ دانشجويان دستگيرشده را در اسرع وقت آزاد نمايند. 3ـ به هر نحو مقتضي براي اينكه ديگر شاهد چنين برخوردهايي نباشيم موضوع را پيگيري، ريشهيابي و با مسببين اين حادثه برخورد قانوني صورت گيرد. 4ـ با توجه به هتك حرمت دانشجو و دانشگاه و خسارات وارده مادي و معنوي، نسبت به جبران اين خسارات و اعاده حيثيت دانشجو و دانشگاه اقدام عاجل صورت پذيرد.
بخشهايي از گزارش روابط عمومي دانشگاه از حادثه كوي در تاريخ 19/4/1378 پس از اتمام نمازجمعه تعدادي بالغ بر 100ـ80 نفر از نمازگزاران به سمت كوي دانشگاه هجوم برده و با دانشجويان نمازگزار در محوطه كوي كه در حال اقامه نماز بودند درگير شدند. گفتني است مهاجمان به سركردگي فردي بهنام [م.د. ـ در اصل گزارش نام كامل فرد آمده است] اقدام به حمله به دانشجويان نمودند و به گفته منابع موثق توسط مهاجمان نمازجمعه كه به احتمال قريب به يقين از انصار بودهاند توسط كلت كمري يك شليك زميني صورت گرفت. بنا به گفته شاهدان پس از حمله انصار، دانشجويان غيرقابل كنترل شده و هيچ فردي يا گروهي نميتوانست آنها را آرام نمايد. در اين اثنا نيروي انتظامي با مراجعه به بيمارستانها قصد خارج كردن مجروحان از بيمارستانها را داشتهاند كه در مواردي منجر به درگيري با پرسنل بيمارستان شده است. ساعت 25/16 دقيقه طي هماهنگي صورت گرفته با جابر انصاري (يكي از معاونان نيروي انتظامي) مقرر شد براي كاستن از حساسيت دانشجويان نيروي انتظامي از محوطه دور شده و از ديد دانشجويان خارج شوند، ولي اين كار به هيجوجه صورت نگرفت. بعدازظهر روز جمعه حدود ساعت 20 با حضور وزيران علوم، بهداشت و كشور تا لحظاتي فضا آرام شد، ولي دانشجويان سخنان وزير كشور را قانعكننده ندانسته و بحران فروكش ننمود. پس از سخنراني وزيركشور، وزير علوم ضمن اظهار همدردي با دانشجويان پيشنهادهايي را به دانشجويان ارائه نمودند كه درنهايت با عدم تمايل دانشجويان به خروج از محوطه كوي وزيران علوم، بهداشت و آقايان رضا خاتمي، مجيد انصاري، تاجزاده و مسئولان دانشگاه بهمنظور تضمين امنيت دانشجويان شب را در خوابگاه بهسر بردند. بين ساعتهاي 22 تا صبح امروز (شنبه 19/4/78) نيز بين دانشجويان و نيروي انتظامي دو مرحله درگيري روي داد كه در ساعت يك بامداد با تيراندازي همراه بود و ظاهراً يك تير به يكي از دانشجويان از ناحيه سر اصابت كرده است.
٭در پايان يادآور ميشود ساعت يازده امروز 19/4 تجمعي از طرف انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران در حمايت از دانشجويان كوي ترتيب داده شده است.
شكايت دانشگاه از نيروي انتظامي به سازمان قضايي نيروهاي مسلح (19/4/1378) با سلام احتراماً به استحضار ميرساند حوالي ساعت 22 روز پنجشنبه 17/4/78 تعدادي از دانشجويان شهرستاني ساكن كوي دانشگاه در اعتراض به توقيف روزنامه سلام تجمع و راهپيمايي آرامي را در حضور نيروهاي انتظامي كلانتري يوسفآباد انجام دادند و تجمع در آرامش كامل و درحاليكه دانشجويان شعار "نيروي انتظامي تشكرتشكر" ميدادند، درحال خاتمه بود كه گروه جديدي از نيروهاي انتظامي به همراه تعدادي افراد ناشناس با لباس شخصي در جلو خوابگاه پياده شدند. با توجه به آرايش تحريكآميز گروه جديد و احتمال بروز درگيري، مديركل خوابگاههاي دانشگاه ضمن مراجعه به فرماندهي گروه كه خود را حسيني معرفي ميكرد و بعداً معلوم شد نام اصلي وي ميراحمدي است از وي چند دقيقه فرصت خواست تا دانشجويان معدود پراكنده در جلو كوي را به درون خوابگاه هدايت كند. آقاي ميراحمدي ضمن توهين به مديركل كوي دستور حمله به دانشجويان را صادر كرد و متعاقب آن نيروهاي انتظامي و افراد ناشناس پيش گفته، كه از طرف دانشجويان به گروه انصار حزبالله منتسب ميشدند درحاليكه كلمات بسيار ركيك و زشتي بر زبان داشتند، با باتوم، زنجير و سنگ به دانشجويان حملهور شده و آنها را مورد ضرب و جرح قرار دادند. با شروع اين حمله درگيري بين طرفين آغاز شد و دانشجويان از داخل كوي و نيروي انتظامي و افراد ناشناس از بيرون كوي به مقابله با يكديگر با پرتاب سنگ پرداختند. درگيري تا حدود ساعت 4 صبح روز جمعه به صورت پراكنده ادامه داشت تا اينكه در اين ساعت نيروي انتظامي با تقويت مواضع و افزايش نيرو و به صحنهآوردن تعدادي خودرو وارد محوطه شده و به ساختمانهاي محل سكونت دانشجويان حمله كردند. در اين حمله قريب 10 ساختمان مسكوني ازجمله ساختمان 23 كه مختص دانشجويان خارجي است مورد تهاجم قرار گرفته و درب اتاقها و تمام وسايل موجود در درون آنها تخريب و شيشههاي پنجرهها شكسته شده و برخي از طبقات گاز اشكآور شليك شده و اتاقها به آتش كشيده شدند. دانشجويان نيز كه نوعاً خواب بودند پس از ضربوشتم وحشيانه توسط افراد ملبس به لباس شخصي با لباس زير تحويل نيروهاي انتظامي شده و به خودروهاي نظامي مستقر در محوطه كوي منتقل گرديدند. در اين حملات صدها نفر دستگير و بيش از صدنفر مجروح شدند كه تعدادي از آنها دچار شكستگي دست و پا و چندنفر بهدليل اصابت باتوم به جمجمه دچار ضربه مغزي گرديدند. بنابر گفته دانشجويان چندنفر نيز در اثر پرتاب از طبقات جان خود را از دست دادهاند كه بهدليل اينكه بسياري از اين افراد در اختيار نيروي انتظامي هستند آمار دقيقي از دستگيرشدگان، مجروحان و شهدا در دست نميباشد. مهاجمان علاوه بر ساختمانها به مسجد كوي نيز حمله كردند و دونفر از دانشجويان مسئول مسجد را پس از ضربوشتم دستگير كردند. بنابر اظهار دانشجويان ايراني و خارجي ساكن كوي مقدار معتنابهي وجه نقد و برخي وسايل ديگر ازقبيل ساعت و ديگر لوازم شخصي دانشجويان در اين حملات به سرقت رفته است. فردي بهنام نظري فرمانده نيروي انتظامي تهران فرماندهي اين عمليات را برعهده داشت. پس از اين حمله گسترده نيروهاي انتظامي و افراد منتسب به انصار حزبالله از محوطه خارج شده ولي در اطراف كوي آرايش خود را حفظ نمودند و درگيريهاي پراكنده و مستمر تا حدود ساعت 2 بامداد روز شنبه 19/4/78 ادامه داشته است. درضمن بعد از نمازجمعه روز 18/4/78 حدود 70 نفر از نمازگزاران كه فردي بهنام [م.د. ـ در اصل شكواييه نام كامل فرد آمده است] بهعنوان فرمانده آنها از طرف دانشجويان شناسايي شده است، به جلو كوي آمدند و درحاليكه دانشجويان پس از برگزاري نماز در بيرون كوي در حال ورود به داخل محوطه بودند، با سنگ و زنجير و اسلحه كمري به آنها حمله كرده و وارد محوطه كوي شدند و به ضربوشتم افراد داخل كوي پرداختند. نظر به شديدبودن ضربوشتم دانشجويان كه به شكستگي استخوانها و ضربه مغزي و بيهوشي تعداد معتنابهي از دانشجويان منجر گرديده است و ورود غيرقانوني نيروي انتظامي به حريم دانشگاه و تخريب عمده اموال دانشگاه و پشتيباني نيروي انتظامي از افراد خشونتطلب در ضربوشتم افراد و اطلاعيه وزارت كشور درخصوص عدم صدور مجوز جهت دخالت در درگيريهاي كوي، خواهشمند است ضمن صدور اوامر لازم جهت رسيدگي به جرايم اعلامي و شناسايي و تعقيب كليه مرتكبين خصوصاً فرماندهان عامل آقايان ميراحمدي و نظري كه مسئوليت رهبري عمليات را بهعهده داشتهاند، درجهت معاينه محل و تأمين دليل و صورتبرداري اماكن و وسايل تخريبشده و معرفي مصدومين به پزشكي قانوني و ساير تحقيقات مقتضي جهت بررسي جرايم محققشده اقدام فرمايند. بديهي است با توجه به ابعاد مختلف و وسيع وقايع حادث شده گزارش و شكواييه تكميلي متعاقباً تقديم خواهد شد. ضمناً آقايان سينا كريميان و حسين ميرافضلي بهعنوان نمايندگان قضايي دانشگاه جهت پيگيري معرفي ميگردند.
٭ ملاحظه: شكايت تنظيمي پس از ارائه به سازمان قضايي نيروهاي مسلح و عدمدريافت شكايت بدون موجب قانوني، شكايت مطروحه تسليم رئيس قوهقضايي گرديد.
شكايت دانشگاه از نيروي انتظامي به رئيس قوهقضاييه (19/4/1378) حضرت آيتالله يزدي رياست محترم قوهقضاييه احتراماً، به استحضار ميرساند: شكواييهاي به شماره 3626/5 مورخ 19/4/78 و به شرح پيوست در ارتباط با جرايم و وقايع مهمي كه طي 48 ساعت گذشته در مجتمع خوابگاههاي دانشگاه تهران واقع در انتهاي خيابان اميرآباد شمالي به طرفيت دوتن از فرماندهان نيروهاي انتظامي مطرح گرديد درقبل از ظهر مورخ 19/4/78 توسط نماينده قضايي اين دانشگاه تحويل دفتر حضرت حجتالاسلام فراتي دادستان محترم دادسراي سازمان قضايي نيروهاي مسلح گرديد ولكن معظمله بدون موجب قانوني و عليرغم صلاحيت انحصاري آن دادسرا در مورد رسيدگي به جرايم ارتكابي مرتبط با انجام وظيفه نيروهاي انتظامي، از ثبت و ارجاع شكواييه مذكور امتناع نموده و اقدام در اين خصوص را موكول به روز آينده نمودند. نظر به اينكه بهدليل شرايط ويژه و وضعيت حاد حاكم بر كوي دانشگاه تأخير در اقدام و رسيدگي به مدت 24 ساعت منجر به ضررهاي جبرانناپذيري از يكطرف و همچنين امحاء آثار جرايم ارتكابي و غيره خواهد گرديد، خواهشمند است نسبت به صدور اوامر مقتضي اقدام لازم را مبذول فرمايند.متن نامه شورايشهر تهران به فرمانده كل ناجاسردار سرتيپ لطفيان ـ فرماندهي محترم نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايرانسلامعليكم، نظر به وظايف شوراي اسلامي شهر در خصوص اطلاع هرچه دقيقتر نسبت به امور شهري و ضرورت ارائه گزارش به شهروندان از جنابعالي دعوت ميشود جهت ارائه گزارش و اطلاعات لازم، پيرامون حادثه كوي دانشگاه و پيامدهاي آن و نيز توضيح درباره نمونههايي از تخلفات سرزده از مأموران انتظامي در سطح شهر تهران، در جلسه رسمي مورخ 9/6/78 در تالار شوراي اسلامي شهر حضور يابيد. كميته تحقيق شوراي اسلامي شهر تهران
نامه شوراي شهر تهران به فرهاد نظري سردار سرتيپ نظري ـ نيروي انتظامي تهران بزرگ سلام عليكم، نظر به وظايف شوراي اسلامي شهر تهران و به منظور اطلاع هرچه دقيقتر نسبت به امور شهر تهران و ضرورت ارائه گزارش به شهروندان و با توجه به اين كه جنابعالي فرمانده وقت نيروي انتظامي تهران بزرگ در زمان وقوع حادثه كوي دانشگاه بودهايد، بدينوسيله از جنابعالي دعوت مينمايد جهت ارائه گزارش و اطلاعات لازم پيرامون اين حادثه و پيامدهاي آن و نيز توضيح درباره نمونههايي از تخلفات سرزده از مأموران انتظامي در سطح شهر تهران در جلسه رسمي مورخ 9/6/78 شوراي اسلامي شهر تهران ساعت 10 صبح حضور يابيد. كميته تحقيق شوراي اسلامي شهر تهران
پاسخ ناجا به شوراي شهر تهران رياست محترم شوراي شهر تهران ـ جناب حجتالاسلامعبدالله نوري
سلامعليكم، عطف به نمابر شماره 4182/160 مورخ 30/5/78 موارد زير به اطلاع ميرسد: 1) دخالت شوراي شهر طبق قانون محدود به حدود معين و مشخص ميباشد كه موضوع مذكور در نمابر خارج از اين حدود بوده و مصداق عيني خروج از وظيفه قانوني از سوي آن شوراست. 2) خوب است اعضاي محترم شوراي شهر تهران يك بار متن قانون شوراها مصوب سال 1375 مجلس شوراي اسلامي به خصوص مواد 71 و 81 را مطالعه نمايند تا از دخالت در امور خارج از اختيار خودداري كنند. 3) تشكيل كميته تحقيق در خصوص حادثه كوي دانشگاه به هيچوجه در صلاحيت و اختيار شوراي شهر تهران نيست. 4) مكاتبهاي تحت عنوان كميته ناشناخته تحقيق شوراي اسلامي شهر تهران با امضاي ناشناختهتر با فرمانده نيروي انتظامي، از نوع مكاتبات بيسابقهاي است كه ظاهراً آن شورا مبدع آن است، در هر صورت شايسته است قوانين و مقررات رعايت گردد. مديركل قوانين و امور حقوقي ناجا سرتيپ 2 پاسدار محمدعلي پورمختار
نامه شديداللحن نيروي انتظامي به شوراي شهر تهران نيروي انتظامي در تاريخ سيزدهم شهريور78 در پاسخ به نامه شوراي شهر تهران اعلام كرد: تشكيل كميته تحقيق در خصوص حادثه كوي دانشگاه به هيچوجه در صلاحيت و اختيار شوراي شهر تهران نيست. شوراي شهر تهران در تاريخ سيام مردادماه در نامهاي به شماره 4182/160 از تيمسار لطفيان فرمانده نيروي انتظامي دعوت كرده بود كه با حضور در جلسهاي اطلاعات و گزارش لازم در مورد حادثة كوي دانشگاه را ارائه نمايد. در اين نامه با اشاره به وظايف شوراي اسلامي شهر تهران در مورد اطلاع هرچه دقيقتر نسبت به امور شهري و ضرورت ارائه گزارش به شهروندان آمده است: «از جنابعالي دعوت ميشود جهت ارائه گزارش و اطلاعات لازم پيرامون حادثه كوي دانشگاه و پيامدهاي آن و نيز توضيح درباره نمونههايي از تخلفات سرزده از مأموران انتظامي در سطح شهر تهران، در جلسه رسمي اين شورا حضور يابيد». بر اساس اين گزارش، نيروي انتظامي نيز در پاسخ به دعوت كميته تحقيق شوراي شهر تهران در نامهاي نوشته است: دخالت شوراي شهر طبق قانون محدود به حدود معين و مشخص ميباشد و موضوع مذكور (حادثه كوي دانشگاه) خارج از اين حدود بوده و مصداق عيني خروج از وظيفه قانوني از سوي آن شوراست. در اين نامه كه به امضاي مديركل قوانين و امور حقوقي نيروي انتظامي رسيده، تأكيد شده بود: مكاتبهاي تحت عنوان كميته ناشناخته تحقيق شوراي شهر تهران با امضاي ناشناختهتر با فرمانده نيروي انتظامي از نوع مكاتبات بيسابقهاي است كه ظاهراً آن شورا مبدع آن است.
نامة تشكرآميز فرمانده نيروي انتظامي به رييسجمهوري شنبه شانزدهم مرداد روزنامه كيهان خبري را منتشر كرد كه طي آن متن نامه سپاسگزاري هدايتالله لطفيان فرمانده كل ناجا از سيدمحمد خاتمي رئيسجمهوري درج شده بود. در نامه اين مقام انتظامي آمده بود: تحليل جامع حضرتعالي از حوادث اخير در جمع مردم عزيز همدان و به ويژه سخنان گرم و محبتآميز شما نسبت به پرسنل خدوم نيروي انتظامي و عملكرد آنان موجب دلگرمي و تشكر فراوان همه ما شد. متأسفانه، ورود غيرمعقول تعداد اندكي از مأموران نيرو به كوي دانشگاه بهانهاي براي جنگ تبليغاتي شديدي عليه اين نيرو و ناديده گرفتن خدمات طاقتفرسا و همهجانبه آن به كشور و نظام اسلامي شد. گرچه سكوت آگاهانه و بردباري نيروي انتظامي در برابر سيل بيمهريها، جفاها و حتي افترائات به منظور اجتناب از ورود به هياهوهاي بيحاصل و صرف تمام توان براي حفظ امنيت داخلي، التزام عملي به قانونگرايي و نيز ابراز اعتماد به مراجع رسيدگيكننده بود، اما بيترديد واقعبيني و قدرشناسي مسئولان محترم تأثيري انكارناپذير در حفظ روحيه پرسنل و بالا بردن كارآيي آنان داشته و دارد. همانگونه كه حضرتعالي اشاره فرموديد، مهار آشوبهاي اخير تهران بدون آنكه از سلاح گرم استفاده شود يا تلفاتي برجا بماند، نشانه موفقيت و پيشرفتي است كه ناجا به سوي جايگاه آرماني خود داشته است. اين موفقيت آنگاه روشنتر ميشود كه ابعاد وسيع اين حادثه با حوادث مشابه سالهاي قبل مقايسه و نيز كمبودها و مشكلات كمرشكن نيروي انتظامي در نظر گرفته شود. به هر حال اينجانب از طرف خود، فرماندهان و تمام پرسنل شريف نيرو از حمايت و درايت حضرتعالي تشكر و قدرداني نموده و آرزو ميكنم به كمك پروردگار و با استمرار پشتيباني دولت خدمتگزار و هدايتهاي حضرتعالي، نيروي انتظامي با شتابي بيشتر به جايگاه شايسته خود نزديك شود. فرمانده نيروي انتظامي جمهورياسلامي ايران
لطفيان از دلايل حمله به كوي دانشگاه سخن گفت درپي وقايع كوي و حوادث خياباني بعدي آن، سهشنبه نوزدهم مرداد 78، مجلس شوراياسلامي شاهد حضور مقام ارشد انتظامي كشور در جمع نمايندگان بود. دومين نشست ويژه مجلس شوراي اسلامي براي بررسي و ريشهيابي علل وقوع حادثه حمله به كوي دانشگاه تهران و آشوبهاي پس از آن پشت درهاي بسته با حضور وزيران فرهنگ و آموزش عالي و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و فرمانده نيروي انتظامي برگزار شد. سرتيپ هدايتالله لطفيان به عنوان سومين و آخرين مقام مسئول در جريان واقعه كوي و درگيريهاي بعدي كه به نشست غيرعلني مجلس فراخوانده شده بود، از دلايل حمله نيروي انتظامي به كوي دانشگاه و مسائل مربوطه به آن سخن گفت. لطفيان در پايان نشست مجلس در حدود ساعت 12، هنگامي كه سعي ميكرد با سرعت از مجلس خارج شود، هدف پرسشها و سئوالات مكرر انبوه خبرنگاران مجلس درباره سخنانش در مجلس و زواياي پنهان حادثه كوي دانشگاه قرار گرفت، اما با شتاب خود را از دسترس آنان دور ساخت و در پاسخ به انبوه سئوالات آنان تنها يك جمله را تكرار كرد: «تا كميته تحقيق نظر ندهد، صحبت نميكنم». با اين حال، نمايندگاني كه در نشست مجلس حضور داشتند، جوابهاي لطفيان را براي توجيه حمله نيروهاي تحت امرش به كوي دانشگاه قانعكننده نميدانستند. موسوي جهانآباد يك نماينده سئوالكننده از فرمانده نيروي انتظامي در گفتوگو با خبرنگاران گفت كه در توضيحات لطفيان، هيچ دليل قانعكنندهاي براي توجيه ورود نيروي انتظامي به كوي دانشگاه وجود نداشت. وي دلايل فرمانده نيروي انتظامي را «جزيي» خواند و گفت: «سردار لطفيان در پاسخ به سئوالات نمايندگاني كه از علت حضور گروههاي فشار در كنار نيروهاي انتظامي در جريان حمله هجدهم تيرماه به دانشجويان ساكن در كوي دانشگاه تهران پرسش ميكردند، اظهار داشت كه ما پليس با لباس شخصي نيز داريم و در هنگام ضرورت از آنها استفاده ميكنيم.» يك نمايندة ديگر نيز گفت: «فرمانده نيروي انتظامي به طور تلويحي حمله تعدادي از نيروهاي انتظامي به كوي دانشگاه را محكوم كرد و از تنبيه حدود 70 تا 80 نفر از آنها از سوي فرماندهان نيرو در همان روزهاي اوليه وقوع حادثه خبر داد. اين نماينده به نقل از لطفيان، وجود «سربازان» در ساختار امنيتي كشور را يك مشكل عنوان كرد. وي گفت: فرمانده نيروي انتظامي تأكيد كرده است كه در هيچ جاي دنيا از سرباز در مسائل امنيتي استفاده نميشود، چون آنها آموزشهاي لازم را فرانگرفتهاند». در اين نشست، حدود ده نماينده از جناحهاي مختلف نيز در خلال سخنان مقامهاي مدعو، به طرح سئوال از آنان پرداختند و ابهامات خود را درباره اين حادثه عنوان كردند. با اين حال، صمدي نماينده سنندج گفت كه نمايندگان در سئوالات خود به جاي ريشهيابي حادثه و شناخت علت آن، همه درگير شناخت معلول و پيامدهاي حادثه بودند و «مطلب اصلي» فراموش شد.
ما قانوني عمل كرديم در پي وقايع و حوادث كوي دانشگاه تهران، روابط عمومي ناحيه انتظامي تهران بزرگ با انتشار اطلاعيهاي اين اجتماع را "غيرقانوني و برهم زدن نظم عمومي" اعلام كرد. در اين اطلاعيه آمده است: به دنبال تحريك تعدادي از عناصر فرصتطلب و ماجراجو در خوابگاه دانشجويان تعدادي نزديك به دويست نفر به بهانه توقيف روزنامه سلام در خيابان كارگر شمالي با اجتماع غيرقانوني و شعارهاي توهينآميز به مقدسات و مسئولين محترم مملكتي اقدام به برهم زدن نظم عمومي نموده و در ادامه با پرتاب سنگ مبادرت به تخريب شيشه ساختمان ها و خودروها در محل مذكور نمودند. در همين ارتباط تذكرات مكرر فرماندهان نيروي انتظامي مسئول و حاضر در محل در تأكيد بر احتراز از ادامه عمل غيرقانوني آنان مثمرثمر واقع نگرديده و متأسفانه مهاجمين در قبال تذكرات داده شده با اداي كلمات ركيك به پرسنل نيروي انتظامي اقدام به درگيري با آنان مينمايند. در نهايت نيروي انتظامي ناحيه تهران بزرگ با عمل به وظيفه قانوني خود و به منظور اجراي دستورات مافوق اقدام به متفرق كردن اخلال كنندگان در نظم عمومي نموده و تعدادي از آنان در صحنه درگيري دستگير و با پرونده متشكله به مرجع قضايي صالحه معرفي گرديدند. بديهي است تحقيقات درباره قضيه ادامه داشته و اخبار اطلاعات تكميلي متعاقباً اعلام خواهد شد.
از اجتماعات قانوني حفاظت ميكنيم سازمان عقيدتي ـ سياسي نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران هم روز سهشنبه 22تير با صدور بيانيهاي ضمن ابراز "تأسف و تألم از حادثه تلخ و دردناك كوي دانشگاه" اعلام كرد: اين نيرو از هرگونه راهپيمايي كه بدون مجوز وزارت كشور صورت گيرد، جلوگيري خواهد كرد. در اين بيانيه با تأكيد بر اطاعت از فرماندهي كل قوا آمده بود: "بار ديگر بر اطاعت و از جان گذشتگي در راه تحقق فرامين مطاع فرماندهي معظم كل قوا و همكاري با رياست جمهوري تأكيد كرده و همچون سربازي جان بر كف در ايجاد آسايش و تأمين امنيت براي ملت و پاسداري از ارزشهاي اسلامي و انقلابي از هيچ اقدامي فروگذار نخواهيم كرد. همچون گذشته براساس وظايف و مسئوليتهاي قانوني خود امنيت همه اجتماعات و راهپيماييهاي قانوني را كه با مجوز وزارت كشور باشد تأمين و برابر تكاليف مصرح قانون از هرگونه اقدامات قانونشكنانة فرصتطلبان با هر نام و تحت هر جريان باشد، جلوگيري خواهد شد." سابقه كيفري بازداشتشدگان آشوبهاي تهران ناحيه انتظامي تهران بزرگ در ادامه سير حوادث با صدور اطلاعيهاي در تاريخ چهارشنبه 23 تير اعلام كرد: تعداد زيادي از بازداشتشدگان اغتشاشات روزهاي گذشته در تهران، داراي سوابق فراوان كيفري در ارتكاب جرايم و شرارت هستند. بر اساس همين گزارش اين اوباش به قصد سوءاستفاده از وضع موجود، با تجمع در چندين نقطه شهر به اعمال شرارتآميز، تعرض به جان و مال مردم، تخريب اماكن عمومي و اموال خصوصي مبادرت كردند كه نيروي انتظامي با نظر شوراي عالي امنيت ملي و وزارت كشور به منظور دفاع از جان و مال شهروندان و ايجاد نظم عمومي مبادرت به متفرق كردن اين اجتماعات غيرقانوني كرد.
شهروندان آسيبديده از آشوبهاي اخير به نيروي انتظامي گزارش دهند ناحيه انتظامي تهران بزرگ همچنين با صدور اطلاعيه بعدي خود بهتاريخ يكشنبه 27 تير از شهروندان تهراني كه "در اغتشاشات اخير مورد تعرض و اذيت و آزار و يا دستبرد اراذل و اوباش و گروهكهاي ضدانقلاب قرار گرفتهاند"، خواست شكايتها و گزارشهاي خود را براي رسيدگي به دايره كشف جرم (شماره 16) آگاهي تهران انتقال دهند. روابط عمومي عقيدتي ـ سياسي ناحيه انتظامي تهران بزرگ، شماره تلفن 5372773 اين دايره را براي دريافت شكايات و گزارشهاي مردمي اعلام كرد. اين دايره همچنين آماده دريافت شكايتها و گزارشهاي حضوري مردمي در اين خصوص است. دايره كشف جرم (شماره 16) آگاهي تهران در خيابان وحدت اسلامي، چهارراه وحدت اسلامي واقع است.
اطلاعيه وزارت علوم، تحقيقات و فناوريمداخله نيروهاي انتظامي در تظاهرات مسالمتآميز دانشجوياندر پي تهاجم خشونتطلبان به اعتراض آرام دانشجويان نسبت به توقيف روزنامه سلام و تصويب طرح تغيير قانون مطبوعات، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با صدور اطلاعيهاي پيرامون رخداد مذكور اعلام موضع كرد. در اين اطلاعيه چنين آمده است: در آخرين ساعت پنجشنبه شب گذشته تظاهرات جمعي از دانشجويان در محوطه كوي دانشگاه و مقابل آن در حالي كه با مديريت مسئولان دانشگاهي رو به اتمام بود، با مداخله خشونتآميز نيروي انتظامي به حادثهاي تلخ و تأسفبار تبديل شد كه هرگز نميتوان وقوع آن را در نظام اسلامي و انقلابي پذيرفت. در اين حادثه تلخ كه در نوع خود بينظير است، حرمتها و حريمهايي شكسته شده است كه بازسازي و جبران آنها به سادگي مقدور نخواهد بود. ضرب و شتم دانشجويان و مجروح ساختن دهها نفر از آنان و بازداشت چند صد نفر ديگر كه با توهينهاي لفظي همراه بوده است و ورود به محوطه دانشگاهي كوي بدون اجازه و هماهنگي مقامات مسئول و پس از آن ورود به ساختمان خوابگاهها و شكستن درب اتاقها و تخريب و انهدام لوازم شخصي و عمومي دانشجويان و دانشگاه و حتي آتش زدن يكي از اتاقها كه منجر به سوختن كتاب مقدس قرآن شده است و نيز ورود به ساختمان دانشجويان خارجي، ضرب و شتم آنان و تخريب وسايلشان و بيحرمتي به مقامات مسئول دانشگاهي كه جهت فرونشاندن دامنه بحران در محل حاضر شده بودند و نهايتاً شليك گلوله حيثيت و امنيت دانشجويان و دانشگاهيان را مخدوش كرده و زمينه يك بحران ملي را فراهم آورده است، لذا نميتوان به سادگي اين حادثه را تحليل و ارزيابي نمود و پذيرفت كه بخشي از يك برنامه حساب شده با انگيزه به آشوب كشانيدن كشور توسط برخي نيروهاي خودسر و محفلي نبوده است. به يقيين هيچگاه دانشجويان و دانشگاهيان فهيم و متدين كه بارها بلوغ سياسي اجتماعي خود را در حفظ كيان نظام جمهوري اسلامي ايران و ارزشهاي انقلاب شكوهمند اسلامي به اثبات رسانيدهاند و همواره شأن و جايگاه آنان توسط رهبر معظم انقلاب، رييس محترم جمهوري و مقامات عاليه كشور ستوده شده است شايسته چنين برخورد اهانتآميزي نبوده و نيستند و نميتوان پذيرفت كه در نظام فرهنگي و در چارچوب فرهنگ اسلام و انقلاب، محيط دانشگاهي چنين آماج تهاجم قرار گيرد. وزارت فرهنگ و آموزش عالي [وزارت علوم، تحقيقات و فناوري] كه متولي فرهنگ و آموزش عالي در كشور است جد و جهد خود را همواره در تبيين ارزشها و مقدسات به كار برده و در بسيج توان فرهنگي دانشگاهها در خدمت به نظام تلاش نموده است، امروز از اين حادثه غمگين و شرمنده است و از تمام دانشجويان و دانشگاهيان بابت اين هتك حرمت به محيط دانشگاهي عذرخواهي ميكند. اين وزارت به حكم مسئوليت خويش در پيگيري براي تعقيب آمران و عاملان اين حادثه تلخ تلاش ميكند و اميدوار است كه شاهد تكرار نظاير آن در فضاي پاك و بانشاط فرهنگ انقلاب نباشد. بر اين اساس از مقام معظم رهبري و رياست محترم جمهوري و همه دستگاههاي ذيربط ميخواهد كه با تدبير و اهتمام همهجانبه به اين واقعه ناگوار پايان بخشند. لازم ميدانيم از دانشجويان و دانشگاهيان عزيز كه قلوب آنان از اين حادثه جريحهدار گرديده است بخواهيم، خويشتنداري و صبر خود را حفظ نموده و اجازه ندهند عناصر مغرض و فرصتطلب به اين حادثه دامن زده و توطئهگران و دشمنان اسلام و انقلاب در روند توسعه سياسي كشور بيش از اين اخلال نمايند. ٭٭٭ البته اين وزارتخانه ـ كه در زمان واقعه، وزارت فرهنگ و آموزشعالي" نام داشت ـ در پي بروز اغتشاشات خياباني، اطلاعيه ديگري صادر و نسبت به "سوءاستفاده افراد منحرف از هيجانات و احساسات پاك دانشجويان و مردم" هشدار داده و ساحت دانشگاه و دانشجويان را از هر نوع عمل تخريبي با انگيزههاي تفرقهافكنانه مبرا دانست.
بيانيه شوراي نمايندگان رهبري در دانشگاهها"شوراي نمايندگان مقام معظم رهبري در دانشگاهها" ازجمله نهادهايي بود كه در خصوص مسائل كوي دانشگاه تهران، با صدور بيانيهاي به اعلام موضع پرداخت. در اين بيانيه آمده بود: با كمال تأسف پنجشنبه شب و روز جمعه هفدهم و هيجدهم تيرماه 1378 در كوي دانشگاه تهران حادثهاي مشكوك رخ داد كه نميتوان در آن به هيچ وجه نشان از تدبير و دورانديشي يافت، حادثهاي كه بيش از هر كس دل رهبر معظم انقلاب اسلامي و مسئولان دلسوز نظام را به درد آورد. حمله تعدادي از افراد نيروي انتظامي و عناصر غيرمسئول به كوي دانشگاه تهران به بهانه جلوگيري از تجمع بدون مجوز در خيابان و ضرب و شتم جمعي از دانشجويان از جمله برخي از دانشجويان شاهد و ايثارگر در محل استراحتشان كه منتهي به مجروح شدن تعدادي از دانشجويان و دستگيري جمع بيشتري از آنان گرديده است، به شدت محكوم ميباشد. شوراي نمايندگان مقام معظم رهبري در دانشگاهها از اين كه حريم دانشگاه مورد نقض قرار گرفته و كرامت دانشجويان عزيز ناديده انگاشته شده است، مراتب تأثر عميق خود را اعلام ميدارد و مراتب ذيل را متذكر ميشود: 1ـ پرهيز از هر نوع خشونت در جامعه و محيط دانشگاهي كه بيش از هرچيز نياز به آرامش دارد، ضرورتي غيرقابل ترديد است و همه نيروهاي دردمند اسلام و انقلاب بايد خود را نسبت به آن متعهد بدانند. 2ـ از شوراي امنيت كشور انتظار داريم تا با بررسي همهجانبه در مورد اين حادثه نسبت به معرفي عاملان اصلي آن و برخورد قانوني و مجازات آنان اقدامات لازم را مبذول نموده و نتايج را به اطلاع ملت و دانشجويان عزيز برساند. 3ـ از مسئولان امنيتي و فرماندهان عالي انتظامي مصرانه ميخواهد تا كنترل و هدايت لازم را در مورد نيروهاي تحت امر خويش اعمال نموده تا از تكرار اين حوادث ناخوشايند جلوگيري به عمل آيد. 4ـ توجه نيروهاي سياسي و دلسوز كشور را به اين نكته جلب مينمايد كه لازم است در اينگونه حوادث حفظ منافع ملي و مصالح عالي نظام سرلوحه همه تصميمگيريها باشد و وحدت و يكپارچگي جامعه به عنوان اولين اولويت مورد نظر قرار گيرد. اين شورا ضمن اظهار همدردي با همه عزيزاني كه در اين حادثه آسيب ديدند از دانشجويان گرانقدر انتظار دارد با حفظ هوشياري خود نقشه دشمنان كشور و انقلاب اسلامي را كه ميخواهند برنامههاي رياست محترم جمهوري به ويژه در زمينه توسعه سياسي و فرهنگي را با مانع روبرو كنند، خنثي نمايند.
موضعگيري فرمانده سپاهواكنش فرمانده كل سپاه پاسداران درقبال نامه به خاتمي درپي خبر انتشار نامه 24 فرمانده سپاه به خاتمي [متن نامه در بخش بازخواني فاجعه كوي درج شده است] كه امضاكنندگان آن با بهكارگيري ادبياتي خاص، خواهان قاطعيت و اقدامات صريحتر رئيسجمهوري درقبال وقايع پيش آمده در جريان حادثه كوي و مسائل بعدي آن شده بودند، فرمانده كل سپاه پاسداران به اعلام ديدگاه خود در اين باره پرداخت. سيدرحيم صفوي فرمانده سپاه در يك موضعگيري، انتشار نامه مذكور را "امري عادي" و هرنوع شائبه تضعيف رئيسجمهوري از اين طريق را منتفي دانست. مقام ارشد سپاه در مراسم و ديدارهاي مختلف پيرامون نامه يادشده اظهار داشت: ... رابطه سپاه پاسداران با رئيسجمهوري، رابطهاي بسيار صميمانه است و ما موظف هستيم كه از جناب آقاي خاتمي بهعنوان رئيسجمهور نظام اسلامي و يكي از اركان نظام با تمام توان حمايت كنيم. نامه دردمندانه و دلسوزانه اخير 24 سردار حماسهآفرين دوران دفاع مقدس به رئيسجمهوري يك مسئله عادي و هميشگي است و سپاه همواره پشتيبان رئيسجمهوري بوده است و سپاه تضعيف رئيسجمهوري و اهانت به ايشان را تحمل نخواهد كرد. سردار صفوي با اشاره به وقايع كوي دانشگاه تهران و محكومكردن شكستن حريم دانشگاه، خاطرنشان ساخت: چند مسئله مشكوك در اين رخدادها مشاهده ميشود كه اميدواريم با روشنشدن آنها هرچه زودتر عوامل اصلي اين توطئه به مردم معرفي شوند... سپاه حامي رياستجمهوري، آقاي خاتمي است و براي تقويت دولت ايشان و حل مشكلات مردم وظايفي كه بهعهده دارد، انجام ميدهد. نويسندگان اين نامه عادي، بهعنوان شخص و نه بهعنوان سازماني نامه نوشتند، بلكه از لحاظ دلسوزي و احساس خطر آن را نوشتهاند. مسئولين سپاه براي اقتدار نظام واقعاً نگران هستند و همه همت خود را براي اقتدار هرچه بيشتر، امنيت مردم و سازندگي آن بهكار گرفتهاند و از نظر ما نبايد بگذاريم كه شهر تهران بيش از 24 ساعت يك وضعيت غيرعادي داشته باشد. فرمانده سپاه همچنين به روزنامهها هشدار داد كه موجب تضعيف روحيه نيروهاي مسلح نشوند و گفت: بعد از حوادث تهران آنچه راديوهاي بيگانه ميگفتند تيتر اول بعضي از روزنامهها ميشد و اميدوارم كه آنها در جهت منافع مردم و انقلاب باشند. شماره: 1/128/20800/205تاريخ: 11/6/78شوراي محترم منتخب متحصنين
سلام عليكم؛ احتراماً، بازگشت به نامه شماره ن ـ 42 مورخ 2/6/78 براساس آييننامه قانوني و مقررات اجراي سازمان زندانها، تنها بستگان درجه يك زندانيان ميتوانند با آنان ملاقات داشته باشند و در صورت لزوم به ملاقات سايرين با كسب مجوز از مراجع قضايي اين امر ميسور خواهد بود./ ح محمدعلي زنجيرهاي مديركل زندانها و اقدامات تأميني و تربيتي استان تهران
بسمه تعالي بسيار فوري شماره: ن ـ 30 تاريخ: 5/5/78 مسئولين محترم وزارت اطلاعات
با عرض سلام و احترام بدينوسيله آخرين اسامي دانشآموزان و دانشجويان مفقود و بازداشتشده كه به كمك اطلاعات مردمي و مسئولين كوي دانشگاه جمعآوري شده است، (درپنج برگ) جهت پيگيري و تعيين وضعيت به اطلاع ميرسد. اميد است هرچه سريعتر نتايج پيگيري و تعيين وضعيت به اطلاع "شوراي منتخب متحصنين" رسانده شود. و من الله التوفيق شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي شماره: ن ـ 37 تاريخ: 17/5/78 سرور گرامي، جناب آقاي خاتمي رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران
با عرض سلام و احترام با توجه به اينكه دانشجويان متحصن در دانشگاه تهران، پيگيري و تحقق خواستههاي به حق دانشجويان درباره فجايع خونين كوي دانشگاه را به "شوراي منتخب متحصنين" واگذار كردهاند، بدينوسيله شوراي منتخب متحصنين در راستاي انجام اين مسئوليت خطير، از آن مقام محترم درخواست مينمايد دستور بفرماييد هماهنگيهاي لازم جهت ديدار خصوصي شوراي منتخب متحصنين با جنابعالي را در نخستين زمان ممكن مرحمت بفرمايند. پيشاپيش از حضرتعالي كمال تشكر را داريم. شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي
شماره: ن ـ 36 تاريخ: 13/5/78 سرور گرامي، حضرت آيتالله قمي رئيس محترم نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاههاي كشور
با عرض سلام و احترام با توجه به اينكه دانشجويان متحصن در دانشگاه تهران، پيگيري و تحقق خواستههاي بهحق دانشجويان درباره فجايع خونين كوي دانشگاه را به "شوراي منتخب متحصنين" واگذار كردهاند. بدينوسيله شوراي منتخب متحصنين در راستاي انجام اين مسئوليت خطير از آن مقام محترم درخواست مينمايد هماهنگيهاي لازم جهت ديدار خصوصي شوراي منتخب متحصنين را با مقام معظم رهبري، حضرت آيتالله خامنهاي (مد ظله العالي) در نخستين زمان ممكن در هفته آتي مرحمت بفرماييد. پيشاپيش از همكاري صميمانه حضرتعالي كمال تشكر را داريم. شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي شماره: ن ـ 16 تاريخ: 24/4/78 فرمانده محترم نيروي انتظامي جناب آقاي لطفيان
با عرض سلام و احترام با توجه به اينكه دانشجويان متحصن در دانشگاه تهران، پيگيري و تحقق خواستههاي به حق دانشجويان درباره فجايع خونين كوي دانشگاه را به "شوراي منتخب متحصنين" واگذار كردهاند. بدينوسيله شوراي منتخب متحصنين توجه جنابعالي را به نكته زير جلب مينمايد. واضح است كه حمله وحشيانه به كوي دانشگاه به هيچوجه قابل توجيه نبوده و قلب رهبري و مسئولين و دانشجويان و ملت آگاه و فهيم ايران از اين فاجعه دردناك آزرده شد و به نظر شورا استعفاي جنابعالي بهدليل حضور بخشي از نروهاي تحت امرتان در اين فاجعه و به جهت حفظ مصالح ملي و افزايش ثبات و آرامش در كشور لازم و ضروري است. بدين دلايل از جنابعالي درخواست ميشود توجه جدي خود به مسئوليتپذيري و پاسخگويي و علاقه خود به حفظ مصالح ملي را با كنارهگيري خود از فرماندهي نيروي انتظامي آشكار نماييد. بدون شك رسيدگي به مسئوليت شما در اين فاجعه ـ بهعنوان يكي از خواستههاي دانشجويان ـ به صورت جدي دنبال خواهد شد. خداوند همگي ما را در انجام وظايفمان ياري بفرمايد.
با سپاس شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي
شماره: پ ـ 19 تاريخ: 27/4/78 معاونت محترم سياسي وزارت كشور، جناب آقاي تاجزاده
1) بدينوسيله اعلام ميدارد طبق گزارش واصله، ساعت 30/21 دوشنبه شب مزدا 1600 B به شماره 478 ب 48، سورمهاي رنگ كه دو جوان سرنشين آن بودند، در مسير بلوار كشاورز بهسوي كوي دانشگاه، عمداً با عابرين و راهپيمايان برخورد كرده، فرار كرده است. اميد است پيگيري بفرماييد.
شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي شماره: ن ـ 39 تاريخ: 17/5/78 سرور گرامي، حضرت حجتالاسلام حسن روحاني دبيرمحترم شوراي عالي امنيت ملي
با عرض سلام و احترام با توجه به اينكه دانشجويان متحصن در دانشگاه تهران، پيگيري و تحقق خواستههاي به حق دانشجويان درباره فجايع خونين كوي دانشگاه را به "شوراي منتخب متحصن" واگذار كرده و با توجه به اصل مفاهمه و گفتوگو، در راستاي انجام اين مسئوليت خطير اين شورا متقاضي جلسه ملاقاتي با آن مقام محترم است. مستدعي است هماهنگيهاي لازم را جهت ديدار شوراي منتخب متحصنين در نخستين زمان ممكن مرحمت بفرماييد. پيشاپيش از همكاري صميمانه حضرتعالي كمال تشكر را داريم.
شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي
شماره: خ ـ 23 تاريخ: 28/4/78خلاصه خبر ديدار نمايندگان شوراي منتخب متحصنين با نمايندگان شوراي عالي امنيت ملي
هيئتي از اعضاي "شوراي منتخب متحصنين" در ادامه روند پيگيري خواستههاي دانشجويان و احقاق حقوق آنان، پس از ديدار روزهاي گذشته با مسئولين وزارت كشور و مسئولين وزارت اطلاعات و جمعي از علما و مراجع، دوشنبه 28/4/78 با نمايندگان شوراي عالي امنيت ملي ديدار و گفتوگو كردند. در اين جلسه ابتدا كليه خواستههاي دانشجويان به اطلاع اين شورا رسيد و علاوه بر آن مورد مربوط به روزهاي اخير مانند بازداشتهاي گسترده توسط شبهنظاميان با لباس شخصي و نتايج مترتب بر اين تحركات و جوسازي برخي مطبوعات عليه دانشجويان نيز مطرح گرديد. نمايندگان شوراي عالي امنيت ملي نيز در پاسخ بر جديت ايشان در پيگيري اين فاجعه و محاكمه عاملان آن اشاره كردند و از دانشجويان خواستند آنان را در ايجاد جو آرام و منطقي ياري نمايند. مشروح اين ديدار و پاسخ نمايندگان شوراي عالي امنيت ملي روز آينده در اختيار مطبوعات و رسانههاي عمومي قرار خواهد گرفت تا دانشجويان و مردم گرانقدر را در جريان آن قرار دهند.
شوراي منتخب متحصنين بسمه تعالي شماره: ن ـ 17 تاريخ: 25/4/78
نامه سرگشاده شوراي منتخب متحصنين به فرمانده نيروي انتظامي، آقاي لطفيان قال علي(ع)، "كونوا للظالم خصماً وللمظلوم عونا" شما (اي حسن و حسين) همواره در زندگي دشمن ستمگران و حامي مظلومان باشيد.
فرمانده محترم نيروي انتظامي جناب آقاي لطفيان با عرض سلام و احترام جاي بسي تأسف است كه در نظام جمهوري اسلامي ايران، بهجاي آنكه فرهيختگان و فرزانگان و تحصيلكردگان دانشگاهيش قدر ببينند و مورد احترام و توجه باشند، بخشي از نيروهاي انتظامي كه ميبايد پاسبان نظم و امنيتشان باشد ـ تا تعالي و پيشرفت فردا را تأمين نمايند ـ دست در دست وحشيان خشونتطلب گروههاي فشار مينهند و با اسلحه گرم و باتوم و چماق، وقيحانه به مأوايشان حمله برده، درب اتاقهايشان را در خوابگاه محقرشان سبعانه شكسته و آنان را مضروب و مجروح ساخته، از طبقات بالا به پايين انداخته و نهايتاً نيز در شهادت فرزندان عزيز ملت مشاركت مينمايند. آقاي لطفيان! با توجه به خواست عمومي ملت و دانشجويان و تأكيدهاي رهبري نظام، رئيسجمهور، شوراي عالي امنيت ملي و ساير مسئولين ذيربط بر پيگيري اين فاجعه تأسفبار، "شوراي منتخب متحصنين" كه به نمايندگي از دانشجويان معترض و متحصن در دانشگاه، وظيفه پيگيري درخواستهاي دانشجويان را برعهده دارد، بهدلايل زير از شما درخواست مينمايد كه از سمت خود استعفا دهيد:
1) بيشك حمله به كوي دانشگاه بههيچوجه قابل توجيه نبوده و قلب رهبري و مسئولين و دانشجويان و ملت آگاه و فهيم ايران را آزرده ساخته است. بنابراين به جهت آرامشدن فضاي ذهني جامعه و دانشگاهها و حفظ مصالح ملي و پايانيافتن بحران و بهدليل دست داشتن واضح و غيرقابل انكار نيروي انتظامي تحت فرمان شما در اين فجايع و نيز حضور فرماندهان رده بالاي اين نيرو در اين فاجعه، استعفاي شما امري كاملاً ضروري به نظر ميآيد.
2) مردان شجاع كساني هستند كه تا ميتوانند به خدمت ميپردازند و هنگامي كه در اداره و مديريت امري ناتوان باشند، شجاعانه اين ناتواني را پذيرفته، مسئوليت را به قويتر از خود واگذار مينمايند. بنابراين با اطمينان از شجاعتتان كه در طول سالهاي سخت دفاع مقدس آن را به اثبات رساندهايد، از شما انتظار ميرود كه در اين مورد قبل از آنكه عدم توانايي شما در حفظ امنيت به كل نظام تسري داده شود و رهبري و نظام جمهوري اسلامي را تضعيف نمايد، شجاعانه با قبول اشتباهات خود، راه را بر تمامي سوءاستفادهها ببنديد و از مسئوليت كنار برويد. ملت ايران هرگز اقدام شجاعانه حجتالاسلام دري نجفآبادي را در استعفا از وزارت اطلاعات با توجه به لزوم اصلاحات پايهاي و اساسي در اين وزارتخانه از ياد نخواهد برد.
3) در اين روزها متأسفانه خواسته و يا ناخواسته بدبيني و بياعتمادي نسبت به شما در ميان مردم ايجاد شده است و اين عدم اعتماد معالاسف به ساير نيروهاي مخلص نظامي ـ انتظامي و امنيتي تسري يافته است. بنابراين براي حفظ قدرت و صلابت بدنه نيروي انتظامي كه مسئول اصلي حفظ امنيت است (و نه نيروهاي نظامي و شبهنظامي) بايد رأس سازمان نيروي انتظامي به اصلاح سريع خويش و اصلاح مديريت خود دست زند تا نشان دهد كه اين نيرو ظرفيت خوداصلاحي را دارد. لذا استعفاي جنابعالي مفيدترين كاري است كه از جانب شما ميتواند بر اين تحول صورت پذيرد.
4) فراموش نكنيد كه اين فاجعه چه با اطلاع شما بهوقوع پيوسته باشد و چه بياطلاع (كه خود عذر بدتر از گناه ميباشد) درهر حال متوجه شماست و قطعاً بايد در برابر خانوادههاي داغديده دانشجويان مظلوم و نيز مجروحين و ملت صبور ايران پاسخگو باشيد. آيا با ادامه مسئوليت شما در رأس اين نيرو، ميتوانيد در پيشگاه خداوند و مردم پاسخگو باشيد؟
با توجه به عملكرد ضعيف و غيرشفاف شما در جريانهاي اخير در مقام فرماندهي نيروي انتظامي، جهت جلوگيري از آسيب بيش از پيش نظام و براي دلجويي از داغديدگان اين فاجعه و احترام به احساسات جريحهدار شده ملت بزرگ ايران و احترام به درخواست دانشجويان (كه احترام به فرهيختگي و فرزانگي است) از جنابعالي ميخواهيم از سمت فرماندهي نيروي انتظامي استعفا دهيد و شجاعت خويش را در اين مورد به اثبات برسانيد.
بيشك رسيدگي به مسئوليت شما در اين فاجعه ـ بهعنوان يكي از خواستههاي دانشجويان ـ بهطور جدي دنبال خواهد شد. به اميد اينكه خداوند همگي ما را در انجام وظايفمان ياري نمايد. با سپاس شوراي منتخب متحصنين رونوشت: 1) فرماندهي كل قوا 2) شوراي عالي امنيت ملي 3) مطبوعات
بسمه تعالي شماره: ن ـ 43 تاريخ: 2/6/78 به: وزارت اطلاعات جمهوري اسلامي ايران از: شوراي منتخب متحصنين
با عرض سلام و احترام به استحضار ميرساند: "شوراي منتخب متحصنين" در نظر دارد با بازداشتشدگان حادثه 18 تير ماه (دانشجويان و دانشآموزان) كه تا به حال به علل نامشخص در بازداشتگاهها (دادسرا، زندان اوين و...) بهسر ميبرند ملاقات (ديدار و گفتوگو) نمايد. لذا از آن نهاد مسئول خواستاريم دستورات مقتضي جهت انجام اين مهم را صادر نماييد. شورا پيشاپيش از همكاري و حسن نيت آن نهاد كمال تشكر و قدرداني را دارد.
با تشكر شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي شماره: ن ـ 40 تاريخ: 23/5/78
سرور گرامي، حضرت آيتالله هاشمي رفسنجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام
با عرض سلام و احترام با توجه به اينكه دانشجويان متحصن در دانشگاه تهران، پيگيري و تحقق خواستههاي بهحق دانشجويان درباره فجايع خونين كوي دانشگاه را به "شوراي منتخب متحصنين" واگذار كرده و با توجه به اصل مفاهمه و گفتوگو، در راستاي انجام اين مسئوليت خطير اين شورا متقاضي جلسه ملاقاتي با آن مقام محترم است. مستدعي است هماهنگيهاي لازم را جهت ديدار شوراي منتخب متحصنين در نخستين زمان ممكن مرحمت بفرماييد. پيشاپيش از همكاري صميمانه حضرتعالي كمال تشكر را داريم.
شوراي منتخب متحصنين
اطلاعيههاي شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي
اطلاعيه شماره يك شوراي منتخب متحصنين
در پي فجايع خونين كوي دانشگاه تهران و تبعات بعدي آن، دانشجويان متحصن در دانشگاه تهران در روز دوشنبه 21 تيرماه نمايندگاني را از كليه دانشگاههاي تهران جهت پيگيري قاطعانه جنايات اخير و سازماندهي نيروي عظيم دانشجويي ـ مردمي براي نيل به خواستهاي بهحق دانشجويان انتخاب نمودند. به اطلاع كليه دانشجويان و مردم آگاه و فهيم ايران ميرسانيم كه نمايندگان فوقالذكر تحت نام "شوراي منتخب متحصنين" در حال هماهنگي و ساماندهي حركتهاي بعدي براي انتقال كليه خواستهاي دانشجويان متحصن به مسئولين و پيگيري جدي تا تحقق تكتك آنها ميباشند. "شوراي منتخب متحصنين" از كليه دانشجويان گرامي و مردم بزرگوار كشور تقاضا ميكند تا جهت جلوگيري از بدنامشدن حركت پاك و مخلصانه دانشجويي ـ مردمي از حضور در تجمعات پراكنده خياباني اكيداً خودداري نموده و ضمن حضور آگاهانه در صحنه از طريق شماره تلفن 09112305151 با آگاهي از برنامههاي اين شورا، نمايندگان دانشجويان را از نظرات و گزارشات خود مطلع نمايند. كليه تصميمات و برنامههاي آتي به اطلاع عموم خواهد رسيد.
شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي شماره: الف ـ 2 تاريخ: 22/4/78 اطلاعيه شماره 2 شوراي منتخب متحصنين
عصر گذشته درحاليكه تحصن متين و بهحق دانشجويان معترض به هتك حرمت دانشجو در داخل دانشگاه ميرفت تا با تشكلي شوراي منتخب از نمايندگان دانشجويان روندي منطقيتر و منظمتر به خود بگيرد، به ناگاه خبر رسيد كه گروهي ناشناس با برهمزدن نظم عمومي و آشوب و خرابكاري در سطح شهر بهانهاي بهدست نيروهاي خشونتطلب دادند تا در حدود ساعت 18 ديروز بههمراه نيروهاي انتظامي بار ديگر به دانشگاه حمله برند و با ايجاد جو رعب و وحشت، دانشجويان متحصن را با پرتاب متناوب گاز اشكآور و هتاكي و فحاشي تحت فشار قرار دهند و موجب صدمات زيادي به دانشجويان متحصن شوند و در اين بين تنها، كمكرساني دانشجويان پزشكي در مسجد دانشگاه، ياريدهنده و پشتيبان دانشجويان بود و نهايتاً نيز در ساعت 22 شب گذشته (21/4/78) بهدليل فشارها و تهديدهاي فراوان گروههاي شبهنظامي باتوم بهدست و نيروهاي انتظامي و در جهت تأمين امنيت جان دانشجويان و با هماهنگي وزرات كشور دانشجويان از درب شمالي دانشگاه و در ميان آتش و دود خارج شدند. شوراي منتخب متحصنين كه اعاده حيثيت دانشجويان عزيز و احقاق حقوق از دست رفته ايشان را وظيفه خود ميداند، ضمن محكومكردن وقايع تأسفبار شب گذشته ذكر چند نكته را جهت اطلاع تمامي دانشجويان و مردم مسلمان و متعهد ايران ضروري ميداند:
1ـ شعور و منطق دانشجويي تخريب و آشوب را در هيچ شكلي تأييد نميكند و معتقد است كه چنين اعمالي ازسوي كساني انجام ميگيرد كه ميخواهند انگشت اتهام را بهسوي حركتهاي دانشجويي نشانه بگيرند. ملت فهيم ايران خود خوب ميدانند كه عاملان اين آشوبها همان غارتگران كوي دانشگاه ميباشند كه هدفي جز متوقفكردن جريان اصلاحات و شكست دولت خاتمي ندارند.
2ـ شوراي منتخب متحصنين ضمن انتقاد از همكاري نيروهاي انتظامي با شبهنظاميان خشونتطلب ـ كه در تهاجم به دانشگاه حضور داشتند و با استفاده از باتومهاي نيروي انتظامي گستاخانه در شهر رژه ميرفتند و با تهديد و تعقيب شهروندان و دانشجويان فضايي ملتهب و متشنج در شهر ايجاد كرده بودند و شب گذشته نيز به خوابگاه كوي برادران و خواهران وحشيانه حمله برده، به هتاكي و فحاشي و درگيري فيزيكي پرداختند ـ و اعتراض به عدم توجه شوراي عالي امنيت ملي به اين تحركات موذيانه، به گروههاي شبهنظامي خشونتطلب هشدار ميدهد كه از صبر انقلابي دانشجويان سوءاستفاده ننمايند و از مسئولين ميخواهد كه با استفاده از اين فرصت ارائه شده توسط دانشجويان متحصن، با اصلاح خطاهاي خود، هر چه سريعتر به خواستههاي بهحق دانشجويان جامه عمل پوشانده، اميد اصلاح را به يأس بدل ننمايند.
3ـ علت اصلي خروج دانشجويان از دانشگاه، عدم تأمين جاني دانشجويان در تحصن ديشب بود. اين شورا در روز جاري (22/4/78) تصميم بر اين گرفته است كه جهت برقراري آرامش در دانشگاه براي حفظ مصالح ملي و پيشبرد روند اصلاحات و نيز به خاطر برگزاري كنكور سراسري تا روز شنبه 26 تيرماه تحصني در دانشگاه برگزار ننمايد و در اين فاصله ضمن گفتوگو با مسئولين به تلاش در جهت تحقق خواستهاي بهحق دانشجويان بپردازد. لذا از كليه دانشجويان متحصن و مردم فهيم و آگاه درخواست مينمايد از حضور در تجمعات خياباني فرصتطلبان و خشونتطلبان پرهيز نموده، راه سوءاستفاده را بر آشوبگران ببندند.
4ـ موضع دانشجويان متحصن تنها از طريق شوراي منتخب متحصنين اعلام خواهد شد و تا روز شنبه 26 تيرماه هرگونه راهپيمايي، تجمع و تحصني كه ازسوي سازمانها و گروههاي مختلف برگزار شود، ارتباطي با اين شورا نداشته و صرفاً بيانگر نظر برگزاركنندگان آن محسوب ميشود. شوراي منتخب متحصنين جهت اطلاع عموم از نتايج گفتوگوهاي شورا با مسئولين و نحوه ادامه جنبش متحصنين از دانشجويان آگاه و مردم انقلابي دعوت مينمايد تا به اطلاعيه روز شنبه 26 تيرماه مراجعه نمايند.
5ـ درپايان خواستههاي دانشجويان متحصن را بار ديگر به اطلاع عموم ميرسانيم: الف) عزل فرمانده نيروي انتظامي (سرتيپ لطفيان) كه مسئول مستقيم فجايع كوي دانشگاه ميباشد. ب) تفويض اختيارات نيروي انتظامي به وزارت كشور بدون قيد و شرط. ج) متلاشيكردن محافل و گروههاي فشار و اخراج عوامل آنها از نهادها و سازمانهاي نظامي و انتظامي. د) محاكمه علني عاملين، آمرين و مسببين جنايات خونين كوي دانشگاه. هـ) تحويل اجساد شهداي دانشجو به دانشجويان جهت تشييع پيكرهاي پاك اين عزيزان و تأمين امنيت كامل اين مراسم. و) اعاده كامل حيثيت دانشگاه و دانشجو از طريق عذرخواهي شوراي عالي امنيت ملي (كه خوشبختانه تا حدودي محقق شده است) و ساير مسئولين ذيربط. ز) رفع توقيف از روزنامه سلام.
6ـ از عموم دانشجويان و مردم گرانقدر درخواست ميشود هرنوع خبـري را از طــريـق تلفــنهــاي 8ـ6710716 به اطلاع شوراي منتخب متحصنين برسانند.
شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي شماره: الف ـ 18 تاريخ: 25/4/78
اطلاعيه شماره 3 شوراي منتخب متحصنين
بنا بر وعدههايي كه در اطلاعيه شماره 2 شوراي منتخب متحصنين به دانشجويان و ملت گرانقدر ايران اسلامي داده بوديم، گزارش عملكرد و تصميمات اخير شورا را به استحضار ميرسانيم: 1) "شوراي منتخب متحصنين" طي رايزنيهايي كه با مسئولين پيگيري فاجعه خونين كوي دانشگاه و ساير ارگانهاي ذيربط پذيرفت، قرارهاي ملاقاتي با اعضاي شوراي عالي امنيت ملي و ساير شخصيتهاي امنيتي گذاشته است كه اين ملاقاتها از روز شنبه 26/4/78 آغاز ميگردد. در همين راستا درخواست ملاقات با مقام معظم رهبري، رئيسمحترم جمهور و رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام صورت پذيرفته است كه در اطلاعيههاي بعدي نتايج ملاقاتها به استحضار عموم خواهد رسيد. 2) "شوراي منتخب متحصنين" تصميمگيري درباره برگزاري هرگونه راهپيمايي، تجمع و تحصن را به بعد از انجام مذاكرات موكول مينمايد. لذا شورا مجدداً و مصرانه از كليه دانشجويان و مردم فهيم و آگاه درخواست مينمايد تا اطلاع ثانوي از پيوستن به هرگونه تجمع، راهپيمايي و تحصن پرهيز نموده، مانع سوءاستفاده آشوبطلبان و خشونتطلبان گردند. 3) "شوراي منتخب متحصنين" در راستاي تحقق يكي از خواستههاي دانشجويان متحصن مبني بر بركناري فرمانده نيروي انتظامي وبازگشت آرامش به جامعه و حفظ مصالح ملي، طي نامه سرگشادهاي به فرمانده نيروي انتظامي خواستار استعفاي ايشان گرديده است. 4) بنا بر گزارشات دريافتي، متأسفانه نيروهاي شبهنظامي و نظامي طي روزهاي گذشته در سطح شهر بيش از 1400 نفر از دانشجويان و مردم را بازداشت نمودهاند. لذا شورا از مسئولين ذيربط درخواست مينمايد كه هرچه سريعتر به اين موضوع رسيدگي بنمايند و دانشجويان و مردمي كه بدون دليل متقن بازداشت شدهاند را آزاد نموده و اسامي ساير بازداشتشدگان را نيز جهت آگاهي افكارعمومي اعلام نمايند. 5) متأسفانه مطلع شديم خواهر دانشآموزي بهنام تامي حاميفر در اين سلسله فجايع به شهادت رسيده است. "شوراي منتخب متحصنين" ضمن اعلام تسليت و همدردي با خانواده داغدار آن مرحومه اعلام ميدارد همچنان پيگير سرنوشت مفقودين حادثه و كسب خبر از شهادتهاي احتمالي خواهد بود و در صورت رسيدن به نتايج قطعي آن را در اطلاعيههاي بعدي به استحضار عموم خواهد رساند. 6) از آنجا كه در اطلاعيه شماره 2 خواستار تحويل اجساد و تشييع شهداي اين فجايع شده بوديم، متأسفانه مطلع شديم كه پيكر پاك شهيد ابراهيمنژاد بدون اطلاع شورا و در شهر پلدختر (زادگاه شهيد) به خاك سپرده شده است. "شوراي منتخب متحصنين" ضمن اعتراض به اين عمل، از مسئولين انتظار برخوردي صادقانه را درخواست مينمايد. 7) "شوراي منتخب متحصنين" نگراني شديد خود را نسبت به بازداشتهاي روزهاي اخير ـ بويژه چهارشنبه 23/4/78 ـ اعلام ميدارد. در اين روزها موج بازداشت به دستگيري يك تن از اعضاي شوراي منتخب متحصنين و چندتن از همكاران شورا ـ كه جهت پخش اطلاعيه شماره 2 شورا به سمت محل تجمع شوراي هماهنگي سازمان تبليغات اسلامي در حركت بودند ـ نيز رسيد. چه بسيار افرادي كه تنها به سبب دانشجوبودن ازسوي نيروهاي شبهنظامي بازداشت شدهاند و همچنان از آنها خبري در دست نيست. شورا آزادي بهحق بازداشتهاي اينچنيني روزهاي اخير را درخواست مينمايد و از مسئولين انتظار دارد هرچه سريعتر كنترل امنيتي شهر را به دست نيروهاي انتظامي به شكل مشخص واگذار نمايند تا چهره شهر به وضع عادي خود بازگردد. 8) شورا مجدداً از عموم دانشجويان و مردم گرانقدر درخواست مينمايد هرنوع خبري را از طريق تلفنهاي 8ـ6710716 به اطلاع شوراي منتخب متحصنين برسانند.
شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي شماره: الف ـ 26 تاريخ: 30/4/78
اطلاعيه شماره 4 شوراي منتخب متحصنين متأسفانه چند روز پس از فاجعه حمله كوي دانشگاه و اتمام تحصن دانشجويان و اعلام رسمي "شوراي منتخب متحصنين" به نمايندگي از دانشجويان مبني بر جدايي خط مشكوك آشوب و خشونت از رويكرد منطقي دانشجويان كه قطعاً به دنبال هدفي جز اصلاح در فضايي آرام نبوده است، موج وسيع بازداشتها ازسوي مراجع حداقل به ظاهر غيررسمي آغاز شد. اخبار و گزارشات حاكي از اين است كه حتي افرادي به صرف دانشجوبودن بازداشت شدهاند و پس از ساعتها بازجويي همراه با ضرب و شتم مجبور به اقرار كتبي و امضاي چشم بسته اوراق از قبل تنظيم شده گرديدهاند و درنهايت يا با پروندهاي در دادگاه انقلاب يا تعهد و ضمانت، در نقطهاي دور از شهر رها گشتهاند. اما در مورد كسانيكه هنوز در بازداشت بهسر ميبرند، گزارشاتي دال بر تماس تلفني بسيار كوتاهمدت مفقودين با خانوادهها در حالتي كاملاً مضطرب و تحت فشار به شورا رسيده است حتي گاهي كساني در تماسهاي خود گفتهاند كه براي آخرين بار سخن ميگويند و خداحافظي كردهاند و خانوادههاي نگران آنها... وزارت اطلاعات در اطلاعيه شماره 4 خود اعلام داشته است كليه افراد بدون وابستگي تشكيلاتي آزاد شدهاند، اما متأسفانه هنوز تعدادي از اعضا و همكاران اين شورا (مهدي فخرزاده، علي حسين قاضيزاده، حسن حضرت زاده، مجيد افشاري، روزبه گرجي بياني، حسين ارغواني، مهدي محموديان) و بسياري از فعالين انجمنهاي اسلامي دانشجويان و ساير نهادهاي قانوني و رسمي دانشجويي در بازداشت بهسر ميبرند يا اطلاع موثقي از آنان در دست نيست. آيا بهانه كاملاً غيرمنطقي همكاري و ارتباط با نهادهاي رسمي دانشجويي مجوز ادامه بازداشتهاي غيرقانوني دانشجويان است؟ آيا منظور از وابستگي تشكيلاتي همان عضويت در انجمنهاي اسلامي دانشجويان و ساير تشكلهاي رسمي دانشجويي است؟ شوراي منتخب متحصنين ضمن ابراز نگراني شديد نسبت به اين برخوردهاي غيرمنطقي و سرنوشت دانشجويان بازداشتشده و پروندهسازيهاي غيرواقعي مربوط به آنان از كليه نهادهاي مسئول خصوصاً شوراي عالي امنيت ملي ميخواهد كه سريعاً نسبت به تعيين سرنوشت تمامي مفقودين و بازداشتشدگان اقدام نمايند و نتايج آن را همچون گذشته صادقانه و شفاف در اختيار مردم قرار دهند. بديهي است در غير اين صورت اين شورا برحسب وظيفه كليه گزارشات و اطلاعات خود را در اختيار افكارعمومي قرار ميدهد. در ضمن "شوراي منتخب متحصنين" همچنان از طريق رايزني و گفتوگو با مسئولين پيگير خواستههاي بهحق دانشجويان ميباشد. در عين حال اين شورا مانند گذشته منتظر اخبار و اطلاعات مردمي در مورد اين وقايع ميباشد.
شوراي منتخب متحصنين
بسمه تعالي شماره: الف ـ 33 تاريخ: 8/مرداد/1378
اطلاعيه شماره 5 شوراي منتخب متحصنين
صفحات تقويم، گذشت سه هفته از فاجعه 18 تير را نشان ميدهد. فاجعهاي كه بياغراق براي نظام جمهوري اسلامي در حكم لكه ننگي بود. فاجعهاي كه براي همه دلسوزان و دوستداران ايران اسلامي تلخ و غيرقابل تحمل بود. در اين مدت رسانههاي محفلنشينان و دشمنان دانشجو و دانشگاه (كه همواره وظيفه تئوريزهكردن خشونت و موجه جلوهدادن آن را برعهده داشتهاند) با همكاري صداوسيما (كه متأسفانه همچنان با شتاب از حقيقت ميگريزد و عوام ميفريبد) ناجوانمردانه در تحريف واقعيت كوشيدند و رندانه در جهت محكومساختن دانشجويان تلاش ورزيدند و در اين راه بر حذف صورت مسئله (حمله به كوي دانشگاه) اصرار كردند، غافل از اينكه ذهن بيدار دانشجو و فهم بالاي ملت آگاه ايران هرگز جنايات اين فاجعه را از ياد نخواهد برد و همواره در و ديوار كوي دانشگاه و جاي جاي "خيابان 18 تير" (كارگرشمالي سابق) شاهدان هميشگي اين فاجعه خواهند بود و نگاههاي منتظر و نگران خانوادههاي داغديده مفقودين و مجروحين بر مظلوميت دانشگاه و سبعيت گروه فشار (كه ناشناخته نيستند) و خيانت برخي فرماندهان نيروي انتظامي در همدستي با آنان گواهي خواهند داد تا اين روز (18 تيرماه)، در حافظه ملت ايران بهعنوان روزي كه دانشجويان، مظلومانه تاوان سنگين حقخواهي و عدالتطلبي را پرداختند براي هميشه جاودانه شود. عزم مقام رهبري و رياستجمهوري در به هم پيچيدن طومار گروههاي فشار (اين خوارج زمانه كه در پشت "لعاب ظواهر ديني" و باخطدهي فيلسوف نمايان سفسطه بازشان سعي در رواج خشونت در جامعه بهعنوان وظيفه انقلابي و ديني دارند) مايه اميدواري است و تلاشهاي وزارت اطلاعات در شناسايي و دستگيري سريع برخي عناصر بيمايه و عملگان شهرتطلب و بلواساز خياباني جاي تشكر و قدرداني فراوان دارد. اما روند اطلاعيههاي منتشر شده اين وزارتخانه متأسفانه سوالات و شبهات بسياري را در اذهان ايجاد ميكند كه جاي دارد اين وزارت محترم در قبال آنها پاسخگو باشد. شك نيست كه دستگيري فرصتطلباني چون [...] (كه نه احياناً دانشجوبودنش نشاندهنده انحراف جريان دانشجويي است و نه سابقه حضورش در جبههها خدشهاي بر پيكر بسيج وارد ميكند) و همدستانش (كه همگان به تلاش مشكوك و ناموفق آنان در منحرفكردن و به آشوب كشيدن اعتراض منطقي و سالم دانشجويان اذعان دارند و شايد پيش از آن فجايع نيز زمينههاي دستگيرياش فراهم بود) امري لازم و ضروري است. اما به نظر ميرسد پرداختن بيش از حد به اين جريان و دامنزدن رسانههاي محفلنشينان كه گويي از بيگانگان خط ميگيرند و با دستهاي خارجي همسويي دارند، تلاشي در جهت انحراف اذهان و فراموشي واقعيات مسلم فجايع 18تيرماه ميباشد و جاي نگراني است كه پروندهسازيها و اعترافات خلاف واقع گرفته شده از بازداشتشدگان زمينهساز تبليغات سوء براي ضربهزدن به جريانات اصيل دانشجويي بهعنوان بازوي قدرتمند اصلاحات شود. آيا وزارت محترم اطلاعات و ساير مقامات و نهادهاي مسئول براي پيگيري منشأ اصلي فاجعه كه همان حمله وحشيانه به كوي دانشگاه بود (و آشوبهاي خياباني بعد از آن هم چيزي جز مرحله بعدي سناريوي از پيش طراحيشده مهاجمان به كوي و جريان ضداصلاحات نميباشد) بدينسان به سرعت وارد عمل شدهاند؟! تاكنون انتظار آن ميرفت كه مقامات مسئول خود نسبت به انتشار اسامي افراد گروههاي فشار كه در فاجعه كوي دانشگاه دخيل بودند، اقدام نمايد. آيا براي وزارت اطلاعات اصلاح شده (پس از ماجراي قتلهاي زنجيرهاي و پس از پاكسازي ساختار آن از حضور محفلنشينان خودسر) و ساير مقامات و نهادهاي مسئول، كه بسياري از عناصر و جريانات مرموز را در كوتاهترين زمان با دلايل و مستندات فراوان و مهيا شناسايي مينمايند، يافتن عناصر متخلف و خودسر نيروي انتظامي و گروههاي فشار كه نامها و چهرههايشان بهدليل آشوبگريها و قانونشكنيهاي فراوان و مكرر براي همگان شناخته شده است كار دشواري است؟ قطعاً انتشار حداقل اسامي آن هفتنفر از گروههاي فشار كه توسط دانشجويان دستگيرشده، تحويل مقامات مسئول گرديدند كار سختي نخواهد بود. آيا مايه تعجب نيست كه وزارت اطلاعات دولت مقتدر خاتمي بهجاي بيان دلايل و مستندات متقن (كه قطعاً در دست ميباشد) از كشف دستگاه فاكس و قطع سيم بلندگو سخن بگويد؟ متأسفانه پس از آغاز به كار شوراي منتخب متحصنين كه با پوشش تبليغاتي وسيع رسانههاي گروهي دولتي و غيردولتي و وفاق همگاني مسئولين همراه بود، سنگاندازيها و كارشكنيهاي فراواني ازسوي جريان مخالف اصلاحات و ايادي و اذناب آنان صورت گرفت كه سعي در تضعيف مشروعيت شورا و اخلال در روند منطقي رايزني و گفتوگو نمودند. شوراي منتخب متحصنين اعلام ميدارد كه ما دانشجويان و دانشگاهيان بهعنوان بزرگترين حاميان برنامههاي پيشرفت و توسعه، همچون گذشته با سلاح منطق و قانون از دستاوردهاي ارزشمند انقلاب اسلامي و دومخرداد در برابر كسانيكه با رئيسجمهور و شعارهاي او اعلام جنگ نمودهاند دفاع خواهيم كرد و همچنان استوار و بدون توجه به تهديدات آشكار و پنهان، به پيگيري خواستههاي بهحق خويش ادامه ميدهيم. همانگونه كه اين شورا از ابتدا اسامي مفقودين و مجروحين و بازداشتشدگان را به مراجع رسمي اعلام نموده، خواستار تعيين تكليف آنها شده است، از ساير نهادها و سازمانها نيز انتظار داريم با توجه به تأكيدات مقام رهبري و رياستجمهور مبني بر قانوني عملشدن در كليه مراحل پيگيري، با تحويل ساير دانشجويان بازداشتشده (كه بنا بر ادعاي وزارت اطلاعات در اختيار آن وزارتخانه نيست) به مرجع قانوني آن (وزارت اطلاعات) راه را جهت مشخص شدن وضعيت آنها هموار سازند.
شوراي منتخب متحصنين
|